Deze vier Amerikaanse aandelen zijn nu een goede koop

Nederlandse particuliere beleggers kopen nog altijd graag Hollandse aandelen. Maar velen willen óók graag een paar Amerikanen erbij in hun portefeuille. Welke aandelen zijn dan interessant? De volgende vier bedrijven zijn volgens Morningstar-analisten nu een blik waard: Beyond Meat, Walt Disney, Meta en ASML. Ja echt, ons eigen ASML dat ook aan de Nasdaq genoteerd staat.

Rentsje de Gruyter 25 juli, 2022 | 10:41
Facebook Twitter LinkedIn

Disney screen

Nederlanders zien zichzelf graag als een internationaal georiënteerd volk, dat overal ter wereld handelt en rondwandelt. Maar als je kijkt waarin zij beleggen – particuliere beleggers, niet de grote pensioenbeleggers – valt op dat Nederlandse aandelen toch nog altijd favoriet zijn. In de top-10 van individuele aandelen waarin zij belegd zijn, zijn de eerste zeven bedrijven van Hollandse bodem, zo blijkt uit recent onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB).

En ook al zijn die zeven - anders dan vroeger - wereldwijd handelende concerns, vaak met kantoren op zo’n beetje alle continenten, het zijn wel typische AEX-bedrijven, ofwel spelers uit de hoofdindex van de Amsterdamse beurs. Pas op de achtste plaats in de top-10 staat een buitenlandse onderneming: Tesla, op de voet gevolgd door Microsoft. Als Nederlanders over de grens beleggen, dan is dat vooral in Amerikaanse techgiganten: naast Tesla en Microsoft staan ook Apple, Alphabet en Amazon in het rijtje van de twintig aandelen die zij het meest in bezit hebben.

 

Relatief goedkoop

Maar welke andere Amerikaanse aandelen zijn nu interessant om te overwegen, als je eens níet wilt uitkomen op bovengenoemde usual suspects? Per slot van rekening zijn veel Amerikaanse aandelen nu relatief goedkoop, vanwege de mix van hoge inflatie, stijgende rentes, aanhoudende tekorten in de toeleveringsketen en de oorlog in Oekraïne. Toegegeven, vaak zijn ze niet zo goedkoop als Europese aandelen, maar toch. Bij deze, ter inspiratie, een korte uitleg over vier Amerikaanse bedrijven die er volgens Morningstar-analisten in positieve zin uit springen op de beurs.

 

Beyond Meat: in zwang bij fastfoodketens

Morningstar Rating: *****

Economic Moat: None

Fair Value: $72

Zelfs verstokte carnivoren proberen tegenwoordig wel eens een vleesvrije hamburger uit of een ander plantaardig alternatief voor rund, varken of kip. En nu Beyond Meat (BYND) is gaan samenwerken met McDonald’s, zal de vraag naar dit soort producten alleen maar toenemen, verwacht aandelenanalist Erin Lash van Morningstar. Zo heeft McDonald’s in de Verenigde Staten inmiddels de McPlant al gelanceerd, een vegetarische hamburger, die in Nederland vanaf half september te koop is. Daarmee zegt McDonald’s de flexitariërs van dienst te willen zijn, die groeiende groep mensen die nog maar af en toe vlees eet.

Daarnaast werkt Beyond Meat samen met Yum Brands, de franchiseorganisatie achter grote Amerikaanse fastfoodketens als Kentucky Fried Chicken, Pizza Hut en Taco Bell. Aangezien die vestigingen over de hele wereld hebben, verwacht analist Lash dat Beyond Meat tegen 2025 meer dan $200 miljoen aan extra jaarlijkse omzet zal binnenhalen.

De koers van het aan de Nasdaq genoteerde Beyond Meat is de afgelopen weken weer aan een opmars bezig, na een dieptepunt begin juli van onder de $24. Op 22 juli was de slotkoers $36,29, maar dat ligt nog altijd ver onder de Fair Value van $72, ofwel de reële waarde die Morningstar toekent aan het aandeel.

 

Walt Disney: goed bezig met transformatie

Morningstar Rating: *****

Economic Moat: Wide

Fair Value: $170 

Ook voor The Walt Disney Company (DIS) geldt dat de koers recent aardig gestegen is nadat het aandeel halverwege juli nog maar net boven de $91 stond op de New York Stock Exchange. Op 22 juli sloot het aandeelm op $102,72, maar dat is nog steeds ver onder de Fair Value van $170 die het waard is volgens Morningstar-analist Michael Hodel die de telecommunicatie- en mediasector onder zijn hoede heeft.

Volgens Hodel is Disney van alle partijen die deel uitmaken van de traditionele media degene met de beste papieren voor een succesvolle overgang van kabel naar streaming. Dat komt volgens hem doordat Disney de beschikking heeft over een zeer uitgebreide filmbibliotheek, goed geoutilleerde studio’s om nieuwe eigen producties op te nemen en franchiseovereenkomsten. Met behulp daarvan kan het consumenten een breed aanbod voorschotelen, variërend van de familiekost waar het bekend om staat tot films die geschikt zijn voor een ouder publiek.

De kabelnetwerken waarmee Disney werkt, zoals ESPN, zullen waarschijnlijk steeds meer abonnees verliezen, denkt analist Hodel. Maar nu voorzien ze Disney nog wel van een gestage inkomstenstroom waarmee het concern zijn streaming-ambities kan financieren. Daarmee doelt Hodel onder andere op platformen als Hulu en ESPN+, die geleidelijk de traditionele kabelnetwerken zullen vervangen.

En vergeet ook niet de inkomsten uit de Disney-parken, die veel bezoekers zullen blijven trekken, nu wereldwijd de reisbeperkingen vanwege Covid-19 wel zo’n beetje opgeheven zijn (behalve in China). Tot slot wijst Hodel ook op Disney’s eigen streamingdienst Disney+, die volgens hem wereldwijd ‘momentum blijft opbouwen’.

 

Meta: het blijft een winstkanon

Morningstar Rating: *****

Economic Moat: Wide

Fair Value: $384 

Het moederbedrijf van Facebook, WhatsApp en Instagram blijft waanzinnig hoge winstmarges halen van bijna 50% met zijn core business – en dat zijn advertenties op Facebook en Insta, schrijft Morningstar-analist Michael Hodel.

Op dit moment zetten de lagere advertentietarieven die gelden op Reels – dat zijn de korte videootjes met muziek die je op TikTok, Facebook en Instagram kunt plaatsen – de groei van Meta’s advertentie-inkomsten wel onder druk. Maar Hodel verwacht dat deze prijsdruk van tijdelijke aard zal zijn, net als de veranderingen die Apple heeft doorgevoerd in zijn besturingssysteem iOs.

Hodel denkt dat Meta (META) adverteerders zal blijven trekken vanwege het grote aantal gebruikers van Facebook, Instagram en WhatsApp. Daarbij zal het meer eigen gebruikersdata gaan inzetten om te compenseren wat het verliest door Apple’s strengere privacyregels.

Er zit een flink gat tussen Hodel's Fair Value van $384 en de slotkoers van $169,27 op 22 juli. Gezien Hodel's positieve opinie over Meta is er opwaarts koerspotentieel.

 

ASML: eindelijk (min of meer) betaalbaar

Morningstar Rating: ****

Economic Moat: Wide

Fair Value: 696

ASML (ASML) staat op het favorietenlijstje van Abhinav Davuluri, de analist die bij Morningstar over de techbedrijven gaat. Maar da’s toch een Nederlands bedrijf? Zeker, maar de chipmachinebouwer uit Veldhoven heeft niet alleen een beursnotering aan het Amsterdamse Euronext, maar ook een aan de Nasdaq (ASML). Met behulp van deze New Yorkse listing kan ASML namelijk grotere bedragen ophalen op de Amerikaanse beurs. En die kan het mooi gebruiken om te investeren – want in de industrie waarin het actief is, heb je veel kapitaal nodig.

Voor ASML geldt dat het lange tijd een heel duur aandeel was voor particuliere beleggers met een kleiner budget. Maar de laatste tijd is het aandeel zowaar weer betaalbaar: begin juli zakte de koers zelfs naar net boven de 400. Op 22 juli had het aandeel alweer een spurt omhoog gemaakt sloot het op 522.

De Fair Value die analist Davuluri hanteert is €696 en dat heeft alles te maken met de unieke positie van de hofleverancier van chipfabrikanten zoals Intel, Samsung en TSMC. ASML's marktaandeel is wereldwijd dominant, in het bijzonder in de meest geavanceerde segmenten van de chipmarkt. concurrenten kunnen niet tippen aan het marktaandeel in procenten en aan de voorsprong in technologische kennis.

Unieke positie
Die unieke positie kan niet voorkomen dat ook ASML last heeft van de aanhoudende problemen in de wereldwijde toeleveringsketens. Daardoor kon ASML minder chipmachines afleveren dan eerder verwacht en dat betekent dat de omzet in de tijd vooruitschuift. ASML hanteert de regel dat omzet pas mag worden geboekt als een chipmachine werkend bij de klant is afgeleverd. Om tijd te winnen heeft ASML besloten om de finale testprocedures bij de klant op locatie uit te voeren in plaats van in eigen huis op de thuisbasis in Veldhoven.

Wat ook meespeelt is huidige verbod om de nieuwste (en veruit duurste) generatie machines, die werken op basis van EUV-technologie (extreem ultravioletlicht), aan China te leveren. Maar ASML is vooralsnog de enige partij ter wereld die überhaupt deze EUV-machines kan bouwen.

En de iets oudere, minder geavanceerde generaties chipmachines leveren ook nog steeds veel inkomsten op. Want veel chipproducenten maken zulke typen chips voor toepassingen waar deze technische standaard afdoende voor is. Dat zorgt ervoor dat ASML een groot concurrentievoordeel heeft ten opzichte van sectorgenoten, wat weer leidt tot een hoge Fair Value.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Rentsje de Gruyter  Rentsje de Gruyter schrijft freelance voor Morningstar Benelux.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten