Welke risico's zijn het meest risicovol?

Beleggen is nooit zonder risico, maar de mate van risico verschilt per assetklasse. High-yield obligaties en groei-aandelen staan bekend als bovengemiddeld risicovol, maar er schuilen ook risico's op plekken waar u misschien nog niet aan dacht.  

Robert van den Oever 04 augustus, 2022 | 14:00
Facebook Twitter LinkedIn

Risk

Risico's nemen is een onvermijdelijk onderdeel van beleggen. Maar u kunt die risico's beheren door activa te kiezen waarvan is bewezen dat ze minder risico met zich meebrengen, zoals staatsobligaties of defensieve aandelen. Particuliere beleggers die gebruik maken van een adviseur kunnen een beleggingsprofiel (laten) maken dat aangeeft hoeveel risico u bereid bent te nemen.

Als u als belegger bereid bent een relatief hoog risico te nemen, zijn er tal van risicovolle activa om uit te kiezen - of juist te vermijden, als u het te riskant vindt. Binnen de brede categorieën obligaties en aandelen zijn er verschillende opties.

 

De meest risicovolle obligaties

Obligaties worden over het algemeen als minder risicovol beschouwd, maar high-yield obligaties en schulpapier uit opkomende markten hebben een hoger risico. De beloning voor het risico kan hoog zijn in termen van rendement, maar de kans op in gebreke blijven is eveneens hoger.

Het gaat niet alleen om het risico op verlies gemeten als percentage, maar ook om de volatiliteit van deze rendementen. Een high-yield obligatiefonds kan bijvoorbeeld succesvol zijn en goede rendementen opleveren in een tijdsbestek van enkele maanden, maar daarna kan een periode van underperformance volgen.

 

Risicovolste aandelen

Bij aandelen hangt het risico vooral af van de sector industrie. Groeiaandelen hebben doorgaans een hoger risico en deze bedrijven hebben een hoog groeipotentieel voor omzet en winst. Maar de horizon van winstgevendheid kan nog ver weg zijn als ze in een vroeg stadium nog verliesgevend zijn.

Technologie staat bekend om zijn risico's, maar één specifieke industrie springt hier in het oog: biotechnologie. Investeren in biotechnologiebedrijven betekent bijna altijd een lange weg; ze proberen een medicijn of behandeling te ontwikkelen met een groot potentieel om marktleider te worden, waarbij ze hoge marges genereren in een niche waar niet veel concurrentie is. Als het lukt, kan de beloning enorm zijn, maar het risico op mislukking is ook enorm.

Er zijn beleggingsfondsen op de markt die specifiek deze sector bestrijken. Die streven ernaar de meest veelbelovende bedrijven te selecteren die kunnen uitgroeien tot toonaangevende spelers met een uniek product dat hen een blijvend concurrentievoordeel kan opleveren, ofwel een Wide Economic Moat in Morningstar-termen. Een voorbeeld van een succesvol fonds is Candriam Biotechnology, dat wordt beheerd door een zeer bekwame en ervaren manager die alle ins en outs van de biotechnologie-industrie kent. Het fonds heeft een Morningstar Analyst Rating van Silver voor zijn 'clean' fondsklasse R.

Een voorbeeld van een individueel aandeel in deze sector is Galapagos (GLPG), een Nederlandse small-cap die gericht inzet op onderzoek en ontwikkeling van specifieke geneesmiddelen. In de loop der jaren is dit aandeel zeer volatiel gebleken en heeft het de beloften waar beleggers op af kwamen niet altijd waargemaakt.

 

Grootste potentiële verlies

Een andere manier van denken over risico's is niet het type belegging, maar het geldbedrag waarmee u risico loopt. Vanuit dit oogpunt kan het kopen van een huis het grootste risico zijn dat u als particuliere belegger neemt. Als de wereldeconomie en de huizenmarkt gaan dalen en je huis is op een gegeven moment minder waard dan je ervoor betaald hebt, dan kan het zijn dat je je hypotheek niet kunt afbetalen met de opbrengst van het huis dat je verkoopt.

Dan moet je die resterende schuld herfinancieren, plus een nieuwe hypotheek nemen voor het nieuwe huis. In zo'n geval is het kopen van een huis niet het opbouwen van waarde, maar het verdiepen van schuld. En dat kan een veel groter risico vormen dan wanneer u wat geld dat u belegd heeft in aandelen of obligaties verliest tijdens een neergang op de financiële markten.

 

Mijlpalen in het leven

Risico's zijn vaak gekoppeld aan de mijlpalen in uw leven. Zoals Morningstar altijd propageert, kijk naar de lange termijn en verkoop niet in slechte tijden als dat niet nodig is. Maar soms moet je wel, afhankelijk van wat er in je leven gebeurt. Wees daarop voorbereid.

Naast het risico om geld te verliezen, is er ook het risico van geld mislopen dat potentieel te verdienen is. De mijlpaal van pensionering betekent dat u mogelijk extra inkomen moet verwerven voor als uw salaris ten einde is gekomen, maar uw pensioen, dat daarvoor in de plaats komt, tekortschiet. Als u niet tijdig begint met beleggen voor extra pensioeninkomen, kan het zijn dat u op latere leeftijd onvoldoende inkomen heeft voor uw bestedingspatroon. Dat is een risico dat nu niet als zodanig aanvoelt, maar op termijn wel een pijnlijke werkelijkheid kan worden.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten