Dit zijn de aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen

Morningstar brengt het maandelijkse overzicht van aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen. De lijst bevat de meest ondergewaardeerde aandelen op voor risico gecorrigeerde, sector-gewogen basis uit de Morningstar European Market Large-Mid Cap Index. Bekijk welke aandelen de aantrekkelijkst gewaardeerde zijn voor augustus.

Robert van den Oever 16 augustus, 2022 | 9:44
Facebook Twitter LinkedIn

De Europe Large-Mid Cap Pick List biedt een overzicht van de aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen. De lijst bestrijkt de meest ondergewaardeerde mid- en large-cap aandelen op voor risico gecorrigeerde, sector-gewogen basis uit de Morningstar European Market Large-Mid Cap Index. Deze lijst is niet bedoeld als een modelportefeuille. Wel dient de Europe Large-Mid Cap Pick List als ideeëngenerator voor beleggers met kansrijke aandelen verdeeld over een aantal sectoren.

De Morningstar European Market Large-Mid Cap Index steeg in juli met 7,82% en sloot de maand af op een stand van 3.279. Daarmee is de markt momenteel ondergewaardeerd, want de gemiddelde koers/Fair Value ratio van actief gevolgde aandelen uit de Morningstar Europe Market Large-Mid Cap Index indiceert een korting van 11% ten opzichte van de Fair Value. Door de koersstijgingen in juli is de korting wel iets gekrompen ten opzichte van eind juni, toen die 16% was.

Op relatieve basis is gezondheidszorg de duurste sector in de Index, waarbij het gemiddelde aandeel noteert tegen een korting van 5% ten opzichte van de Fair Value die Morningstar ervoor berekent. De sector cyclische consumentengoederen is opnieuw de goedkoopste en die kent een korting van 23% ten opzichte van de Fair Value.

Kijken we naar de Europe Large-Mid Cap Pick List, dan noteert die per ultimo juli tegen een korting van gemiddeld 42% ten opzichte van de Fair Value. De goedkoopste sector is ook hier wederom cyclische consumentengoederen die een gemiddelde korting van 68% ten opzichte van de Fair Value kent.

De nieuwkomers op de Europe Large-Mid Cap Pick List voor deze maand zijn onder meer de volgende aandelen:

 

Volkswagen
De Duitse autobouwer heeft substantiële liquiditeit en een conservatief gefinancierde kapitaalstructuur en daardoor is het bedrijf goed gepositioneerd om de negatieve effecten van de covid-pandemie en het tekort aan chips te doorstaan. De aanwezigheid in veel wereldwijde markten voorkomt afhankelijkheid van bepaalde regio's en biedt groeikansen, omdat opkomende landen harder groeien dan volwassen. Ook de brede range aan modellen, van gezinsauto's tot ultra-luxe wagens en ook bedrijfwagens, vermindert de afhankelijkheid van een of enkele marktsegmenten.

Grifols
Als een van de grootste plasmaproducenten ter wereld heeft Grifols schaalvoordeel in vergelijking met concurrenten. Die efficiency zorgt voor lagere productiekosten. Bovendien leidt de technologie van Grifols tot veiligere producten dan enkele decennia geleden die ook nog eens goedkoper zijn dan de recombinante producten van concurrentie die op die manier te werk gaan. De schaal en de innovatieve technologie hebben enkele producten van Grifols dominant gemaakt in hun markten. 

Adecco
De flexibele kostenbasis stelt deze uitzender in staat om snel te reageren als de marktomstandigheden veranderen door in het personeelsbestand te snijden, kantoren te sluiten en dergelijke. De verschuiving naar professionele diensten die een hogere marge kennen, zal de winstgevendheid van de hele groep mettertijd opstuwen. In de afgelopen jaren hebben de top-3 van wereldwijd grootste uitzenders geen enorme overnames gedaan en dat heeft een stabieler concurrentieveld opgeleverd.

Centrica
De firma is goed gepositioneerd om te kunnen profiteren van stijgende energieprijzen. De focus ligt voortaan op de downstream activiteiten, dus raffinage, verkoop en distributie. Daardoor kan het nu allianties aangaan met pure exploratie & winning bedrijven die een downstream-tak ontberen, en ook toegang zoeken tot de retailmarkt voor gas en elektriciteit. De energiecrisis heeft het concurrentieveld in het voordeel van Centrica veranderd.

Standard Chartered
Nu de herstructurering van de bank grotendeels achter de rug is, komt de focus te liggen op groei en verbetering van de winstgevendheid op de middellange termijn. Het nieuwe aanbod aan internationale diensten voor betalingsverkeer, handelsfinanciering en valutahandel biedt kansen om nieuwe klanten aan te trekken. Vooral het netwerk in opkomende landen is een onderscheidende factor ten opzichte van concurrenten.

 

De volledige lijst

Bekijk hier de volledige Europe Large-Mid Cap Pick List voor augustus:

 

ecpl 2022-08 1

ecpl 2022-08 2

ecpl 2022-08 3

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten