Lithium aandelen kunnen profiteren van Amerikaanse stimuleringswet

Een nieuwe Amerikaanse wet voor inflatiebestrijding die elektrisch rijden subsidieert, kan een belangrijke stimulans zijn voor bijvoorbeeld producten van lithium, een essentiële grondstof voor accu's. Morningstar zet deze mijnbouwers op een rij.

Sylvester Flood 24 augustus, 2022 | 11:01
Facebook Twitter LinkedIn

Lithium mine

De aandelenkoersen van de grote lithiumproducenten zijn gestegen nadat onlangs de Amerikaanse Senaat de Inflation Reduction Act heeft goedgekeurd. "Dat wetsvoorstel voorziet in subsidies voor elektrische voertuigen en plug-in hybrides, mits een bepaald gedeelte van de cruciale mineralen voor de productie, waaronder lithium, afkomstig is uit de Verenigde Staten of haar vrijhandelspartners", zegt Morningstar-strateeg Seth Goldstein die de mijnbouwsector volgt. Zoals verwacht nam het Huis van Afgevaardigden het wetsvoorstel vervolgens aan, waarmee de positieve vooruitzichten voor de lithiumproducenten werden bevestigd.

Lithium is een essentiële grondstof voor de accu's die elektrische auto's nodig hebben voor hun stroomvoorziening. De laatste tijd kijken beleggers in toenemende mate naar lithiumdelvers, omdat deze grondstof steeds belangrijker en waardevoller wordt, naarmate de vraag naar elektrische auto's toeneemt.

Een van Amerika's vrijhandelspartners is Australië, een van de grootste grondstofdelvers ter wereld. Australië is verreweg de grootste lithiumproducent ter wereld, met een verviervoudiging van zijn productie sinds 2017 volgens de US Geological Service. Het bedrijf Mineral Resources is verreweg de grootste lithiumproducent in Australië, met een marktkapitalisatie van zo'n $11 miljard.

De lithiumactiviteiten van het bedrijf zijn goed voor meer dan 60% van Morningstar's omzetprognose voor boekjaar 2023, een flinke stijging ten opzichte van 2022 waarin het rond de 20% zal uitkomen. Morningstar's aandelenanalist Mark Taylor kent aan Mineral Resources echter een No Economic Moat rating toe en een negatieve Moat Trend.

Taylor motiveert dat "de huidige onevenwichtigheden tussen vraag en aanbod naar verwachting uiteindelijk zullen normaliseren. Volatiele energieprijzen die worden opgejaagd door de Russische invasie in Oekraïne, hebben het aantrekkelijker gemaakt om over te stappen van fossiele brandstoffen naar schone alternatieven, waardoor de vraag naar elektrische auto's - en dus lithium - is toegenomen. Tegelijk is er het gevaar dat de levering hapert. De 19 lockdowns die recentelijk in China werden verordonneerd, hebben ook de zorgen over de levering van noodzakelijke onderdelen verergerd."

Het aandeel Mineral Resources (MIN) noteert nu omstreeks $60, een stevige korting ten opzichte van de Fair Value van $80,00 die de Morningstar-analist aan het aandeel toekent. Het is een 4-sterrenaandeel, wat betekent dat het volgens Morningstar ondergewaardeerd is.

Goldstein voegt toe: "We denken dat de nieuwe Amerikaanse wet alle lithiumproducenten ten goede zal komen door de verder toenemende vraag. Het aanbod neemt echter niet in gelijke mate toe, zodat de prijzen in de komende jaren naar verwachting ver boven de marginale productiekosten zullen blijven uitkomen."

 

 

De top pick van Goldstein onder de lithiumproducenten is Lithium Americas (LAC), dat een No Moat rating heeft en 5 sterren. Dit aandeel noteert fors onder de Fair Value van $65 die Morningstar eraan toekent. De nieuwe Amerikaanse wet is van grote invloed op dit bedrijf; het kan er veel bij winnen aangezien het bezig is om het grootste lithiumwinningsproject in Noord-Amerika te ontwikkelen: het Thacker Pass-project.

Voor beleggers die huiverig zijn voor zo'n groot bedrijfsspecifiek risico, raadt Goldstein het bedrijf Albemarle (ALB) aan, 's werelds grootste lithiumproducent, die een Narrow Moat rating heeft. Het aandeel noteert tegen een korting van ongeveer 30% ten opzichte van de Fair Value van $350 die Morningstar hanteert.

"Het is de enige lithiumproducent die momenteel winningsactiviteiten in de Verenigde Staten zelf heeft, hoewel het slechts ongeveer 5.000 ton per jaar produceert. Het bedrijf ontwikkelt echter twee andere bronnen in de VS en bouwt een volledig geïntegreerde lithium productiefaciliteit in Australië, die in aanmerking kan komen voor de stimuleringsmaatregelen op grond van de Amerikaanse Inflation Reduction Act."

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Sylvester Flood  is Morningstar's Chief Content Strategist.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten