Is de aandelenmarkt nu goedkoop of duur?

Morningstar analyseert de aandelenmarkt over augustus en berekent hoeveel aandelen 4 of 5 sterren hebben en hoeveel er 1 of 2 hebben. Is de markt momenteel goedkoop of duur? Morningstar zoekt het uit.

Fernando Luque 02 september, 2022 | 9:13
Facebook Twitter LinkedIn

underover aug 2022

Om te bepalen of een aandeel goedkoop of duur is, berekenen we de verhouding tussen de beurskoers en de Fair Value, de reële waarde die de aandelenanalisten van Morningstar toekennen aan een aandeel. Als die verhouding boven de 1 ligt, dan is een aandeel overgewaardeerd. Ligt die onder de 1, dan is het ondergewaardeerd en daarmee mogelijk aantrekkelijk om te kopen.

De waardering komt tot uitdrukking op een schaal van 1 tot en met 5 sterren, waarbij 1 en 2 staan voor overgewaardeerd, ofwel duur, en daarmee minder aantrekkelijk. Aandelen met 4 of 5 sterren zijn juist laag gewaardeerd en dus wel koopwaardig. Drie sterren betekent een waardering waarbij de actuele beurskoers en de Fair Value ongeveer gelijk zijn, dus neutraal.

Behalve de sterren rating is er nog een aanvullend criterium om onderscheid te maken tussen aandelen; de Uncertainty Rating. Die drukt de onzekerheid uit die de analist ziet omtrent de cijfers en verwachtingen van een bedrijf. Bedrijven met dezelfde koers/Fair Value verhouding, maar een verschillende onzekerheids-rating kunnen dus uitkomen op een verschillend aantal sterren.

Augustus is een matige maand voor aandelen geweest. De Morningstar Global Markets Index, die de prestaties van de wereldwijde aandelenmarkten meet, heeft afgelopen maand 2,2% verloren, gemeten in euro's.

Gedurende augustus is het percentage aandelen met 4 of 5 sterren in Morningstar's universum gedaald van 54% naar 52%. In juni was dat nog 60%. Intussen is het percentage aandelen met 1 of 2 sterren, dus de dure, gelijk gebleven op 16%. Dat was in juni 11%. We kunnen concluderen dat de wereldwijde aandelenmarkten volgens onze analisten nog altijd relatief goedkoop zijn.

 

Europa goedkoper dan VS

Als we de cijfers vergelijken voor europa en de Verenigde Staten, dan zien we dat Europa de goedkopere van de twee is. De dure 1 en 2 sterren aandelen maken in Europa 12% van het totaal uit en in de VS 18%. Nog duidelijker is het verschil bij de goedkopere aandelen. Daar heeft Europa er veel meer van, want de 4 en 5 sterren aandelen zijn goed voor 60% van het totale universum, terwijl ze in de VS slechts 47% van het totaal uitmaken.

 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten