De kracht van het rente-op-rente effect

Het rente-op-rente effect is niet te onderschatten. De aangroei van vermogen kan op de lange termijn veel sterker zijn dan veel beleggers verwachten, mits je het voldoende tijd geeft. Morningstar brengt de kracht van dit effect in beeld.

Sunniva Kolostyak 08 september, 2022 | 10:16
Facebook Twitter LinkedIn

man walking up growing bar chart with pound sign

Bij het begrip compound interest, ofwel het rente-op-rente effect, moet ik meteen terugdenken aan de traumatische ervaring die ik had op de middelbare school, toen ik dit met pen en papier probeerde uit te rekenen. Even ter herinnering: compound interest betekent dat een klein geldbedrag in deloop van de tijd kan uitgroeien tot een veelvoud van het oorspronkelijke bedrag als de winst erop wordt herbelegd.

Het concept is niet moeilijk om te begrijpen. Het effect ervan echter wordt nogal eens onderschat. Daardoor lopen beleggers het risico om potentiële rendementen mis te lopen. 

Onderzoek door Orbis Investments dit jaar laat zien dat driekwart van de ondervraagden de cumulatieve rente van een voorbeeld-beleggingsplan dat ze voorgelegd kregen, onderschatte. Minder dan zeven procent van de respondenten kwam met een cijfer in de juiste range. De vraag die hen werd gewsteld, luidde: U belegt 10 euro in een beleggingsplan op de beurs voor uw kind. Wat is dan de waarde als uw kind 18 wordt, uitgaande van een gemiddeld jaarlijks rendement van 8%?

De meeste antwoorden lagen rond de 250 euro. Het werkelijke antwoord is 400 euro. Reden te meer om mijn schooltrauma terzijde te schuiven en nog eens goed in het fenomeen rente-op-rente te duiken. Onderstaande tabel maakt de kracht van het effect inzichtelijk:

Laat de tijd zijn werk doen

Als we een hypothetische beleggingsportefeuille beginnen, en daar €100 in stoppen en geen andere assets, dan zal die 100 na een jaar zijn aangegroeid tot bijvoorbeeld 105 bij een rente van 5% en 120 bij 20% rente. To zover geen rocket science.

Maar de kracht van het effect zit hem in de groei op de lange termijn. Kijk naar Warren Buffett’s Berkshire Hathaway; dat aandeel maakt een jaarlijks rendement van gemiddeld 20% en dat al wie weet hoe lang. In dat geval zou €100 na 30 jaar zijn gegroeid tot €23.738. Bij een rente van 5% ligt zo'n bedrag ver buiten bereik. Met 5% rente kom je in 30 jaar aan 432. Dan nog; dat is een verviervoudiging, puur en alleen door de rente plus het tijdseffect.

 

Wat als we iets toevoegen?

Wat gebeurt er als we extra geld in de beleggingsportefeuille stoppen? Laten we zeggen €100 extra in de pot aan het eind van elk jaar. Onderstaande table maakt inzichtelijk wat er dan gebeurt.

De 5% rendement over 30 years schiet omhoog van €32 naar maar liefst 7.076. Uitgaande van 20% rente is het nog veel meer: geen €23.738 naar 141.926. Dat klinkt prachtig, maar in de praktijk zullen de meeste beleggers ergens in het midden daarvan uitkomen. Tellen we dan ook inflatie nog mee, dan is het misschien maar net genoeg om de waarde vast te houden in plaats van te laten groeien.

 

Kwaliteitsaandelen ontdekken

De vorige keer dat we over het rente-op-rente effect schreven, deed collega Jocelyn Jovene twee belangrijke observaties. Alleen maar belegd blijven is niet voldoende, zoals velen van ons zich waarschijnlijk hebben gerealiseerd in deze neergaande markt.

Om in het comfortabelere deel van de rente-op-rente matrix te komen is zorgvuldige studie van sleutelelementen nodig: de prijs die je btaalt voor assets, hun intrinsieke kwaliteiten en hun waarde. Dat geldt niet alleen voor aandelen, maar ook voor beleggingsfondsen en ETF's. Vertrouwt u het een fondsbeheerder toe om de assets voor u te selecteren? Wat is diens track record daarin?

Als u bijvoorbeeld wilt beleggen in aandelen, dan is het zaak om hoge kwaliteit te kiezen die tegen een lage waardering wordt verhandeld. Een bedrijf van hoge kwaliteit zal een sterke concurrentiepositie in zijn markt hebben, opereren in een groeiende industrie, een hoog rendement op eigen vermogen bieden, evenals een groeiende vrije kasstroom en een sterke balans.

Het tweede punt van Jovene is echter: je kan de markt niet sturen. Evenmin kun je de waardering van een bedrijf sturen, want die weerspiegelt doorgaans het oordeel van anderen over dat bedrijf. Wie slim is, wacht zijn kans af totdat de markt aantrekkelijke prijzen laat zien om tegen gunstige waardering te kopen. Zoals Warren Buffett zegt: time in the market beats timing the market, every time. Het rente-op-rente effect is daarvan het bewijs.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Sunniva Kolostyak  is data journalist bij Morningstar.co.uk

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten