Dit zijn de aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen

Morningstar brengt het maandelijkse overzicht van aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen. De lijst bevat de meest ondergewaardeerde aandelen op voor risico gecorrigeerde, sector-gewogen basis uit de Morningstar European Market Large-Mid Cap Index. Bekijk welke aandelen de aantrekkelijkst gewaardeerde zijn voor september.

Robert van den Oever 13 september, 2022 | 9:55
Facebook Twitter LinkedIn

De Europe Large-Mid Cap Pick List biedt een overzicht van de aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen. De lijst bestrijkt de meest ondergewaardeerde mid- en large-cap aandelen op voor risico gecorrigeerde, sector-gewogen basis uit de Morningstar European Market Large-Mid Cap Index. Deze lijst is niet bedoeld als een modelportefeuille. Wel dient de Europe Large-Mid Cap Pick List als ideeëngenerator voor beleggers met kansrijke aandelen verdeeld over een aantal sectoren.

De Morningstar European Market Large-Mid Cap Index daalde in augustus met 5,09% en sloot de maand af op een stand van 3.112. Daarmee is de markt momenteel ondergewaardeerd, want de gemiddelde koers/Fair Value ratio van actief gevolgde aandelen uit de Morningstar Europe Market Large-Mid Cap Index indiceert een korting van 16% ten opzichte van de Fair Value. Door de koersdalingen in augustus is de korting wel iets vergroot ten opzichte van eind juli, toen die 11% was.

Op relatieve basis is nutsbedrijven de duurste sector in de Index, waarbij het gemiddelde aandeel noteert tegen een korting van 9% ten opzichte van de Fair Value die Morningstar ervoor berekent. De sector cyclische consumentengoederen is opnieuw de goedkoopste en die kent een korting van 31% ten opzichte van de Fair Value.

Kijken we naar de Europe Large-Mid Cap Pick List, dan noteert die per ultimo augustus tegen een korting van gemiddeld 41% ten opzichte van de Fair Value. De goedkoopste sector is ook hier wederom cyclische consumentengoederen die een gemiddelde korting van 67% ten opzichte van de Fair Value kent.

De nieuwkomers op de Europe Large-Mid Cap Pick List voor deze maand zijn onder meer de volgende aandelen: 

 

Philips
De grote hoeveelhied in gebruik zijnde imaging machines in de zorgsector en de ruime aanwezigheid van Philips in ziekenhuizen maakt cross-selling mogelijk zodat nieuwe producten sneller succesvol worden dan bij kleinere spelers. Als marktleider in groeimarkten zoals slaap-apneu en elektrische tandenborstels kan het nog onontgonnen markten domineren, zodat toekomstige groei sterk zal blijven. Desinvesteringen hebben de afgelopen tijd het idee van een log en inefficiënt conglomeraat tenietgedaan. Voor beleggers is nu duidelijker waar de toekomstige groei en kasstromen vandaan gaan komen.

Credit Suisse
De Zwitserse bank is succesvol met de omvorming naar een vermogensbeheerder met een aanvullende zakenbank. Dat zal de winstgevendheid verbeteren en tegelijk de volatiliteit van de resultaten verminderen. De laatste jaren was het businessmodel en daarmee ook de resultaten nogal difuus. Nu komt het grootste deel van de winst uit stabiele en laag-risico private banking en vermogensbeheer, en ook lokaal zakenbankieren op de Zwitserse thuismarkt.

Kone
Deze liftenbouwer profiteert van het veiligheidaspect van zijn business; klanten willen zekerheid en vooral geen risico's. Daardoor is naast levering ook de servicecontracten business heel belangrijk. Die zorgt voor een stabiele inkomstenstroom en klanten zullen bij tevredenheid niet zomaar overstappen naar een concurrent. China is een belangrijke groeimarkt, en tegelijk wordt de omzetmix aangevuld door een toenemende vervangingsvraag vanuit Europa en de Verenigde Staten, waar veel liften aan het eind van hun levensduur raken.

Volkswagen
De Duitse autobouwer heeft substantiële liquiditeit en een conservatief gefinancierde kapitaalstructuur en daardoor is het bedrijf goed gepositioneerd om de negatieve effecten van de covid-pandemie en het tekort aan chips te doorstaan. De aanwezigheid in veel wereldwijde markten voorkomt afhankelijkheid van bepaalde regio's en biedt groeikansen, omdat opkomende landen harder groeien dan volwassen. Ook de brede range aan modellen, van gezinsauto's tot ultra-luxe wagens en ook bedrijfwagens, vermindert de afhankelijkheid van een of enkele marktsegmenten.

WPP
Deze grote naam in de reclamebusiness is eigenaar van meerdere reclame- en marketingbureaus waaronder de grootste en bekendste merken in deze business en bovendien verspreid over meerdere bedrijfstakken. Hoewel de advertentiebusiness sterk aan het veranderen is, zal er altijd vraag blijven naar bedrijven die omzet en merkbekendheid kunnen opstuwen via adverteren naar consumenten. WPP heeft een grotere aanwezigheid in opkomende landen dan zijn concurrenten, en daar is de meeste groei voor de toekomst te halen.

 

De volledige lijst

Bekijk hier de volledige Europe Large-Mid Cap Pick List voor september:

 

ecpl 2022-09 1

ecpl 2022-09 3

ecpl 2022-09 2

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten