Dit zijn 10 Europese aandelen voor in tijden van recessie

De dreiging van een recessie is alom aanwezig. Daarom geven de aandelenanalisten van Morningstar 10 voorbeelden van defensieve aandelen met een Wide Moat rating die een goede keus zijn voor de beleggingsportefeuille in tijden van economische neergang.

Valerio Baselli 20 september, 2022 | 14:07
Facebook Twitter LinkedIn

recessione

Er hangt een spook boven Europa: de recessie. Voor sommigen is het onvermijdelijk, anderen denken dat we er uiteindelijk aan kunnen ontsnappen. Maar wat is een recessie precies? Er is sprake van een technische recessie wanneer het bruto binnenlands product (bbp) gedurende twee opeenvolgende kwartalen een negatieve ontwikkeling laat zien, zoals in de eerste helft van 2020 het geval was.

Ondanks de meevallende economische groei in de eerste helft van 2022, die kan worden toegeschreven aan het herstel van de economie na de corona-crisis, zijn de economische gevolgen van de oorlog in Oekraïne nog steeds voelbaar; ze werpen een schaduw over de vooruitzichten voor de eurozone.

De inflatiedruk blijft intussen toenemen. Volgens de prognoses van de Europese Centrale Bank (ECB) komt er geen echte recessie in de eurozone, maar stagnatie tegen het einde van dit jaar en in de eerste helft van 2023. De ECB verwacht voor de eurozone een bbp-groei van 3,1 procent dit jaar, 0,9 procent volgend jaar en 1,9 procent in 2024.

"Dit scenario zal waarschijnlijk te optimistisch blijken te zijn, aangezien de Europese energiecrisis sterk is verergerd na de recente verstoring van de gasleveringen uit Rusland", aldus Silvia Dall'Angelo, Senior Economist bij Federated Hermes. "Over het algemeen lijkt het erop dat de ECB in een korte tijdsperiode de rente agressief gaat verhogen om de zogenaamde tweede-ronde-effecten in te dammen en de risico's van een min of meer vaste basis in de inflatie te verminderen. Naarmate de tekenen van schade aan de economie tegen het einde van het jaar zullen toenemen, zal de ECB waarschijnlijk het verkrappingsproces opschorten".

De economen van Barclays zijn eveneens pessimistischer dan de ECB: "We verwachten een diepere en langere recessie en een aanhoudend hogere inflatie. De redenen zijn hogere energieprijzen, de monetaire verkrappingscyclus van de ECB en een zwakkere buitenlandse vraag - en dit ondanks fiscale maatregelen om de schok te verzachten ', aldus het nieuwste economische onderzoeksbulletin van de Bank of Britain, dat een recessie in de eurozone voorspelt van het vierde kwartaal van 2022 tot en met het tweede kwartaal van 2023, waarbij het reële bbp in die periode met 1,7 procent zal krimpen.

Of het nu gaat om recessie of stagnatie, we gaan een moeilijke tijd tegemoet waarin aandelenbeleggers er goed aan zouden doen zich te concentreren op defensieve sectoren zoals basisconsumptiegoederen, farmaciebedrijven en nutsbedrijven. Daarbinnen zijn ondergewaardeerde bedrijven die een Economic Moat hebben, ofwel een strategisch concurrentievoordeel, de beste keus volgens Morningstar. Onderstaand overzicht omvat de meest ondergewaardeerde aandelen in defensieve sectoren geselecteerd:

 

 

Hieronder lichten we drie ondergewaardeerde aandelen toe die een Wide Economic Moat rating hebben:

Elekta AB 
Stock rating: ★★★★★
Economic moat: Wide
Fair value: 127 Zweedse kroon
Uncertainty rating: Medium

Het Zweedse Elekta (EKTA B) ontwikkelt, produceert en verkoopt behandelplanningssystemen voor neurochirurgie en bestralingstherapie, waaronder radiochirurgie en brachytherapie. Ondanks de pandemie zal de vraag naar bestralingstherapie naar verwachting de komende tien jaar hoog blijven. Elekta zal hiervan profiteren, maar het succes hangt af van haar vermogen om haar Unity-product te commercialiseren en de concurrentie van Varian (onderdeel van de Siemens Healthineers-groep) te weerstaan.

"We zijn van mening dat de sector als geheel een gemiddeld groeitraject na de pandemie heeft van 4% tot 6%, maar de gunstigere geografische mix van Elekta en de sterke vooruitzichten van Unity ondersteunen onze iets hogere verwachting van 7% tot 8% groei per jaar", aldus Morningstar's aandelenanalist Alex Morozov.

 

GSK PLC 
Stock rating: ★★★★★
Economic moat: Wide
Fair value: 2.230 Britse pence
Uncertainty rating: Medium

GSK (GSK) is een van de grootste farmacie- en vaccinbedrijven en heeft zijn enorme middelen ingezet om de volgende generatie gezondheidszorgtherapieën te ontwikkelen. De innovatieve nieuwe productlijn en het uitgebreide assortiment van door patenten beschermde geneesmiddelen vertegenwoordigen een sterk concurrentievoordeel, aldus Morningstar. Octrooien, schaalvoordelen en een sterk distributienetwerk ondersteunen de Wide Economic Moat rating. De in eigen huis ontwikkelde medicijnen hebben een sterk prijszettend vermogen, waardoor GSK rendementen op zijn investeringen kan genereren die de kapitaalkosten overtreffen.

Volgens meerdere bronnen staan GSK en Sanofi onder druk door toenemende bezorgdheid over rechtszaken die voortvloeien uit een mogelijke bijwerking van het vrij verkrijgbare medicijn Zantac. "We zijn van mening dat de druk buitensporig is, aangezien we geen grote gerechtelijke schikkingen met betrekking tot het medicijn verwachten. We veranderen daarom onze Fair Value schattingen voor deze twee bedrijven niet, aangezien we al kleine betalingen in dit verband in onze calculaties hebben meegenomen", zegt Damien Conover, farmacie-aandelenstrateeg bij Morningstar.

 

Anheuser-Busch InBev SA/NV
Stock rating: ★★★★★
Economic moat: Wide
Fair value: 80 EUR
Uncertainty rating: Medium

Anheuser-Busch InBev (ABI) is 's werelds grootste bierbrouwer en tevens een van de vijf grootste bedrijven in consumentenproducten ter wereld op basis van EBITDA (winst vóór rente, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen). Het bedrijf is goed gepositioneerd om te profiteren van voortgaande groei in veel van zijn markten. "In Latijns-Amerika en Azië, die goed zijn voor bijna twee derde van de geconsolideerde EBIT (winst vóór rente en belastingen), kopen consumenten steeds vaker wereldwijde premiummerken en heeft AB InBev een sterke merkenportefeuille met Budweiser, Corona en Stella Artois. In de ontwikkelde en volwassen markten zal de positie waarschijnlijk gefragmenteerd en zeer competitief blijven", aldus Morningstar-aandelenanalist Philip Gorham. 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten