Dit zijn de beste fondshuizen uit Morningstar's Fund Familiy 100

Morningstar vergelijkt jaarlijks de 100 grootste fondshuizen die in Europa actief zijn en rangschikt ze op hun prestaties aan de hand van de criteria die ook ten grondslag liggen aan de Morningstar Analyst Rating: beleggingscultuur, transparantie, kwaliteit, duurzaamheid. dit zijn de beste grote fondshuizen van Europa.

Robert van den Oever 03 oktober, 2022 | 8:26
Facebook Twitter LinkedIn

cento

Morningstar heeft onlangs weer het jaarlijkse Fund Familiy 100 onderzoek gedaan waarin het de 100 grootste fondshuizen die in heel Europa actief zijn tegen het licht houdt. De fondsanalisten van Morningstar analyseren deze 100 partijen op de volgende datapunten uit de methodologie achter de Morningstar Analyst Rating:

  • Manager retentie en dienstverband bij de fondsen van elk fondshuis die beschikbaar zijn voor verkoop in Europa.
  • De kwaliteit van het fondsenaanbod van het fondshuis, inclusief die fondsen met  een Morningstar Analyst Rating van Gold, Silver of Bronze.
  • De uitsplitsing van het beheerd vermogen bij het fondshuis over verschillende activaklassen.
  • De uitsplitsing van het fondshuis tussen actieve en passieve strategieën.
  • De stabiliteit van de fondsfamilie (geïntroduceerde en geliquideerde fondsen).
  • De kosten van het fondshuis en hoe deze zich verhouden binnen de groep van 100 bedrijven.
  • Het percentage fondsen met een High of Above Average Morningstar Sustainability Rating.

 

De analisten van Morningstar zijn van mening dat het moederbedrijf een belangrijk aspect is bij het beoordelen van beleggingsfondsen. Bij de evaluatie van fondsfamilies onderzoeken ze welke bedrijven een echte cultuur van rentmeesterschap hebben, en welke te zwaar zijn gericht op verkoop en het maximaliseren van kortetermijnwinsten ten koste van de langetermijnbelangen van hun eindbeleggers.

"De sterkste bedrijfsculturen tonen een duidelijke missie om beleggers op de eerste plaats te zetten en tegelijkertijd professionals aan te trekken en te behouden die dat doel kunnen realiseren", aldus Morningstar-fondsanalist Thomas De Fauw, onder wiens leiding het Fund Familiy 100 rapport tot stand is gekomen. “We kijken ook of de financiële belangen van portefeuillebeheerders in lijn zijn met die van hun eindbeleggers. en we kijken naar de kosten. Lage kosten vergroten de kansen op succes op lange termijn voor beleggers aanzienlijk.”

In het rapport vergelijkt Morningstar de 100 grootste fondsfamilies in Europa, gemeten naar het beheerd vermogen van hun open-end fondsen en exchange-trade funds (ETF's) die in heel Europa te koop zijn. Alle rangschikkingen gaan van beste naar slechtste. De gebruikte data zijn van 23 augustus 2022.

 

Hoe scoren de grote spelers?

Binnen de vijf grootste fondsfamilies heeft iShares, de passief beleggen tak van BlackRock, het grootste vermogen onder beheer, terwijl BlackRock zelf op de tweede plaats staat. In totaal beheert de groep meer dan 1.000 miljard euro aan vermogen en draagt het een Parent Pillar rating van Above Average.

"BlackRock is niet de beste in alles wat het doet, maar het weet dat het zijn eindbeleggers het best van dienst kan zijn door zijn fiduciaire plicht te vervullen", zegt Dan Culloton, Morningstar's Director Manager Research in de Verenigde Staten.

Amundi is de op twee na grootste vermogensbeheerder in Europa. Na de overname van Lyxor bevindt bijna 44% van het vermogen van dit Franse fondshuis zich in passieve strategieën. De Parent Pillar beoordeling is Average. "Amundi versterkt zijn positie op het gebied van passieve en ESG-beleggingen, maar er blijven uitdagingen op het gebied van operatie en rentmeesterschap", zegt Mara Dobrescu, Global Asset Class Leader bij Morningstar.

 

Meeste Morningstar Medals

Van de 20 bedrijven die het hoogste percentage aan fondsklassen met een Morningstar Analyst Rating hebben, dragen er 17 een Parent Pillar rating van Above Average of High. De maximale beoordeling van High is toegekend aan Vanguard, T. Rowe Price, Capital Group en Dimensional.

In vergelijking met vorig jaar hebben Fundsmith en First Sentier Investors nog steeds het hoogste aantal fondsklassen met een Morningstar Analyst Rating van Gold, Silver of Bronze.

Le 20 fund firm con più fondi con medaglie

 

Morningstar heeft het universum dat de analisten volgen uitgebreid met behulp van de Morningstar Quantitative Rating, een algoritmische versie van de Morningstar Analyst Rating. Kijken we naar fondshuizen met het hoogste percentage Morningstar Analyst en Quantitative Ratings van Gold, Silver of Bronze, krijgen 6 van de 10 hoogst gerangschikte fomndshuizen een Parent Pillar rating van Above Average of High. Vanguard verdient een High parent rating voor zijn op beleggers gerichte ethos, betrouwbare strategieën en democratisering van advies.

 

Meeste dienstjaren voor beheerder

Het aantal dienstjaren van een portefeuillebeheerder is een maatstaf voor de stabiliteit van het beheerteam. In combinatie met een hoge mate van transparantie (gedefinieerd als het percentage fondsen dat de samenstelling van zijn beheerteam bekendmaakt als boven 95%), voertt Artemis, dat een Above Average Parent Pillar rating heeft, de lijst aan. Andere positief beoordeelde fondshuizen die stabiliteit en uitstekende publicatieniveaus vertonen, zijn MFS, Jupiter, Ninety One, Comgest en Neuberger Berman.

“Sinds 2010 is Artemis gezamenlijk eigendom van actieve medewerkers, onder wie verschillende portfoliomanagers, en de in de VS gevestigde Affiliated Managers Group. De beleggingskennis van de beheerders gaat diep en ze hebben aanzienlijke ervaring. Bovendien zijn ze allemaal belegd in hun fondsen, sommige zelfs fors. Bovendien is de stabiliteit in de teams van dit fondshuis hoog, ondersteund door de eigendomsstructuur”, aldus de analisten van Morningstar.

 

Hoogste duurzaamheidsbeoordeling

De Morningstar Sustainability Rating, ook wel de 'globe rating' genoemd, is een kwantitatieve maatstaf voor de materiële financiële risico's die een bedrijf loopt op het gebied van milieu, sociaal beleid en goed ondernemingsbestuur (ESG) in een beleggingsportefeuille in vergelijking met de concurrenten in zijn Morningstar Categorie.

De top 20 van fondshuizen bij rangschikking op het percentage fondsen dat 4 of 5 globes verdient, bevat drie positief beoordeelde namen: Comgest, Fundsmith en Robeco. Ze laten sterke ESG-referenties zien, gemeten als Morningstar Sustainability Rating op individueel bedrijfsniveau.

Van deze drie draagt alleen Robeco een Morningstar ESG Commitment Level van Leader. Morningstar's ESG Commitment Level is een kwalitatieve, door analisten uitgevoerde beoordeling van een beleggingsstrategie en vermogensbeheerder vanuit duurzaamheidsperspectief.

“ESG is bij Robeco geïntegreerd in alle activaklassen en dat is een voorbeeld van sterke toewijding aan duurzaam beleggen. Het fondshuis gebruikt zijn eigen duurzaamheidsscores en kaders, die worden aangevuld met input en tools van verschillende externe leveranciers. Dochteronderneming RobecoSAM is de belangrijkste bron van eigen ESG-onderzoek voor de groep. ESG-onderzoek wordt effectief gedeeld door portefeuillemanagers en analisten die nauw samenwerken met de duurzaamheidsexperts van het bedrijf. Robeco heeft ook een goed gestructureerd proces voor engagement. Dit verklaart mede waarom Robeco in zijn fondsenassortiment een relatief hoge concentratie van fondsen laat zien die 5 en 4 globes verdienen”, aldus Jeffrey Schumacher, Morningstar's Director of Manager research EMEA.

La top 20 delle fund firm con più fondi con alto Sustainability rating

 

Tot slot omvat de top 20 van fondshuizen gerangschikt naar percentage Artikel 8 en 9 fondsen drie vermogensbeheerders die een ESG Commitment Level van Advanced dragen: AllianceBernstein, Candriam en NN IP. Het predikaat Leader is van toepassing op Robeco.

Meer weten over fund Family 100?

Klik hier voor het volledige rapport

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten