Dit zijn de 12 goedkoopste technologie aandelen

Morningstar zet 12 technologie-aandelen op een rij die flink ondergewaardeerd zijn. De techsector is hard geraakt in de volatiele markt van de afgelopen maanden, maar toch zijn er interessante bedrijven met sterke groeikansen te vinden. Morningstar licht ze toe.

Sunniva Kolostyak 26 september, 2022 | 10:10
Facebook Twitter LinkedIn

Technology Europe on map

De markt staat op een kritisch punt nu we richting het einde van 2022 gaan. Het sentiment is fragiel en met name groei-aandelen, zoals technologbedrijven voelen dat. Al langere tijd krijgen ze met regelmaat klappen als het marktsentiment negatief keert, deels als correctie van enorme hausse die hun aandelenkoersen eerder hebben beleefd. Maar dat betekent niet dat de hele tech-sector afgeschreven moet worden. Tal van tech-bedrijven hebben nog volop groeikansen in de veranderende wereld. 

Er zijn genoeg goede aandelen te vinden die nu ondergewaardeerd zijn, en zeker als we hun huidige koersen vergelijken met hun waarderingen van 2021. Toen waren sommige aandelen enorm overgewaardeerd.

We zetten enkele van deze ondergewaardeerde aandelen op rij die volgens de aandelenanalisten van Morningstar een duidelijk groeipotentieel hebben. Deze 12 aandelen kennen de grootste korting ten opzichte van hun Fair Value, de reële waarde die Morningstar's analisten er aan toekennen.

 

We lichten enkele aandelen uit de lijst nader toe:

 

EML Payments (EML)

EML is momenteel het goedkoopste technologie-aandeel. Het bedrijf biedt een betalingsoplossing waarmee klanten betalingen kunnen vergemakkelijken en accepteren via een prepaidkaart of in realtime. Het verdient voornamelijk geld door betalingstransacties uit te voeren. De Australische fintech heeft echter een wisselend boekjaar achter de rug, aangezien de onderliggende nettowinst vlak is gebleven. De analisten van Morningstar hebben hun Fair Value schatting verlaagd, aangezien hogere bedrijfskosten naar verwachting de sterkere groei van het transactievolume zullen compenseren.

Aandelenanalist Shaun Ler gelooft dat de winstgevendheid in de loop van de tijd zal verbeteren: “De vooruitzichten voor de omzetgroei zijn goed zonder verslechtering van de verkooppijplijn en conversieratio's. Naast het winnen van nieuwe klanten, streeft EML ernaar om nieuwe programma's te lanceren met bestaande klanten, waaronder geloofwaardige instellingen zoals het UK Home Office.”

Lyft (LYFT)

Lyft, de op een na grootste serviceprovider voor het delen van ritten in de Verengde Staten, heeft een Narrow Moat rating dankzij het netwerkeffect rond zijn platform, rijders, ritten en kaartgegevens. Het richt zich op taxi's, ride-sharing, fietsen en scooters. Momenteel noteert het bedrijf tegen een korting van 79% en zelfs aanzienlijk onder de uitgiftekoers van de beursgang.

Ali Mogharabi, senior aandelenanalist van Morningstar, verwacht dat het bedrijf in 2024 winstgevend zal worden: “We denken dat de groei zal worden aangejaagd door economisch herstel na de pandemie, de voortdurende expansie van het bedrijf in meer markten en een toenemende acceptatiegraad naarmate het bedrijf meer gebruikers aantrekt. We denken ook dat ridesharing inkomsten kan genereren uit het openbaar vervoer, waarmee we rekening houden in onze projecties.”

MediaTek (2454)

Het Taiwanese MediaTek is qua omzet wereldwijd het op vier na grootste en Azië's grootste "fabless" halfgeleiderbedrijf. Het heeft een sterk marktaandeel in mid range-smartphones en een marktaandeel van 70% in TV systemen-op-chips (SoC's). Het heeft een groot marktaandeel, maar de concurrentie van bedrijven als Apple en Samsung zet MediaTek onder druk, aangezien beide hun SoC's in eigen huis ontwerpen. Het bedrijf is in staat om zijn klanten ongeëvenaard maatwerk te bieden en daarin schuilt zijn grote kracht.

Aandelenanalist Phelix Lee merkt op: “MediaTek heeft zijn reputatie opgebouwd als een betrouwbare SoC-leverancier en heeft sterke relaties opgebouwd met klanten, waaronder smartphonefabrikanten, door al meer dan 20 jaar referentieontwerpen te leveren. Dit en de kennis van MediaTek op het gebied van architectuur vormen een grote barrière voor nieuwe SoC-ontwerpers.”

RingCentral (RNG)

RingCentral is een Amerikaanse aanbieder van unified-communicatie-as-a-service (UCaaS). Het maakt cloud-gebaseerde zakelijke communicatie en samenwerking mogelijk via berichten-, video- en telefoonfunctionaliteit. Gebruikers krijgen één zakelijk telefoonnummer en profiel toegewezen waarmee ze vanaf elk apparaat en elke locatie verbinding kunnen maken met het bedrijfsnetwerk. Het speeldveld is zeer competitief, met grote spelers zoals Microsoft, Zoom en Cisco, maar Morningstar verwacht dat de markt enige "co-opetitie" zal toelaten en meerdere winnaars zal ondersteunen.

Senior aandelenanalist Dan Romanoff gelooft dat RingCentral klaar is voor succes omdat UCaaS de standaard voor zakelijke communicatie wordt. "Naar onze mening zullen de klantentrouw en de groeitrends in deze industrie de komende 10 jaar leiden tot een bovenmatig rendement op kapitaal voor RingCentral, vooral omdat de marges verbeteren naarmate het bedrijf groter wordt."

Uber (UBER)

Als de grootste aanbieder van on-demand ride-sharing ter wereld (buiten China), hebben de chauffeurs van Uber al miljarden kilometers aan ritten afgelegd. Met een uitgebreid netwerk en enorme hoeveelheden gebruikersgegevens zou het bedrijf dan ook in staat moeten zijn om zijn diensten verder te verbeteren, zelfs met toenemende concurrentie van bedrijven als Lyft.

"We verwachten dat de netto-inkomsten sneller zullen groeien dan de kosten van Uber, inclusief hosting, transactieverwerking en verzekeringskosten, wat zal resulteren in een groei van de brutomarge", zegt Morningstar-analist Ali Mogharabi. "Binnen ons 10-jarige discounted cashflow-model gaan we ervan uit dat het bedrijf in 2024 operationele winst zal gaan maken en we verwachten een stijging van de operationele marge tot 17% in 2031."

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Sunniva Kolostyak  is data journalist bij Morningstar.co.uk

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten