Top-5 Aandelen Emerging Markets: Acadian aan kop

Het derde kwartaal van dit jaar was voor opkomende landen bijna het exacte spiegelbeeld van het tweede kwartaal. De MSCI EM index noteerde een underperformance in vergelijking met de MSCI World index, met name door een stevig verlies voor Chinese aandelen. In Latijns-Amerika maakte een aantal markten het verlies uit het tweede kwartaal juist goed in de afgelopen drie maanden. De oorlog in Oekraine blijft ondertussen wel een wissel trekken op Oost-Europese markten.

Ronald van Genderen 17 oktober, 2022 | 9:39
Facebook Twitter LinkedIn

De outperformance van aandelen in opkomende landen versus ontwikkelde landen in het tweede kwartaal was een kort leven beschoren, want het bleef bij die ene driemaands periode. In het derde kwartaal behaalde de MSCI EM index een verlies van 5,63%, terwijl de MSCI World index net de voeten droog hield met een winstje van 0,11%.

De ontwikkeling op de beurzen in opkomende landen vormde in het derde kwartaal bijna het spiegelbeeld van die in het tweede kwartaal. Daarbij drukte China als indexzwaargewicht wederom een aanzienlijke stempel op de richting van de MSCI EM index. In het tweede kwartaal was China het enige opkomende land dat een positief rendement wist te overleggen, maar in het daarop volgende kwartaal was het op een na slechtst presterende land met een min van ruim 17% voor de MSCI China index.

De zwakke prestaties werden mede veroorzaakt door zorgen over wereldwijd stijgende rentetarieven, de malaise op de vastgoedmarkt, en de toenemende verspreiding van Covid-19 in heel China, wat leidde tot de vrees voor verdere lockdowns, aangezien het land een beleid van nul-Covid blijft voeren.

Ook andere markten in de regio behoorden tot de grote verliezers, waaronder Hong Kong (-11,39%), Korea (-10,79%) en Taiwan (-8,73%). India was één van de weinige Aziatische landen die wel wist uit te blinken en een winst behaalde van 13,65%.

Verliezen goedgemaakt
Elders in de wereld maakten diverse markten in Latijns-Amerika de verliezen uit het tweede kwartaal deels goed. Brazilië was met een rendement van 15,83% zelfs één van de best presterende markten wereldwijd, waarmee beleggers inspeelden op de beter dan verwachte ontwikkeling van de economie en de aankomende presidentsverkiezing blijkbaar met vertrouwen tegemoet zien. Ook Chili onderscheidde zich met een rendement van 10,11%.

Ondertussen blijft de oorlog in Oekraine een zware wissel trekken op Oost-Europese markten. Polen was de zwakste broeder met een verlies van 20,06% over de afgelopen drie maanden, nadat in het tweede kwartaal al een verlies van 22,44% werd geleden. Ook landen als Tsjechië (-13,72%) en Hongarije (-9,25%) liepen tegen een stevig verlies aan.

Twijfel
Beleggers beginnen te twijfelen aan de vooruitzichten voor opkomende landen. Waar in de eerste drie maanden van het jaar nog ruim 9 miljard euro richting opkomende landen aandelenfondsen stroomde, registreerden deze in de maanden daarna een uitstroom van 4,5 miljard euro. Daarmee staat de teller voor dit jaar nog altijd in de plus, maar is het sentiment wel gekeerd.

De Top-5
De top-5 van deze week geeft een overzicht van de vijf best presterende fondsen (waarvan een distributievergoedingvrije aandelenklasse beschikbaar is in Nederland) in de Morningstar categorie Aandelen Emerging Markets op basis van hun prestaties over de eerste negen maanden van 2022.

Acadian Emerging Markets Managed Volatility Equity neemt de eerste plaats in op de rangschikking. De benadering streeft naar lagere volatiliteit met behoud van hetzelfde rendementsprofiel als de aandelenmarkt en doet dit op basis van zowel het verkeerd prijzen van risico’s door de markt als de fundamentele waarde van aandelen. Voor dit fonds resulteert die benadering in een zeer gespreide portefeuille met maarliefst 398 posities. Binnen die portefeuille is TSMC de grootste positie met een gewicht van 3,69%, terwijl Tencent de tweede grootste positie is met een gewicht van 1,68% hetgeen de risicospreiding van de portefeuille nog verder benadrukt.

Runner up is Nordea 1 – Stable Emerging Markets Equity dat sinds introductie in 2011 wordt beheerd door Claus Vorm en Robert Næss. Zij zijn beide onderdeel van Nordea’s multi asset team dat onder meer verantwoordelijk is voor het beheer van de stable equity fondsen range. Vorm is binnen dit team de aandelenexpert. De strategie is gebaseerd op het beleggen in aandelen met een lager volatiliteitsprofiel, hetgeen bescherming tegen koersdalingen moet bieden.

Die voorkeur wordt daarnaast gecombineerd met een focus op kwaliteitsaandelen die noteren tegen een aantrekkelijke waardering. De goede prestaties van Brazilië is terug te vinden in deze portefeuille, want drie van de vier aandelen met het hoogste rendement zijn uit dat land (CPFL Energia, Companhia De Saneamento Basico Do Estado De Sao Paulo en Bank Bradesco).

 

Top-5 Aandelen Emerging Markets

top 5 em 22 nl

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings