Top-5 Emerging Market Debt in lokale valuta: NNIP op kop

Fondsen die in obligaties van opkomende markten beleggen, boekten in het derde kwartaal van 2022 voor het derde kwartaal op rij verlies, gemeten in dollars. In euro's is dat een kleine winst. Dit is Morningstar's top-5 van best presterende beleggingsfondsen in de categorie Emerging Market Debt in lokale valuta.

Thomas De Fauw 24 oktober, 2022 | 8:00
Facebook Twitter LinkedIn

Obligaties van opkomende markten in lokale valuta stegen 1,7 procent in het afgelopen derde kwartaal na verliezen van 2,8 procent en 4,4 procent in respectievelijk het tweede en eerste kwartaal van 2022. De JPMorgan GBI-EM Global Diversified liet per eind september 2022 een year to date verlies van 5,5 procent in euro’s zien.

Daarmee deed die het beduidend beter dan obligaties van opkomende markten in harde valuta als gemeten door de JPMorgan EMBI Global Diversfied die 11,7% lager noteren. Dat is deels te danken aan de stabiliteit van lokale valuta in die landen waar de centrale banken al verschillende renteverhogingen hebben doorgevoerd, nog voor de Fed in actie kwam.

 

Probleemgevallen

Opkomende markten zijn een heterogene groep, waarbij een aantal opkomende economieën wankelen onder de toenemende druk van stijgende energie- en voedselkosten en een sterkere Amerikaanse dollar.

Sri Lanka kwam al snel in de problemen en uiteindelijk moest toenmalig president Rajapaksa zijn land ontvluchten. Hij mailde zijn ontslag vanuit Singapore terwijl de menigte zijn paleis in Colombo bestormde. Hoewel hiermee de agressie stopte, zijn de economische problemen nog lang niet voorbij. De corona pandemie veroorzaakte niet alleen menselijk leed, maar leidde ook tot hogere schulden en minder economische activiteit om die af te lossen. Vandaag komen de hoge inflatie en vrees voor een wereldwijde recessie daar nog eens bovenop.

 

De rol van China

De economische crisis is niet beperkt tot Sri Lanka alleen. China, dat veel ontwikkelingslanden zoals Sri Lanka en Pakistan van leningen voorziet, wordt voor het eerst met een buitenlandse schuldencrisis geconfronteerd. Het Chinese “Belt and Road Initiative” kreeg dit jaar af te rekenen met meer wanbetalingen omdat veel van de door hen gefinancierde projecten te weinig renderen en de infrastructuurleningen de financiële druk op kwetsbare regeringen vergroten. Wanneer de schuldenberg onhoudbaar is, ziet China zich bovendien vaak genoodzaakt nieuwe leningen uit te geven om de situatie niet helemaal te laten ontsporen.

 

Veel landen staan er sterker voor

In eerdere crises zorgde een sterker wordende dollar voor problemen omdat zoveel opkomende landen leenden in dollars en andere vreemde valuta’s maar vandaag is de situatie anders voor heel wat naties. India en Brazilië bijvoorbeeld lenen nu vooral in lokale valuta, waarbij veel van die schulden in handen zijn van lokale beleggers en dat maakt hen minder kwetsbaar voor wisselkoersveranderingen.

De Braziliaanse centrale bank hield eind vorige maand de beleidsrente onveranderd op 13,75%. Het was een van de eerste centrale banken die startte met renteverhogingen in het eerste kwartaal van 2021 en die snelle en agressieve aanpak begint zijn vruchten af te werpen. De Braziliaanse real steeg 5,6 procent ten opzichte van de dollar dit jaar (21,3 procent tegenover de euro), de MSCI Brazil aandelenindex steeg maar liefst 39,7 procent in euro en de economische data beginnen te verbeteren. De 10-jaars rente fluctueert nu net beneden de 12% en dus lager dan de 13,7% in juli (cijfers per dinsdag 18 oktober).

 

De Top-5

Voor de Top-5 van deze week kijken we naar de best presterende fondsen die beleggen in emerging market obligaties in lokale valuta over de eerste negen maanden van 2022 (waarvan een distributievergoedingsvrije fondsklasse beschikbaar is in Nederland).


Het fonds NN (L) Emerging Market Debt (Local Currency) staat nog steeds op een in ons lijstje met een year to date rendement van 4,6 procent ten opzichte van 2,6 procent per eind juni. Vaak is de resterende levensduur van de obligaties in portefeuille minder dan een jaar en die korte looptijd hielp deze strategie in de eerste negen maanden van 2022. Volgens Morningstar data was per eind juli maar liefst 89% van de portefeuille belegd in obligaties met een looptijd van minder dan 1 jaar ten opzichte van slechts 6,9% voor de global emerging market bond – local currency Morningstar categorie.

Het fonds wordt beheerd door Marcin Adamczyk en Jaco Rouw. Marcin Adamczyk is het hoofd EMD bij het Haagse fondshuis dat eind 2019 Marcelo Assalin, Marco Ruijer en negen andere EMD-teamleden zag vertrekken naar het Amerikaanse William Blair Investment Management. Deze strategie belegt voornamelijk in Latijns-Amerikaans, Aziatisch en Centraal- en Oost Europees staatspapier. Het fonds kan overigens ook beleggen in Chinese onshore schuldbewijzen via de Bond Connect, een markt die beleggen op de lokale Chinese obligatiemarkt mogelijk maakt voor buitenlandse investeerders.

Op de derde plaats staat een ETF. De PIMCO Emerging Markets Advantage Local Bond Index UCITS ETF streeft naar een rendement dat, voor vergoedingen en kosten, nauw overeenkomt met dat van hun gelijknamige interne index. Deze index volgt de prestaties van een bbp-gewogen mandje van lokale staatobligaties en valuta van opkomende markten, met een maximale blootstelling van 15% per land.

De landenselectie en hun gewichten worden jaarlijks bepaald en landen moeten een soevereine rating van minimaal BB- hebben, meer dan 0,3% van het bbp vertegenwoordigen en uiteraard over een lokale kapitaalmarkt beschikken. Landen die aan sancties van de EU of VS zijn onderworpen worden uitgesloten, maar de tracker heeft vandaag nog steeds Russisch staatspapier in portefeuille. De hoogste valutablootstellingen zijn aan India (14,9%) Brazilië (14,7%), China (14,7%), Mexico (14,1%) en Indonesië (12%).

 

Top-5 Emerging Market Debt in lokale valuta

top emd q3 nl

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Thomas De Fauw  Is fondsanalist multi-asset fondsen bij Morningstar in Amsterdam.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten