Hoe als niet-Britse belegger om te gaan met de chaos in het VK?

VIDEO - Morningstar's Dan Kemp maakt u wegwijs in de chaos die de Britse politiek momenteel kenmerkt. Hoe moet je daar mee omgaan als belegger buiten het Verenigd Koninkrijk? Bekijk de video.

Ruth Saldanha 24 oktober, 2022 | 11:02
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

Ruth Saldanha: Het is een ongewoon moeilijke tijd om belegger te zijn, vooral in het Verenigd Koninkrijk, waar politieke onrust gepaard gaat met economische onzekerheid en dit heeft op zijn beurt geleid tot scherpe dalingen van de activaprijzen. Dan Kemp, Global Chief Investment Officer van Morningstar Investment Management, is hier vandaag om ons te helpen begrijpen wat er in het VK gebeurt, vooral voor niet-VK beleggers. Dan, heel erg bedankt dat je hier vandaag bent.

Dan Kemp: Ruth, heel erg bedankt dat je met me hebt gevraagd. Het is geweldig om bij je te zijn.

 

In tijden van chaos, zoals nu in het Verenigd Koninkrijk, is focus belangrijk

Saldanha: Er is deze maand veel gebeurd in het VK en veel ervan lijkt een beetje chaotisch voor ons buiten het VK. Dus, op welk deel moeten we ons als internationale investeerders concentreren?

Kemp: Nou, je haalt een heel goed punt naar voren, Ruth, dat het chaotisch is. En waar je chaos hebt, is je focus echt belangrijk. Want zo vaak als we door deze moeilijke periodes gaan, of ze nu politiek of economisch zijn of een combinatie van beide, wordt onze aandacht meegesleurd in de van moment tot moment, van dag tot dag bewegingen in de nieuwscyclus. Maar als investeerders moeten we een heel ander perspectief innemen. We moeten onze ogen van de dagelijkse details richten op de horizon, nadenken over de lange termijn, en dat is echt waar onze focus moet liggen, niet op het dagelijkse leven, maar echt op de jaren die voor ons liggen.

 

Houd mogelijke uitval van het VK in de gaten

Saldanha: Welke gevolgen zou er kunnen zijn van wat er in het VK op de wereldmarkten gebeurt?

Kemp: Nou, het is altijd moeilijk om een uitkomst vast te leggen op wat er in een bepaalde markt gebeurt. Zoals u weet, zijn de wereldmarkten zeer divers en bestaan ze uit vele, vele verschillende landen en verschillende economische situaties. Maar als we een crisisgebied zien, dan bestaat het gevaar dat mensen verhalen in hun hoofd creëren die investeringen aandrijven. En die verhalen kunnen dan domino-gevolgen hebben. Omdat mensen zich zorgen maken over lenen in het ene land, kunnen ze zich zorgen maken over lenen in een ander land. En daarom is het zo belangrijk om te focussen op de lange termijn, zoals ik al zei, maar ook echt na te denken over waardering. Als we aan investeringen denken, is waardering alles. Het gaat dus niet om die nieuwsstroom, wat er in bepaalde markten gebeurt. Het gaat om de waardering van het actief waar u naar kijkt, waar u aan denkt en of dat een goede kans op lange termijn of een slechte kans op lange termijn biedt.

 

Het VK zal doormodderen en dingen zullen normaliseren

Saldanha: Nu hebben sommige mensen naar het worstcasescenario gekeken. Anderen hebben de beste overwogen. De waarheid ligt vaak ergens in het midden. Dus, wat is uw basislijn in uw veronderstellingen van wat er zou kunnen gebeuren?

Kemp: Welnu, onze basislijn als we aan investeringen denken, moet altijd zijn dat dingen echt doormodderen - dat is een Britse uitdrukking, maar ik hoop dat het doorwerkt - dat dingen doormodderen, dat ze relatief normaal zullen zijn en dat prijzen over een lange periode terugkeren naar hun reële waarde. Maar in dit scenario, zoals in elk scenario, kun je niet alleen denken aan de warboel, zoals ik het zeg. Je moet nadenken over een breed scala aan mogelijke uitkomsten, want als je je te veel op één uitkomst concentreert, of het nu gaat om doormodderen of iets anders, zul je waarschijnlijk verrast worden. En als beleggers verrast zijn, hebben ze de neiging om fouten te maken, dan hebben ze de neiging om in paniek het verkeerde te doen. En dus, om niet verrast te worden, moet u niet alleen nadenken over uw basisscenario, maar ook over het brede scala aan mogelijke uitkomsten eromheen..

 

Dit is een goed moment om te investeren in het VK

Saldanha: Dus, tot slot, naar uw mening, hoe moeten internationale beleggers het VK op dit moment zien als een investeringsbestemming?

Kemp: Nou, ik zal hier waarschijnlijk een beetje controversieel zijn, Ruth, en zeggen dat het een veel betere bestemming is voor internationaal kapitaal dan een paar maanden geleden. Zo vaak zijn bij beleggen de slechtste tijden eigenlijk de beste tijden om te beleggen. Als het het slechtste voelt, is het vaak het beste. En dus, voor een internationale belegger als je op dit moment naar het VK kijkt, dan heb je natuurlijk de waarde van Sterling zien dalen. Dus alles is te koop en er zijn een aantal echt goede kansen om activa van hoge kwaliteit tegen lagere waarderingen op te halen, vooral als je die waarderingen vergelijkt met andere markten over de hele wereld, zoals de VS bijvoorbeeld. Het is dus zeker geen tijd voor willekeurig kopen. We zien nog geen heel, heel lage prijzen, maar het is een aantrekkelijker moment om in het VK te investeren dan een paar maanden geleden.

Saldanha: Geweldig. Heel erg bedankt dat je vandaag bij ons was met je inzichten, Dan. Voor Morningstar ben ik Ruth Saldanha.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ruth Saldanha

Ruth Saldanha  is Senior Editor, Morningstar.ca

 
 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten