Deze 10 Europese kwaliteitsaandelen zijn nu ondergewaardeerd

De volatiliteit op de wereldwijde aandelenmarkten brengt interessante kansen met zich mee. Morningstar zet 10 ondergewaardeerde Europese aandelen op een rij die intrinsiek van hoge kwaliteit zijn, wat blijkt uit hun Wide of Narrow Moat rating. Bekijk ze hier alle 10.

Valerio Baselli 26 oktober, 2022 | 10:57
Facebook Twitter LinkedIn

Azioni

Oplopende inflatie, energiecrisis, de oorlog in Oekraïne, een aanstaande recessie en drastische wijzigingen in het monetaire beleid: de afgelopen 10 maanden hebben veel belangrijke veranderingen gezien die de markten in beweging hebben gebracht. En dan niet in positieve zin. Want de Morningstar Global Markets NR Index is sinds het begin van 2022 met 11% gedaald en de Morningstar Europe NR Index zelfs nog iets meer met 18%.

Daardoor zijn veel Europese aandelen ondergewaardeerd geraakt. De gemiddelde korting ten opzichte van de Fair Value in het Europese aandelenuniversum dat Morningstar volgt, bedraagt momenteel 25%. Dat maakt Europa tot een interessant gebied om op zoek te gaan naar ondergewaardeerde aandelen.

Uiteraard zegt die korting niet alles. Want een lage prijs is alleen interessant als een bedrijf kwaliteit heeft die de aandelenkoers op termijn weer kan opstuwen. Vanuit die blik selecteert Morningstar 10 aandelen die nu ondergewaardeerd zijn én een Wide of Narrow Economic Moat hebben, een Moat Trend die Stable of Positive is en ook nog eens 5 sterren voor de Morningstar Rating. Dit zijn ze:

Van deze 10 aandelen lichten we er twee toe omdat deze een Uncertainty rating van Medium hebben. Dat is gunstiger dan de andere aandelen op de lijst, want die hebben met een rating van High of Very High een hogere onzekerheidsmarge. Dit zijn de twee:

 

Prosegur Compania De Seguridad SA

Morningstar rating: ★★★★★
Economic moat: Narrow
Fair value: € 5,00
Uncertainty rating: Medium

Prosegur Compania De Seguridad (PSG) is de op drie na grootste speler in de wereldwijde beveiligingssector. Het bedrijf is gespecialiseerd in geldvervoer en inzetten van beveiligers. Ook doet het in alarmsystemen, een business die nu nog klein is voor dit bedrijf, maar wel snel groeit.

“Prosegur's geografische focus is een van de belangrijkste redenen waarom het een operationele marge van bijna 9% heeft weten te bereiken in de laatste jaren, ruim boven het gemiddelde van 5-6% dat concurrenten halen,” aldus Morningstar-analist Michael Field. “In het bijzonder de sterke positie in het zeer winstgevende geldvervoer in Latijns-Amerika is belangrijk, want daar opereert het bedrijf in een virtueel duopolie.

Morningstar hanteert een Fair Value van 5 euro voor dit aandeel. Analist Field verwacht een gemiddelde omzetgroei van meer dan 7% per jaar in de komende 10 jaar. De operationele marge zal licht stijgen vanaf de magere aangepaste EBITDA marge van 6,5% in 2021 naar gemiddeld 10,3% in de komende 10 jaar.

 

Grifols SA

Economic rating: ★★★★★
Economic moat: Narrow
Fair value: € 15,40
Uncertainty rating: Medium

De wereldmarkt voor met plasma geproduceerde proteïne is geconcentreerd rond een klein aantal wereldspelers, waaronder Grifols (GRF.P). Dat bedrijf zette een grote stap om het niveau te matchen van concurrenten Takeda en CSL door de overname van Talecris voor $3,7 miljard in 2011.

In de afgelopen jaren had het bedrjf te kampen met de problemen die de coronapandemie met zich meebracht. Het deed acquisities en investeringen om de capaciteit te vergroten voor plasma verzamelen en fractioneren om zo de portfolio en de pijplijn te versteken en de geografische aanwezigheid uit te breiden.

"Grifols heeft een sterke positie in de wereldwijde plasma proteïne markt die feitelijk een oligopolie is. Daardoor krijgt het een Narrow Economic Moat vanwege de hoge toetredingsdrempel voor deze industrie," aldus Morningstar's farmacie-analist Karen Andersen. “We gaan uit van een gemiddelde jaarlijkse omzetgroei van 7% en een winstgroei van 39% tot aan 2026, gerekend vanaf een zwakke basis in 2021. De omzetgroei blijft voortkomen uit plasma proteïnes vanuit de biosciences divisie en de Biotest operaties. We verwachten sterke groei op de lange termijn van de immunoglobuline verkopen in de Verenigde Saten en in opkomende markten.”

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten