Thema-ETF's: kies minstens 3 thema's en allocatie van maximaal 15%

VIDEO - Thematisch beleggen groeit sterk en bij ETF's in het bijzonder. Morningstar's Valerio Baselli spreekt met Luis Berruga, CEO van Global X ETF's, over hoe je themabeleggen moet aanpakken. De les: kies meerdere thema's en hou de portefeuille gediversifieerd; niet méér dan 15% per portefeuillesegment.

Valerio Baselli 29 november, 2022 | 15:37
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

Valerio Baselli: Hallo en welkom bij Morningstar. De wereldwijde markt voor themafondsen is de afgelopen jaren snel gegroeid omdat ze tot de verbeelding van beleggers konden spreken. Maar nu, in 2022, hebben thematische strategieën het ook zwaar te verduren, en beleggers vragen zich nu af wat de toekomst voor dit soort beleggingen in petto heeft. Daarover praat ik vandaag met Luis Berruga, CEO van Global X ETF's.

Luis, het uitbreken van de COVID-19-pandemie was een soort keerpunt voor thematische fondsen, omdat het een versnelling in hun ontwikkeling markeerde. Thema's staan de laatste tijd onder druk, net als bijna alle activaklassen. Maar zullen het effect van de oorlog in Oekraïne, de monetaire beleidsverschuivingen en de waarschijnlijk komende recessie leiden tot een nieuwe, mogelijk negatieve fase?

Luis Berruga: Goede vraag. Ik bedoel, de realiteit is dat we veel volatiliteit op de markt zien. We hebben de geopolitieke factoren zoals Rusland en Oekraïne, China en de VS, zeer hoge inflatie. We hebben nog steeds te maken met problemen met de toeleveringsketen. Meer recentelijk hebben we de energiecrisis gezien, vooral in Europa, als een direct gevolg van het conflict tussen Rusland en Oekraïne, en dat zet duidelijk de markten over de hele linie onder druk.

Dat gezegd hebbende, Valerio, we voeren steeds meer gesprekken met klanten die thematisch beleggen zien als zeer aantrekkelijke kansen bij de huidige waarderingsniveaus. Meer specifiek hebben we, in de context van Rusland en Oekraïne, meer gesprekken over cyberveiligheid en kernenergie en uranium.

VB: Oké, deze fondsen bestrijken natuurlijk verschillende thema's. Technologische innovatie is de afgelopen jaren waarschijnlijk het meest populaire thema geweest onder beleggers. Denk je dat het zo door zal gaan of zie je een ander thema dat de komende jaren zou kunnen domineren?

LB: Eerlijk gezegd geloof ik er sterk in dat het hele idee van energietransitie een belangrijk thema zal worden waar we het in de nabije toekomst over gaan hebben. Ik denk dat de belangrijkste reden daarvoor is dat als je kijkt naar de doelstellingen voor klimaatverandering die regeringen over de hele wereld zijn overeengekomen, onze schattingen aangeven dat de investeringen in dat soort bedrijven tussen nu en 2050 ongeveer $130 biljoen zouden moeten bedragen. verwacht dat veel kapitaal naar bedrijven in de sector van hernieuwbare energie of schone technologie gaat.

Meer specifiek, een thema waar we bijzonder in geïnteresseerd zijn en waar we veel gesprekken over hebben met klanten, zijn elektrische voertuigen om een aantal redenen. Ten eerste verwachten we een behoorlijke hoeveelheid overheidssteun bij de overgang naar een duurzamere wereld. Ten tweede dalen de kosten van het elektrische voertuig zelf omdat de kosten van lithiumbatterijen blijven dalen. En tot slot blijft de oplaadinfrastructuur, die van oudsher een belemmering vormt voor de verdere acceptatie van elektrische voertuigen, verbeteren.

En als je nadenkt over waar we ons bevinden in de adoptiecyclus van elektrische voertuigen, is dit nog erg vroeg, Valerio. Bij elektrische auto's verdubbelde de autoverkoop in 2021 en toch was het nog steeds slechts 9% van de totale autoverkoop. We denken dus dat er nog genoeg ruimte is om te groeien.

VB: Zoals u al zei, zijn onze markten zeer volatiel geweest en dit soort strategieën zijn zelf ook volatiel. We zagen het bijvoorbeeld een paar weken geleden in de VS met de verklaring van Joe Biden over het gratie verlenen aan duizenden mensen die veroordeeld waren voor het bezit van marihuana volgens de federale wetgeving, die werd geïnterpreteerd als een decriminalisering, waardoor cannabis-aandelen onmiddellijk hoger gingen; sommige ETF's die zijn blootgesteld aan de cannabissectoren wonnen meer dan 30% in een paar uur, om de meeste winsten in de volgende dagen weer te verliezen. Dus, gezien dit, hoe moeten beleggers deze strategieën gebruiken? Wat zijn de risico's?

LB: Dat is een goede vraag, Valerio. En ik denk dat het heel, heel belangrijk is dat we beleggers leren hoe ze thematisch beleggen effectief kunnen gebruiken in de context van een portefeuille. Dus ik heb een paar gedachten. Een daarvan is dat thematisch beleggen een langetermijnbeleggingsstrategie is, precies om de reden die u noemde. Deze strategieën zijn doorgaans volatieler dan de bredere markten. Een langetermijnmentaliteit is dus bijzonder belangrijk.

Het tweede punt is dat ik beleggers zou aanraden om ergens tussen de 5% en 15% in thematische beleggingsstrategieën te beleggen. Nogmaals, om deze reden zijn deze thema's meestal strategieën met een hoge groei en een hoge volatiliteit en kunnen ze aanzienlijk volatieler zijn dan de bredere markt. Dus ik denk dat dat belangrijk is.

En tot slot diversificatie. Net zoals je toepast op elk ander deel van uw portefeuille, stel ik meestal voor dat zo'n segment van 5% tot 15% ergens tussen de drie en vijf verschillende thema's toewijst als een manier om idiosyncratische risico's te verminderen.

VB: Tot slot, Europa is de grootste markt voor thematische fondsen, hoewel vergeleken met de VS. thematisch beleggen hier in Europa meer een zaak van actief beheer is. Wat zijn uw plannen en uw vooruitzichten voor de Europese markt?

LB: Goede vraag. We zijn om verschillende redenen erg optimistisch over de Europese markt. Ten eerste is het de op een na grootste ETF-markt ter wereld en deze groeit zeer snel. Ik bedoel, dat zagen we in 2021, toen de activa met meer dan 25% groeiden. Natuurlijk werd een groot deel daarvan gedreven door marktprestaties, maar we zagen ook een zeer gezonde instroom. En wat waarschijnlijk nog belangrijker is, naar mijn mening, is dat de overgang die we de afgelopen 10 jaar in de VS hebben gezien, van beleggingsfondsen naar ETF's, nu heel snel plaatsvindt op de Europese markt.

Slechts een paar datapunten. Ik bedoel, in grote lijnen hebben we diit jaar meer dan $50 miljard aan netto-instroom in ETF's gezien, terwijl we meer dan $130 miljard aan uitstroom in beleggingsfondsen hebben gezien. Dus dat is een zeer krachtige trend, en ik denk dat het nog een tijdje zal aanhouden.

En meer specifiek over de Italiaanse markt, we zijn erg optimistisch omdat we geweldige gesprekken hebben met Italiaanse beleggers. Ze zien zeker hun waardepropositie van thematisch beleggen in, een gebied waar we erg op gefocust zijn. We zijn dus heel erg verheugd om door te gaan met het uitbreiden van onze capaciteiten om de Italiaanse markt te bedienen, en als alles goed gaat, verwachten we hopelijk ons kantoor in Italië te openen in het eerste kwartaal van 2023. En we zetten samen een geweldig team van mensen om onze klanten op de Italiaanse markt te ondersteunen.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten