Dit zijn 12 ondergewaardeerde Europese aandelen

De turbulentie op de beurzen van de afgelopen maanden heeft diepe dalen veroorzaakt, aandelen die weer opveren, maar ook aandelen die nog altijd aantrekkelijk gewaardeerd zijn en tegelijk kwaliteit hebben. Morningstar zet 12 ondergewaardeerde Europese aandelen op een rij.

Valerio Baselli 05 december, 2022 | 8:57
Facebook Twitter LinkedIn

bear bull

Zelfs tijdens bear-markten zijn er aandelen die weten te voorkomen dat ze meegesleurd worden in de ineenstorting. Het probleem is dat wanneer beleggers deze uiteindelijk opmerken, het bijna altijd te laat is. Zodra het 'winnende paard' is ontdekt, komen beleggers er massaal op af, waardoor de waarderingen stijgen en het risico voor die belegging groter wordt. Maar niet in alle gevallen.

Dit jaar daalde de Morningstar Europe Index NR met 9,8% (in euro's, per 25 november). Ondanks de neerwaartse trend wist een groep Europese aandelen in dezelfde periode verbluffende rendementen te behalen, met name die uit de energiesector. Maar niet alleen die sector.

Terwijl beleggers die de wijsheid (of het geluk) hadden om vroeg op deze bedrijven in te zetten, genieten van de opleving, zijn veel bear-marktwinnaars te hard gegaan en stijgen ze uit boven wat Morningstar-analisten beschouwen als hun reële waarde, de Fair Value in Morningstar-termen.

Neem bijvoorbeeld BAE Systems, een Brits luchtvaart- en defensiebedrijf dat genoteerd is aan de London Stock Exchange, waarvan de aandelenkoers dit jaar met 47% is gestegen (in euro's). Volgens de aandelenanalisten van Morningstar heeft BAE Systems nu een koers/Fair Value-verhouding van 1,15, wat neerkomt op een overwaardering van 15%. Hetzelfde geldt voor het Deense biotechnologiebedrijf Genmab: het aandeel won tot nu toe 20% in 2022 en is volgens analisten van Morningstar nu met 27% overgewaardeerd.

Om de winnende aandelen in de bear-markt te ontdekken die nog niet door hun momentum heen zijn, hebben we het Europese universum gescreend om te kijken welke aandelen sinds het begin van het jaar met ten minste 10% zijn gestegen. Vervolgens slecteerden we daar de namen uit die een Morningstar Rating van 4 of 5 sterren hebben, ofwel de twee meest ondergewaardeerde segmenten. Daar komen 25 namen uit rollen. In de onderstaande tabel staan de 12 meest ondergewaardeerde aandelen (data per 25 november):

 

Een verdere schifting met een hogere veiligheidsmarge ontstaat wanneer we de aandelen selecteren die ook nog een Wide Economic Moat rating hebben. Die houdt in dat bedrijven grote en langdurig houdbare concurrentievoordelen bezitten. Bovenstaande tabel bevat twee van zulke namen:

 

Bayer AG (BAYN)
Stock rating: ★★★★★
Economic moat: Wide
Fair value: € 76
Uncertainty rating: Medium

Bayer rapporteerde sterke derdekwartaalresultaten die onze verwachtingen overtroffen, maar we verwachten geen grote veranderingen in onze schatting van de reële waarde. Sterke prijzen voor gewaswetenschap ondersteunden deels de outperformance, maar we verwachten meer concurrentie in 2023, wat waarschijnlijk een deel van de recente winsten van Bayer teniet zal doen. De gewaswetenschapsactiviteiten blijven echter goed gepositioneerd voor groei op de lange termijn, aangevoerd door innovatieve nieuwe producten (zoals maïs met een korte gestalte en bescherming tegen eigenschappen van de volgende generatie) die de brede gracht van het bedrijf helpen versterken”, bevestigt Damien Conover, aandelenanalist gezondheidszorg bij Morningstar.

“We blijven Bayer beschouwen als ondergewaardeerd, aangezien de markt de innovatie bij het bedrijf niet volledig waardeert en overdreven bezorgd is over de druk in de rechtszaken over glyfosaat in het verleden. Naast de innovatie in de gewaswetenschap heeft Bayer onlangs medicijnen geïntroduceerd (Nubeqa voor kanker en Kerendia voor nierziekte) die een betekenisvolle bijdrage beginnen te leveren aan de omzet (goed voor bijna 200 miljoen euro in het kwartaal)”, schrijft Conover.

 

Imperial Brands PLC (IMB)
Stock rating: ★★★★
Economic moat: Wide
Fair value: 2.900 Britse pence
Uncertainty rating: Medium

"Imperial blijft profiteren van de zwakte van het Britse pond, wat de marktwaardering van het aandeel dit jaar ten goede is gekomen, maar we denken dat het opwaartse potentieel blijft bestaan", zegt Morningstar-analist Philip Gorham. "Onze investeringscase voor Imperial is gebaseerd op een zeer lage waardering, een aantrekkelijk dividendrendement van 7% en de overtuiging dat de markt de duur onderschat dat Imperial's kernactiviteiten op het gebied van sigaretten contant geld en extra rendement op kapitaal kunnen blijven genereren."

De CEO Stefan Bomhard onthulde in 2021 een vijfjarig strategisch plan dat de investeringen van Imperial geografisch zal concentreren en op opkomende categorieën die in de toekomst waarschijnlijk de grootste winstpools zullen worden. “Het plan erkent in wezen de plaats van Imperial op de markt - het is een snelle volger in plaats van een leider in de meeste markten. Dit maakt Imperial anders dan zijn grote concurrenten, met name Philip Morris International; die investeert in groei en probeert de achteruitgang van de sigarettenindustrie tegen te gaan met alternatieven. Imperial zal in de toekomst waarschijnlijk meer om sigaretten draaien. Hoewel het aandeel een korting zou moeten hebben ten opzichte van zijn directe concurrenten, zou Imperial een zeer winstgevende en cashgenererende onderneming moeten blijven”, zegt Gorham.

De groep van 25 aandelen die hierboven zijn genoemd, telt vier andere bedrijven die het tot nu toe goed hebben gedaan in 2022, ondergewaardeerd zijn en ook een Wide Economic Moat hebben (cijfers zijn in euro's per 25 november). Dit zijn:

 

London Stock Exchange Group (LSEG)
Stock Rating: ★★★★
Return YTD: 15,7%
Price/Fair Value: 0,83

British American Tobacco (BATS)
Stock Rating: ★★★★
Return YTD: 25,6%
Price/Fair Value: 0,86

AstraZeneca (AZN)
Stock Rating: ★★★★
Return YTD: 25,6%
Price/Fair Value: 0,88

Novartis (NOVN)
Stock Rating: ★★★★
Return YTD: 11,4%
Price/Fair Value: 0,97 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten