Outlook 2023: staat China op een keerpunt?

VIDEO - Morningstar's Sunniva Kolostyak praat met Kate Lin, Morningstar's data journalist in Hong Kong, over de situatie in China, het zero-Covid beleid, vastgoed en aandelen op de beurs van Hong Kong.

Sunniva Kolostyak 15 december, 2022 | 14:47
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

Sunniva Kolostyak: Welkom bij Morningstar. Na ruim een jaar van economische tegenwind lijken de zaken te keren voor China. Vandaag is bij mij Kate Lin, mijn collega vanuit Hong Kong, die ons bijpraat over het voorbije jaar en het aankomende jaar.

Kate, dank je wel dat je hier vandaag bent. Laten we beginnen met misschien wel het belangrijkste onderwerp, en dat is COVID. Kun je me vertellen welke impact het zero Covid-19 beleid heeft gehad op de economie?

Kate Lin: Zeker. De strikte COVID-regels en voortschrijdende lockdowns hebben dus hun tol geëist van de Chinese economie. En het beleggerssentiment is ook matig, zoals je kunt zien aan de indexprestaties, is de Hang Seng-index in Hong Kong gedaald tot het laagste niveau in 13 jaar. Daarmee is er echter vrij veel opwaarts potentieel, gezien hoeveel aandelen er zijn verkocht. Volgens Morningstar-onderzoek noteert een gemiddeld Aziatisch aandeel tegen ongeveer 15% korting ten opzichte van de reële waarde, sommige hoog aangeschreven namen zoals Tencent zijn zelfs nog aantrekkelijker geprijsd.

SK: Dus dat betekent dat er best veel kansen zijn. Waar zie je die op dit moment voor het komende jaar?

KL: Volgens portefeuillebeheerders in Hongkong is nu het omslagpunt voor Chinese aandelen aangebroken. Met de duidelijke aanwijzingen dat de Chinese regering het zero-Covid-beleid gaat versoepelen, zien ze dat het land ook de economische groei en het heropenen van grenzen opnieuw prioriteert. Dus eerder deze week heeft de regering van Hongkong de reisbeperkingen voor inkomende reizigers opgeheven, en dit is zeer welkom nieuws, omdat managers met wie we praten ons vertelden dat dit misschien wel de sterkste economische stimulans is die China kan hebben.

SK: Een andere sector waar we het volgens mij over moeten hebben, is vastgoed. Het is meer dan een jaar geleden dat Evergrande bijna bezweek onder zijn eigen gewicht. Dus, is er enig teken van herstel daar? 

KL: Net als de noodlijdende ontwikkelaars geven managers toe dat ze misschien nooit meer terugkomen. Voor sommigen is de herstructurering al aan de gang. Wat betreft portefeuilleposities gebruiken beheerders de recente rally die volgde op het nieuwe reddingspakket van de regering als een kans om hun posities in de blootstelling aan hoogrentende vastgoedobligaties te verminderen en af te bouwen. Maar na de rally denken ze dat de sector een gestabiliseerde fase zal ingaan, wat betekent dat de huizenverkopen in een L-vormig traject zullen verlopen. Maar op de lange termijn zal de sector zich in een reparatiemodus bevinden die meerdere jaren in beslag neemt. Dus zelfs als fondsmanagers vasthouden aan sommige posities, bezitten ze alleen de namen waarvan ze het best kunnen inschatten dat die de overlevers zullen zijn..

SK: Dus over fondsbeheerders in het algemeen, hoe positioneren zij zich? De vooruitzichten zijn nog steeds min of meer positief. Waar liggen de kansen op dit moment? 

KL: Veel directe begunstigden zijn bekend, en ze hebben de eerste ronde van herstel al in gang gezet. Maar managers met wie wij praten, kopen in feite de aandelen die gevoeliger zijn voor de verbetering van de economische omstandigheden en de binnenlandse consumptie, bijvoorbeeld sportkleding en meubels. Ze kijken ook naar laat-cyclische bedrijven, dat wil zeggen reclame, werving en zakelijke dienstverlening. Verwacht wordt dat ze in de tweede helft van 2023 een betekenisvol herstel zullen laten zien. Aan de creditkant kopen beheerders in op de betere kwaliteit van het obligatiespectrum. Staatsbedrijven worden ook beschouwd als een nieuwe motor voor de economie van het land. Bovendien kijken ze wel naar de consumentenbestedingen en langetermijntrends zoals schone energie.

SK: Kate, dank je wel.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Sunniva Kolostyak  is data journalist bij Morningstar.co.uk

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten