Just Eat Takeaway's zwarte cijfers onderstrepen Morningstar's positieve visie

Just Eat Takeaway heeft in het tweede halfjaar winst gemaakt, en de nieuw gepresenteerde verwachtingen voor 2023 zijn veelbelovend. Morningstar was ondanks de brede scepsis in de markt altijd positief over de Nederlandse maaltijdbezorger en de jongste resultaten onderstrepen dat. Just Eat Takeaway blijft dan ook Morningstar's top pick met een Fair Value van €81.

Robert van den Oever 18 januari, 2023 | 16:38
Facebook Twitter LinkedIn

thuisbezorgd

Eindelijk winst voor Just Eat Takeaway (TKWY) in 2022. Daarmee verbaast de maaltijdbezorger veel beleggers en veel analisten, want de meeste hadden op een verlies gerekend. In een trading update van het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl meldt CEO Jitse Groen een operationele winst (EBITDA) van €16 miljoen over 2022, waar de gemiddelde verwachting lag op een verlies van €130 miljoen.

De winst is te danken aan de resultaten en efficiencyverbeteringen van het tweede halfjaar, schrijft Morningstar's aandelenanalist Ioannis Pontikis in een eerste reactie. Hij kijkt ook dieper in de cijfers naar de ontwikkeling van de orders. Die daalden 12% in het vierde kwartaal, en de omzet per bestelling daalde 2%. Dat zijn de belangrijkste indicatoren voor de gezondheid van de onderliggende business.

Wat orderontwikkeling betreft volgde het vierde kwartaal grotendeels de lijn van het derde kwartaal. Er zijn grote regionale verschillen in hoe de omzet per bestelling zich ontwikkelt. In Australië, Nieuw-Zeelnad, het Verenigd Koninkrijk en Ierland ging de omzet per bestelling het sterkst omlaag. Noord-Europa daarentegen kende juist een stijging van 3%. 

Dat het aantal orders daalt, is te verklaren doordat in corona-tijd consumenten ineens veel méér lieten bezorgen. In 2022, toen aan het begin van het jaar alles weer open ging, liep dat effect eruit. Analist Pontikis vindt de daling dan ook niet zorgwekkend. Bovendien heeft Just Eat Takeaway bewust aangestuurd op het elimineren van orders met een laag bedrag. De omzet per order steeg omdat restaurants de inflatie wisten door te berekenen aan hun eindklanten en ook door het effect van het wegvallen van de kleine bestelling, hetgeen het gemiddelde bedrag per order in Europa optrok.

Just Eat Takeaway geeft een nieuwe verwachting af voor 2023 en die luidt een EBITDA van 225 miljoen euro. Dat is beduidend hoger dan wat volgers tot dusver hanteerden.

 

Beleggers geloven er weer in

Beleggers beginnen er nu ook in te geloven. Na de update steeg de koers van Just Eat Takeaway direct met ruim 10%. In de afgelopen weken was de koers al omhoog aan het kruipen na een diepste punt van rond de €13 in juli en oktober. Pas in november wist de koers de horde van €20 te nemen.

Al die tijd was Morningstar veel positiever dan de markt. Analist Pontikis hield op basis van een fundamentele analyse van de maaltijdbezorgingsbusiness en de groeikansen al die tijd vast aan zijn Fair Value van €81 per aandeel. Dat de markt uit angst het aandeel veel lager zette, zag hij juist als een kans op lekker laag in te stappen voor beleggers.

Ponitkis houdt ook na de trading update vast aan zijn Fair Value van €81 per aandeel. Just Eat Takeaway blijft een van zijn top picks in de sector consumentengoederen en dé top pick in de maaltijdbezorgingsbranche.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten