Kansen voor de toekomst: de nieuwste Prospect List

VIDEO - De fondsanalisten van Morningstar brengen twee keer per jaar een update uit van de Prospect List, de lijst met veelbelovende beleggingsfondsen die in de toekomst in aanmerking zouden kunnen komen voor volledige coverage. Fondsanalist Jeffrey Schumacher vertelt welke fondsen er op de nieuwe Prospect List staan.

Lukas Strobl 26 januari, 2023 | 12:20
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

Lukas Strobl: Morningstar's fondanalisten hebben hun nieuwe Prospect List uitgebracht. Dat is een set van actief beheerde fondsen die veelbelovend lijken en in de toekomst mogelijk een Morningstar Analyst Rating krijgen. Voor beleggers is zo'n lijst handig om over de horizon heen te kijken. Bij mij is de hoofdauteur van het rapport, Jeffrey Schumacher.

Jeffrey, wat is er deze keer nieuw in de Prospect List?

Jeffrey Schumacher: We hebben drie nieuwe strategieën aan de Prospect List toegevoegd in de afgelopen zes maanden, te weten Barings Global High Yield Bond Fund, L&G Future World ESG Multi serie en ook RobecoSAM SDG High Yield Bonds.

Ik wil inzoomen op de strategie van Robeco. Dit fonds is in oktober 2019 gelanceerd en we zijn erg onder de indruk van het team dat de strategie beheert. Het fonds wordt gezamenlijk beheerd door Sander Bus en Christiaan Lever, die worden ondersteund door een ervaren team van 22 kredietanalisten. We kennen Sander Bus al omdat we ook het conventionele zusterfonds van de strategie behandelen, namelijk Robeco High Yield Bond Fund, en die strategie heeft een score van High op de People Pillar. We hebben dan ook een hoge dunk van Sander Bus als portefeuillemanager.

De SDG-versie van de strategie gebruikt ook hier hetzelfde robuuste beleggingsproces, wat betekent dat het team voor de alpha generatie voornamelijk vertrouwt op bottom-up effectenselectie, waarbij top-down bètabeheer hier een minder belangrijke rol speelt in de strategie. De SDG-versie van de strategie belegt dus uitsluitend in wereldwijde hoogrentende bedrijfsobligaties van emittenten met een positieve of neutrale impact op de Sustainable Development Goals, wat ook betekent dat de portefeuille iets geconcentreerder is dan zijn conventionele broer.

Strobl: Drie nieuwe namen om in de gaten te houden dus. De hoop voor deze fondsen is natuurlijk dat ze overgaan naar volledige coverage en die felbegeerde Morningstar Analyst Rating krijgen. We spraken elkaar een half jaar geleden voor het laatst. Zijn er prospects op die lijst gepromoveerd naar volledige coverage?

Schumacher: Zeker. We zijn twee voormalige prospects gaan volgen waarvan we denken dat ze van hoge kwaliteit zijn. De eerste die promoveerde is PIMCO GIS Asia High Yield Bond Fund. Deze strategie wordt geleid door een drietal doorgewinterde portefeuillebeheerders, waaronder Stephen Chang, die deze strategie sinds de start in februari 2019 beheert. Hij is ook behoorlijk doorgewinterd met 26 jaar beleggingservaring. De drie managers hier worden dus ondersteund door een 9-koppig kredietonderzoeksteam voor Azië-Pacific, maar ze kunnen ook gebruikmaken van PIMCO's bredere 75-koppige wereldwijde kredietanalisten-team. Dus met al deze middelen denken we dat de beheerders en het fonds substantiële middelen hebben om de strategie te beheren, wat hen een Above Average score op de People Pillar oplevert.

We vinden het proces hier ook erg goed, omdat het de kenmerkende beleggingsbenadering van PIMCO volgt, waarbij de bredere macro-inzichten van het bedrijf worden gecombineerd met bottom-up effectenselectie door de kredietanalisten. Naar onze mening is het een robuust proces, dat een Above Average score op de Process Pillar oplevert die leidt tot een Morningstar Analyst Ratings van Silver voor de goedkopere aandelenklassen hier en Bronze en Neutral voor de duurdere.

De tweede strategie die een rating kreeg, is het Schroder ISF Sustainable Euro Credit Fund, dat wordt beheerd door Saida Eggerstedt. Ze heeft substantiële ervaring in het beheer van duurzame kredietportefeuilles, wat zeer relevant is voor het beheer van deze duurzame versie van Schroders vlaggenschipstrategie voor Europese bedrijfsobligaties die wordt beheerd door Patrick Vogel. Het themagestuurde beleggingsproces van het fonds heeft dus veel overeenkomsten met het vlaggenschip Euro Credit Fund, met natuurlijk enkele unieke eigen kenmerken die het duurzaamheidsprofiel versterken, zoals bepaalde sectoruitsluitingen maar ook de blootstelling aan groene obligaties. De strategie verdient dus Morningstar Analyst Ratings variërend van Silver tot Neutral, afhankelijk van de kostenniveaus.

Strobl: Dus twee nieuwe ratings and drie nieuwe kandidaten om in de gaten te houden. Dank voor je update, Jeffrey. Voor Morningstar ben ik Lukas Strobl.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Lukas Strobl  is editorial manager voor de regio EMEA bij Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten