Aandeel Euronext vanaf nu gevolgd door Morningstar

Het aandeel Euronext, het beursbedrijf dat de handelsplatformen in Nederland, België, Frankrijk en Portugal verzorgt, wordt vanaf nu gevolgd door Morningstar. Aandelenanalist Niklas Kammer geeft Euronxt een Narrow Moat rating en een Fair Value van €88 mee.

Robert van den Oever 03 februari, 2023 | 9:20
Facebook Twitter LinkedIn

Euronext Amsterdam

Morningstar volgt vanaf nu het aandeel Euronext. Het beursbedrijf, dat gereguleerde handelsplatformen in 7 landen exploiteert en in 16 landen actief is, heeft zelf sinds 2014 een notering aan de beurzen van Amsterdam, Parijs, Brussel en Lissabon.

Morningstar-analist Niklas Kammer heeft het in zijn gevolgde universum opgenomen en kent het aandeel een Fair Value toe van €88 (bij een actuele koers van omstreeks €76) en een Narrow Moat rating. De positie van Euronext in Europa is volgen hem sterk, met de grootste collectieve liquiditeitspool in de regio.

Euronext benut deze sterke positie verder door eigen indices en afgeleide indexproducten op de markt te brengen. Die zijn weliswaar niet zo groot en alomtegenwoordig als die van wereldwijde concurrerende spelers, maar voor regionale beleggers en handelaren vervullen ze een belangrijke functie. Euronext heeft ook zijn posite op het gebied van post-trade-mogelijkheden vergroot met de overname van Borsa Italiana, zodat het voortaan niet meer afhankelijk is van partners voor cruciale handelsoperaties in zijn waardeketen.

 

Dominante positie behouden

Euronext heeft na de introductie van MiFID I in 2007 een groot aantal nieuwe toetreders weten te weren en daardoor heeft het zijn dominante positie in de cash aandelenmarkt in Europa behouden. Euronext beschermt het liquiditeitsvoordeel van zijn handelsplatformen door haar liquiditeitspools tussen platformen samen te voegen. Hierdoor kunnen handelaren met één enkele verbinding een groot aantal Europese aandelen bestrijken.

Het verleidt retailmakelaars verder met een slim orderrouteringssysteem, waardoor de stroom aan retailorders naar zijn platformen en locaties wordt getrokken. Het biedt ook grote liquiditeitsverschaffers directe verbindingen met zijn platformen. Beide factoren verzekeren niet alleen de dominante positie van Euronext in termen van volumes, maar resulteren ook in hogere opbrengsten per transactie.

Met de overname van Borsa Italia in Milaan heeft Euronext een locatie voor cash aandelenhandel toegevoegd aan zijn Europese liquiditeitspool en controleert het nu Monte Titoli, de Italiaanse centrale effectenbewaarinstelling, waardoor het aanbod in bewaring en afwikkeling wordt verbeterd.

De twee waardevolste bezittingen van Euronext zijn CC&G, een multi-asset clearing house, en MTS, het dominante handelsplatform voor Europese staatsobligaties. Vóór deze overname had Euronext grote gaten in zijn clearing-dienstverlening, waardoor het noodgedwongen moest aanhaken bij de clearinghuizen van concurrenten. Het bezit van een clearing house is van strategisch belang en de overname was dan ook een logische stap. Bovendien zijn dergelijke activa schaars en moeilijk vanaf nul op te bouwen.

 

Prognoses

Analist Kammer hanteert een verwachting van 3% cumulatieve omzetgroei, aan de onderkant van Euronext's eigen doelstelling van 3%-4% tot 2024. Morningstar's groei-aannames zijn voornamelijk gestoeld op een sterke vraag naar de indices en data-activiteiten van Euronext, evenals de nieuw gevormde nabeurs handel.

De handels- en noteringsinkomsten blijven groeien, zij het in een gematigder tempo, aangezien de analist een verdere normalisering van zowel volumes als rendementen ten opzichte van recente hoogtepunten verwachten. Inclusief synergieën als gevolg van de recente overname van Borsa Italiana,  verwacht de analist dat de aangepaste EBITDA-marges met ongeveer 160 basispunten zullen verbeteren tot 61%.

 

Narrow Moat rating

De Narrow Moat rating komt voort uit het netwerkeffect en de immateriële activa. Financiële handelsbedrijven en -facilitators zoals Euronext halen hun concurrentievoordeel uit een groot netwerk dat anderen niet kunnen evenaren. De sterke positie van Euronext in Europa wordt verder versterkt doordat de partijen met de hoogste liquiditeit - zoals Euronext - juist om die reden nog meer liquiditeit aantrekken en hun voorsprong allengs vergroten.

Bovendien genereert de handel een enorme hoeveelheid data die Euronext toebehoort als intellectueel eigendom. Die kan het gebruiken bij het ontwerpen en exploiteren van zijn indexproducten. Dat is een belangrijk element van immateriële activa. Beide factoren samen leiden tot een Narrow Moat rating.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten