Dit zijn de nieuwste ratingwijzigingen bij Morningstar

De fondsanalisten van Morningstar hebben afgelopen maand weer een aantal fondsen herbeoordeeld. In dit overzicht krijgt u nieuwe ratings en upgrades van beleggingsfondsen en de argumentatie van onze fondsanalisten.

Robert van den Oever 14 februari, 2023 | 13:22
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar analyst ratings 

Nieuwe ratings

 

Loomis Sayles Euro Credit - Bronze

Jeana Marie Doubell

Loomis Sayles Euro Credit, gelanceerd in februari 2021, beschikt over een ervaren portefeuillebeheerdersteam dat een robuust beleggingsproces toepast. De People en Process Pillars scoren beide Above Average en dat leidt tot een Morningstar Analyst Rating van Bronze.

Het zevenkoppige portefeuillebeheerteam kwam in november 2020 naar Loomis Sayles vanuit Kempen, waar ze jarenlang betrokken waren bij het runnen van een vergelijkbare strategie met indrukwekkende resultaten. Rik den Hartog, Pim van Mourik Broekman en Luuk Cummins, die sinds 2016 samenwerken, vormen het beleggingscomité dat verantwoordelijk is voor het goedkeuren van elk effect dat voor de portefeuille geselecteerd wordt. Vier extra portefeuillebeheerders completeren de hechte groep en alle zeven beheerders zijn tevens sectorspecialist en ze volgen 60 tot 80 emittenten.

Het beleggingscomité beheert de gevoeligheid van het fonds voor de kredietmarkt actief, in overeenstemming met hun top-down marktvisies, door het aanpassen van het cashgedeelte van de portefeuille, de sectorblootstelling en de positionering op kredietkwaliteit. Het fonds kan tot 10% van zijn beheerd vermogen beleggen in obligaties met de rating BB, een relatief bescheiden high yield gedeelte in vergelijking met veel categoriegenoten. Het track record van het fonds beslaat intussen zo'n twee jaar en is tot nu toe bemoedigend; het versloeg de iBoxx Euro Corporates-benchmark in 2021 en stak er in 2022 zelf ruim boven uit.

 

Loomis Sayles Sustainable Euro Credit - Bronze

Jeana Marie Doubell

Loomis Sayles Sustainable Euro Credit is de duurzame variant van bovengenoemd fonds en werd iets later gelanceerd, namelijk in mei 2021. Ook dit fonds krijgt een Morningstar Analyst Rating van Bronze voor de 'clean' fondsklasse.

Hier staat hetzelfde zevenkoppige portefeuillebeheerteam aan het roer. Dat wordt voor de duurzame component aangevuld met Sipke Moes; samen bespreken ze het al dan niet uitsluiten van effecten of emittenten op basis van ESG-overwegingen.

De beheerders streven ernaar beter te presteren dan hun benchmark, de iBoxx Euro Corporates Index, met behoud van de nadruk op ESG-factoren. Het track record van deze fondsvariant beslaat nu ongeveer achttien maanden en is tot nu toe bemoedigend; deze strategie versloeg zijn benchmark in 2021 en in 2022.

 

PIMCO GIS Global Investment Grade Credit ESG Ins - Bronze

Jeana Marie Doubell

Pimco GIS Global Investment Grade Credit ESG profiteert van de vaardigheid van zijn doorgewinterde lead manager, sterke ondersteuning door de co-manager en de steun van een indrukwekkende groep bedrijfsobligatiespecialisten. Het veelzijdige beleggingsproces bouwt voort op het robuuste macro-economische en fundamentele onderzoek van het fondshuis. De People Pillar scoort High en de Process Pillar krijgt een Above Average beoordeling. De Morningstar Analyst Rating voor de 'clean' institutionele fondsklasse is Bronze.

Hoofdmanager Mark Kiesel kan bogen op twee decennia aan beleggings ervaring. Hij leidt dit fonds sinds de oprichting in oktober 2018, daarbij ondersteund door medebeheerders Mohit Mittal en Jelle Brons. Sinds juli 2003 beheert Kiesel ook Pimco's vlaggenschipstrategie voor wereldwijde bedrijfsobligaties, het Pimco GIS Global Investment Grade Credit fonds. Het team wordt verder geholpen door een indrukwekkend kader van portefeuillebeheerders en corporate credit analisten. Ook Pimco's ruime hoeveelheid quants, handelaren en macro-onderzoekers helpt deze strategie.

In overeenstemming met de oriëntatie op duurzaam beleggen, past deze strategie verschillende uitsluitingscriteria toe, waardoor ongeveer 15% van de effecten van de benchmark, namelijk de Bloomberg Global Aggregate Credit Index, wordt geëlimineerd. Het team streeft ook naar een hogere gemiddelde ESG-score (zoals gemeten door MSCI-data) dan de gemiddelde ESG-score van de benchmark.

 

Upgrades

JP Morgan Income - van Neutral naar Bronze

Paul Olmsted

Het fonds JPM Income maakt gebruik van de expertise van hoofdmanager Andrew Norelli, die de strategie sinds de start medio 2014 leidt, samen met co-managers Drew Headley en Tom Hauser. De beheerders vullen elkaars respectievelijke expertisegebieden aan en ze kunnen putten uit de stabiele en uitgebreide wereldwijde onderzoeksbronnen op het gebied van vastrentende waarden die JPMorgan biedt.

De flexibele, benchmark-agnostische benadering van de strategie maakt gebruik van kansen op relatieve waarde en heeft haar mandaat om consistente inkomsten te genereren waargemaakt. Dit resulteert in een upgrade van de People Pillar rating van Average naar Above Average. Dat leidt weer tot een verhoging van de Morningstar Analyst Rating voor dit fonds, waarbij de 'clean' fondsklasse C van Neutral naar Bronze gaat.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten