Is de markt goedkoop of duur?

De wereldwijde markt was in januari 2023 nog altijd goedkoop, maar toch heeft inmiddels minder dan de helft van Morningstar's aandelenuniversum 4 of 5 sterren. Dat is sinds april 2022 niet meer voorgekomen.

Fernando Luque 13 februari, 2023 | 16:45
Facebook Twitter LinkedIn

Ups and Downs

Elke maand meet Morningstar de marktwaarderingen op basis van de Morningstar Stock Rating, ofwel de sterrenrating, die de mate van onderwaardering of overwaardering laat zien voor bedrijven wereldwijd.

Deze maatstaf voor aandelen heeft een groot voordeel ten opzichte van de koers/Fair Value ratio doordat de sterrenrating een mate van onzekerheid in de berekeningen opneemt. Twee bedrijven kunnen een zeer vergelijkbare koers/Fair Value hebben, maar dat vertaalt zich niet noodzakelijkerwijs in dezelfde Morningstar Stock Rating.

Als we kijken naar het aantal aandelen dat 4 en 5 sterren krijgt, de twee niveaus die Morningstar beschouwd als ondergewaardeerd (groen in de onderstaande grafiek) en het aantal aandelen met 1 of 2 sterren (beschouwd als overgewaardeerd - rood) kan dat ons een verdere aanwijzing geven als of de beurs goedkoop of duur is.

Januari was een zeer positieve maand voor de markten. De Morningstar Global Markets index, die de prestaties van de wereldwijde aandelenmarkten weerspiegelt, won 5,3% in euro's. Deze goede prestatie heeft tot gevolg gehad dat het percentage aandelen met 4 of 5 sterren is gedaald van 55% naar 46% over onze hele database die 1.443 bedrijven omvat die door Morningstar's aandelenanalisten worden gevolgd. Het hoogste percentage werd in september vorig jaar bereikt met 67%.

Bij de aandelen met 1 of 2 sterren is het percentage ten opzichte van de maand ervoor gestegen van 15% naar 17%.

De wereldmarkt is zeker nog goedkoop, maar niet meer zo goedkoop als in de afgelopen maanden. We moeten bijvoorbeeld terug naar april 2022 om een percentage van 4 en 5 sterren aandelen van minder dan 50% te zien.

 

Europa of VS?

Met de analyse van de sterren kunnen we ook de vraag beantwoorden of Europa aantrekkelijker is dan de Verenigde Staten. Het antwoord is dat Europa momenteel inderdaad goedkoper is dan de VS. Voor Europa is het percentage aandelen met 4 en 5 sterren 63%; voor de Verenigde Staten is dat 52%. Ook het percentage dure aandelen ligt in Europa lager dan in de VS: 6% versus 11%.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten