Zo sterk is de positie van Euronext in het Europese beurzenlandschap

VIDEO - Morningstar volgt vanaf nu het aandeel Euronext, het bedrijf achter de beurs op Beursplein 5 aan het Damrak. En niet alleen die in Amsterdam, maar ook die in Brussel, Parijs, Lissabon en ook in Milaan heeft Euronext een positie. Niet de grootste speler in Europa, wel een hele belangrijke, vertelt Morningstar's aandelenanalist Niklas Kammer.

Robert van den Oever 28 februari, 2023 | 16:53
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

Robert van den Oever: Hallo en welkom bij Morningstar. Vandaag spreken we met aandelenanalist Niklas Kammer die vanaf nu het aandeel Euronext volgt, de beurzengroep die we kennen van de beurzen van onder meer Amsterdam, Brussel, Parijs en Lissabon.

Niklas, kun je ons iets meer vertellen over dit aandeel, je Fair Value en je Moat rating?

Niklas Kammer: We zijn gestart met het volgen van het aandeel Euronext. Euronext is, zoals je net zei, een op Europa gericht beursbedrijf. Onze schatting voor de Fair Value is € 88 per aandeel en het heeft een Narrow Moat rating. Onze Moat rating is voornamelijk ontleend aan de sterke positie in de handel in de cash markt voor aandelen. Maar ze hebben ook een zeer goede positie in indexen en index-derivaten die gebaseerd zijn op hun positionering in de cash handel in aandelen.

Van den Oever: Ze zijn dus een belangrijke speler in Europa. Netwerkeffect is belangrijk. Recentelijk is er is er het een en ander aan overnameactiviteiten geweest. Kun je daar wat meer over vertellen?

Kammer: Ik denk, om een stap terug te doen en het vanaf een hoger niveau te bekijken, denk ik dat alle beursbedrijven wereldwijd en vooral de Europese, zich hebben gericht op het diversifiëren van hun inkomens. Ze proberen dus weg te komen van de meer volatiele handelsinkomstenstromen of omzetstromen en meer richting op vergoedingen en op abonnementen gebaseerde inkomstenstromen te gaan. En daar moet je vooral aan data denken. Dus data is hier echt waar het om draait.

En een ander punt waar beurzen zich op hebben gericht, is om verder te diversifiëren in de toeleveringsketen van de hele beursbusiness en de infrastructuur van de financiële markt. En Euronext heeft op dit gebied een grote stap gezet door Borsa Italiana over te nemen van de London Stock Exchange Group, waardoor ze een veel betere positionering kregen in de handel in vastrentende waarden, maar ook, heel cruciaal, hun eigen clearing house, dat een zeer sterke concurrentiepositie heeft. Dat is een hele sterke vooruitgang in de concurrentieslag met de grotere Europese groepen.

Van den Oever: Een belangrijke speler voor Europa dus, maar niet de enige speler. We hebben er nog een paar. London Stock Exchange bijvoorbeeld. Ook Deutsche Börse. Als je Euronext vergelijkt met die twee concurrenten, wat is dan hun positie?

Kammer: In de eerste plaats, vanuit een concurrentiepositie, denk ik dat Euronext duidelijk de kleinste van de drie is en echt probeert in te halen, en dat is in zekere zin erg moeilijk omdat we beursactiva of de activa die ten grondslag liggen aan de activiteiten van deze beursbedrijven als zeer moaty zijn ofwel een concurrentievoordeel hebben. Het is duur om ze te bouwen en moeilijk te positioneren in deze concurrerende omgevingen. Euronext heeft dus een inhaalslag gemaakt wat betreft het opbouwen van zo'n sterke concurrentiepositie.

Maar de twee grotere groepen die je noemde, London Stock Exchange Group en Deutsche Börse, zijn veel completer wat betreft hun aanbod, met name in de index-business en ook in de data-business. En precies om die redenen is ons voorkeursaandeel op dit moment London Stock Exchange, omdat deze het beste aanbod heeft vanaf het begin van de waardeketen, de handel, tot en met de clearing aan het einde van deze waardeketen. Vervolgens recyclen ze dit om al deze informatie die ze in de waardeketen verzamelen om te zetten in nieuwe gegevens die ze aan hun klanten verkopen.

Van den Oever: OK Niklas, dank je wel voor je inzichten in het landschap van beursbedrijven in Europa. Bedankt voor het kijken. Voor Morningstar ben ik Robert van den Oever. 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten