Top 5 Aandelen Sector Water: KBI aan kop

Beleggingsthema’s komen en gaan, maar beleggen in water heeft de tand des tijds doorstaan. Water kan centraal gesteld worden in veel van de duurzaamheidsuitdagingen waar de wereld voor staat. Beleggers lijken dat de afgelopen jaren in toenemende mate in te zien en hebben daarmee voor een sterke instroom aan nieuw beleggersgeld gezorgd.

Ronald van Genderen 06 maart, 2023 | 8:10
Facebook Twitter LinkedIn

Themabeleggen wordt vaak gerelateerd met het komen en gaan van hypes. Denk bijvoorbeeld aan de vele internet en IT fondsen die ten tijde van de dot.com bubbel werden gelanceerd. Een ruime meerderheid van die fondsen bestaan niet meer nadat ze rond 2001 forse verliezen moesten incasseren. Sommige thema’s doorstaan de tand des tijds beter. Water is daar een voorbeeld van. Enkele van de langst bestaande strategieën werden rond de millenniumwisseling gelanceerd.

Het beleggingsthema rondom water is eenvoudig te maken. Water is onmisbaar voor al het leven op aarde, maar de beschikbare voorraad is beperkt. Daarnaast komen veel van de klimaatuitdagingen en -risico’s waar we voor staan tot uitdrukking in het waterthema, denk bijvoorbeeld aan watervervuiling en de opwarming van de aarde; die zorgt enerzijds voor een stijgende zeespiegel en overstromingen en anderzijds voor toenemende droogte en waterschaarste.

Dit vormt een goede voedingsbodem voor bedrijven die met oplossingen komen voor deze uitdagingen. Enkele voorbeelden van bedrijven waar waterfondsen in beleggen zijn Aalberts (producent van leidingsystemen voor de distributie en regulering van water- of gasstromen), Arcadis (ingenieursbureau), Geberit (producent van sanitaire systemen), Veolia Environnement (nutsbedrijf actief in water, afvalverwerking en energie), American Waterworks (aanbieder van water- en afvalwaterdiensten) en Ecolab (aanbieder van diensten, technologie en systemen die gespecialiseerd zijn in de behandeling, zuivering, reiniging en hygiëne van water).

 

Sterke instroom van nieuw geld

Dat besef lijkt pas recentelijk bij beleggers volledig doorgedrongen, want het vermogen in waterfondsen is pas de laatste jaren aan een sterke stijging bezig. Tot en met 2014 schommelde het beheerde vermogen tussen de 3 en 5 miljard euro, alvorens er gestaag meer beleggersgeld naar de categorie begon te stromen. Een ontwikkeling die in recente jaren versnelde met een instroom van 3,1 miljard euro in 2019, 2,7 miljard euro in 2020 en een absoluut topjaar in 2022, toen beleggers maar liefst 5,4 miljard euro aan nieuw geld in waterfondsen staken. Het afgelopen jaar was er sprake van een afkoeling gezien de instroom van 918 miljoen euro, maar dat is waarschijnlijk eerder toe te schrijven aan het moeilijke beursklimaat dan een tanende interesse voor de categorie.

Vooral dankzij de forse instroom aan nieuw geld is het totale beheerde vermogen van de fondsen in de Morningstar categorie aandelen sector water toegenomen tot ruim 31 miljard euro per eind januari 2023. Dat vermogen wordt verdeeld over 56 fondsen die in Europa verkrijgbaar zijn. Een tweetal partijen beheren echter de helft van al het vermogen. Pictet-Water is met een vermogen van 8,3 miljard euro de grootste partij, terwijl BNP Paribas Aqua (dat wordt beheerd door Impax) een fondsvermogen heeft van 7,2 miljard euro.Nummer drie RobecoSAM Sustainable Water Equities volgt op gepaste afstand met 3,5 miljard euro.

 

De Top-5

In de top-5 van deze week een overzicht van de vijf best presterende fondsen (waarvan een distributievergoedingvrije aandelenklasse beschikbaar is in Nederland) in de Morningstar categorie Aandelen Sector Water op basis van hun prestaties over de periode van februari 2022 tot en met eind januari 2023.

Het hoogste rendement werd behaald door KBI Water. Het fonds werd in 2000 gelanceerd door KBI, een dochter van het Franse fondshuis Amundi, en is daarmee één van de langst bestaande strategieën in de categorie. Het wordt beheerd door het ervaren beheedersduo Catherine Cahill (sinds 2009) en Matthew Sheldon (sinds 2011), die beide onderdeel uitmaken van het Natural Resources Equity Strategies team dat zich richt op beleggingen aandelen die gerelateerd zijn aan water, clean energy en agricultuur.

Dit fonds belegt in bedrijven die oplossingen bieden voor waterschaarste en investeert in bedrijven in alle delen van de watercyclus, waaronder water- en afvalwaterbedrijven, waterinfrastructuur en watertechnologie. De portefeuille telde per eind januari 2023 in totaal 48 posities waarbij de concentratie die de strategie beoogd tot uiting komt in de gezamenlijke weging van 48% voor de tien grootste beleggingen. Danaher, Veolia Environnement en Essential Utilities waren daarbij de drie grootste belangen van het fonds.

De L&G Clean Water ETF bekleedt de tweede plek. Deze tracker volgt de Solactive Clean Water Index. Deze index omvat per 54 aandelen van de bedrijven die vallen in een van de volgende categorieën: nutsbedrijven waarvan minimaal 90% van de omzet afkomstig is uit wateractiviteiten, ingenieursbedrijven met minstens 50% watergerelateerde wateromzet en technologiebedrijven waarvoor de omzetgrens op 5% ligt. De index is gelijkmatig gespreid met positiewegingen die variëren van 2,72% tot 0,57% en 25% in de tien grootste posities. De drie grootste posities zijn Sulzer, Evoqua Water Technologies en Rotork. De best presterende aandelen over de afgelopen 12 maanden tot en met eind januari 2023: Companhia De Saneamento Basico Do Estado De Sao Paulo (62,78%), NOV (54,89%) en Consolidated Water (52,29%).

Het fonds Thematics Water grijpt net naast een podiumplek. Dit fonds is één van de acht strategieën die wordt aangeboden door Thematics Asset Management. Deze beleggingsboutique is onderdeel van Natixis en werd opgericht in 2019. Zoals de naam doet vermoeden richt de onderneming zich op het aanbieden van thematische fondsen die proberen te profiteren van seculaire groeitrends. Om deze thematische boutique van de grond af op te bouwen, lokte het onder andere een team van vijf ervaren beleggers weg bij concurrent Pictet. Arnaud Bisschop en Simon Gottelier maakte onderdeel uit van dat gezelschap. Zij waren beide voorheen co-managers op Pictet-Water en zwaaien nu de scepter over dit fonds.

De strategie richt zich op bedrijven die betrokken zijn bij het beheer van de vraag naar water en de beheersing van vervuiling, evenals in bedrijven op het gebied van waterinfrastructuur, zoals nutsbedrijven. De benchmark agnostische bottom-up benadering resulteert in een portefeuille van circa 50 aandelen waarbij een derde van het vermogen wordt belegd in de tien grootste posities. Per eind december 2022 kende het fonds dezelfde top drie belangen als KBI Water.

 

Top 5 Aandelen Sector Water

Top 5 water NL 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten