Dit zijn de genomineerden voor de Morningstar Awards - Aandelen Europa

Het is weer bijna tijd voor de Morningstar Awards for Investing Excellence. U krijgt alle genomineerden voor de categorie-awards en voor de fondshuis-awards te zien. Dit zijn de kanshebbers in de categorie Aandelen Europa.

Jeffrey Schumacher, CFA 08 maart, 2023 | 8:39
Facebook Twitter LinkedIn

Awards 2023 banner

De Morningstar Awards for Investing Excellence worden uitgereikt aan die beleggingsfondsen die zich niet alleen hebben onderscheiden op basis van hun uitstekende historische, voor risico gecorrigeerde rendement, maar die zich naar de mening van Morningstar’s fondsanalisten ook distingeren van de concurrentie door een uitstekend beheerteam en een bewezen beleggingsproces, wat deze strategieën naar verwachting het vermogen geeft om ook in de toekomst superieure rendementen versus hun categoriebenchmark te realiseren.

De Morningstar Awards for Investing Excellence zijn daarmee primair kwalitatief en vooruitkijkend, waarbij de analyse die leidt tot de Morningstar Analyst Rating een cruciale rol speelt. Dat maakt de Morningstar Awards for Investing Excellence uniek in hun soort.

De Morningstar Awards for Investing Excellence categorie awards worden uitgereikt in vier disciplines: Beste Aandelenfonds Europa, Beste Aandelenfonds Wereldwijd, Beste Euro Obligatiefonds en Beste Euro-Allocatie fonds.

De kwalitatieve, door fondsanalisten toegekende Morningstar Analyst Rating speelt een centrale rol in het selectieproces voor de Morningstar Awards for Investing Excellence. Om te kwalificeren als gegadigde voor een award dient een beleggingsfonds geclassificeerd te zijn in een van de Morningstar categorieën die in aanmerking komen voor de betreffende categorie award. Om voor de longlist in aanmerking te komen dient het fonds een Morningstar Analyst Rating van Gold, Silver of Bronze te hebben voor de in Nederland relevante fondsklasse die toegankelijk is voor retailbeleggers.

Daarna wordt op basis van historische voor risico gecorrigeerde prestaties, met nadruk op de prestaties in 2022, en nominaties van fondsanalisten een shortlist samengesteld. Na een debat over de geselecteerde kandidaten brengen fondsanalisten hun stem uit om zo de eindrangschikking te bepalen. Het winnende beleggingsfonds is het fonds met de meeste voorkeurstemmen dat in de lokale markt bij banken en brokers verkrijgbaar is.

Dit zijn de drie genomineerden voor de Morningstar Awards for Investing Excellence in de categorie Aandelen Europa (op alfabetische volgorde):

 

BGF European Value

Morningstar Analyst Rating: Silver
People Pillar Score: Above Average
Process Pillar Score: Above Average

De strategie blijft profiteren van de expertise van de ervaren lead manager Brian Hall, die het fonds sinds 2010 beheert. Het personeelsverloop en de herverdeling van verantwoordelijkheden na de reorganisatie van BlackRock’s Europese aandelenteam in 2019 boden kansen voor opkomend talent om hun stempel te drukken, bijvoorbeeld voor Peter Hopkins. Hij kwam in 2015 bij het team als analist en werd in 2021 medebeheerder toen hij zich naast Hall aan deze strategie ging wijden. Naast de succesvolle ontwikkeling van intern talent werd het team ook versterkt door verschillende ervaren sectorspecialisten aan te nemen en door analisten toe te voegen met gespecialiseerde vaardigheden in shorting en data-analyse, waardoor de analytische capaciteiten van het team werden uitgebreid.

Hierdoor is het team in de afgelopen drie jaar gegroeid van 19 naar 23 leden, waardoor het een van de best uitgeruste Europese aandelenteams is geworden. Een andere factor die ons vertrouwen heeft versterkt, zijn tekenen van toegenomen samenwerking binnen het team, zoals blijkt uit verschillende prominente aandelenposities die in alle portefeuilles worden aangehouden. Na een nogal turbulente periode is het Europese aandelenteam van BlackRock weer in een meer competitieve staat, wat een Above Average People-score rechtvaardigt.

Het pragmatische karakter van Halls definitie van waarde, de structuur en gedisciplineerde uitvoering van het proces en de breedte en diepte van het onderzoek van het bredere team ter ondersteuning van de aandelenselectie rechtvaardigen een Above Average Process score. Hall en Hopkins delen aandelen in drie groepen in: stabiele waarde, cyclische waarde en turnaround situaties. Bottom-up aandelenanalyse is de belangrijkste drijfveer voor de aandelenselectie, maar bij het fundamentele onderzoek wordt ook rekening gehouden met bepaalde macro-input. Hun pragmatische benadering van value investing komt tot uiting in de stijl van de portefeuille, waarbij de strategie doorgaans schommelt tussen de waarde- en gemengd kolommen van de Morningstar style box.

De strategie presteerde in 2022 beter dan 77% van de sectorgenoten in de categorie Europe Large-Cap, terwijl ze over langere perioden dicht bij het top-deciel in hun peergroep stond. Een indrukwekkende staat van dienst dankzij een effectieve aandelenselectie.

 

M&G (Lux) European Strategic Value

Morningstar Analyst Rating: Silver
People Pillar Score: Above Average
Process Pillar Score: Above Average

M&G (Lux) European Strategic Value profiteert van een ervaren beheerder die weet hoe hij door de valkuilen van value investing moet navigeren, waardoor het een Above Average People-score verdient. Richard Halle beheert deze strategie sinds de oprichting in februari 2008, aanvankelijk onder een OEIC-vorm, voordat ze in 2018 naar een in Luxemburg gevestigd vehikel migreerde. Hij heeft het grootste deel van zijn 20-jarige carrière bij M&G doorgebracht. Halle maakt gebruik van M&G's centrale onderzoeksteam van negen personen. Dit team is sinds 2014 opnieuw opgebouwd en versterkt met ervaren analisten, al is het feit dat ze andere fondsmanagers met uiteenlopende beleggingsstijlen ondersteunen niet ideaal.

Het proces van het fonds draagt verder bij aan zijn aantrekkingskracht. De strategie is rechttoe rechtaan, gedisciplineerd en profiteert van een verstandige portefeuilleconstructie. Het proces begint met een kwantitatieve screening die alle aandelen rangschikt volgens de koers/boekwaarde verhouding. Dit is simplistisch en zou het fonds snel kunnen doen ontsporen, maar er worden aanpassingen gemaakt om kosten voor onderzoek en ontwikkeling en off-balance sheet posten hier in op te nemen. Binnen elke sector wordt alleen het goedkoopste kwartiel in aanmerking genomen voor de volgende fase. De fundamentele analyse is erop gericht bedrijven te elimineren die om goede redenen goedkoop zijn en waarvan het onwaarschijnlijk is dat hun beurskoers zich herstelt. Financiële kracht, duurzaamheid van het bedrijfsmodel en het gedrag van het management worden onder de loep genomen om value traps te vermijden.

Deze aanpak is consequent en met een goed risicobewustzijn uitgevoerd, ook in small- en mid-caps, die sinds 2015 een groter deel van de portefeuille innemen. Vanaf de oprichting tot eind december 2022, maar ook in de periodes over drie, vijf en tien jaar, heeft het fonds aanzienlijke alpha gegenereerd ten opzichte van de MSCI Europe Value Index via aandelenselectie in verschillende sectoren.

 

Magallanes V.I. UCITS European

Morningstar Analyst Rating: Bronze
People Pillar Score: Above Average
Process Pillar Score: Above Average

Het sterke punt van Magallanes European Equity ligt in zijn gefocuste team, zijn getalenteerde lead manager en het herhaalbare beleggingsproces. Het fonds wordt geleid door de oprichter en CIO van het bedrijf, Iván Martín. De beheerder bouwde een succesvolle carrière op door ongeveer 15 jaar lang Iberische aandelenportefeuilles te beheren voordat hij in 2014 de beleggingsboetiek Magallanes oprichtte. Hij heeft een klein team van drie generalistische analisten en een handelaar samengesteld die hem nauw ondersteunen bij het beheer van de drie strategieën van de onderneming, waar ze dezelfde waardegerichte beleggingsfilosofie toepassen. Wij zijn zeer te spreken over de expertise van de beheerder, evenals de collectieve, onafhankelijke en onderzoeksintensieve benadering van value investing door het team.

De gedisciplineerde, doordachte en herhaalbare beleggingsaanpak van het team levert de strategie een Above Average Process rating op. De waardering van aandelen staat hier voorop. Zodra de teamleden een idee identificeren, voeren zij een grondige fundamentele analyse van een bedrijf uit om de intrinsieke waarde ervan te schatten, waarbij zij meer vertrouwen op genormaliseerd winstpotentieel dan op precieze prognoses. De waarderingsaanpak varieert naargelang het bedrijf, volgens de methodiek van Peter Lynch: slow growers, stalwarts, fast growers, cyclicals, asset-backed, en turnarounds. Onafhankelijk onderzoek is een belangrijk principe van de beleggingsfilosofie van het team, aangezien individuele aandelenselectie de belangrijkste motor van het rendement is.

Het team belegt met een langetermijnvisie in Europese bedrijven over het hele marktkapitalisatiespectrum. Portefeuillewijzigingen zijn zeldzaam in deze strategie. Soms kan de aanpak resulteren in significante posities in specifieke gebieden. Meer dan twee derde van de activa van het fonds is bijvoorbeeld belegd in small- en mid-caps. Het rendementsprofiel van het fonds is niet gemakkelijk geweest voor beleggers en de risico's van de strategie zijn in de loop der jaren duidelijk zichtbaar geworden. Het leverde uitstekende rendementen in de eerste drie jaar van zijn bestaan, bleef vervolgens in 2018-20 achter bij zijn benchmark en concurrenten, en kwam uiteindelijk sterk terug in 2021 en in 2022.

 

Bekendmaking winnaars

De winnaars van de Morningstar Awards for Investing Excellence worden op woensdag 29 maart tijdens een live evenement in Amsterdam bekend gemaakt. Wilt u erbij zijn? Meld u dan hier aan: benelux.events@morningstar.com 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten