Nieuw fonds gevolgd: Capital Group Emerging Markets Local Debt

VIDEO - Morningstar's senior fondsanalist Elbie Louw introduceert een nieuw fonds dat haar team vanaf nu volgt, Capital Group Emerging Markets Local Debt. Elbie licht de specifieke kenmerken van de beleggingsaanpak en de achtergrond van de beheerders toe.

Lukas Strobl 10 maart, 2023 | 14:24
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

Lukas Strobl: Morningstar senior analist Elbie Louw en ik bespraken recent de kansen in emerging market debt in lokale valuta. Kort daarna ging haar team een nieuw fonds volgen. Dat is de Capital Group Emerging Markets Local Debt strategie.

Nu, Elbie, deze strategie heeft een Morningstar Analyst Rating van Silver voor de goedkopere fondsklassen en voor de duurdere Bronze en Neutral. Hoe verhoudt dit fonds zich tot zijn concurrenten en de categorie en waarom ben je het gaan volgen?

Elbie Louw: Dank je, Lukas. De Capital Group Emerging Markets Debt strategie is een van de slechts twee fondsen in deze categorie die een fondsklasse heeft met een Silver rating. Het andere fonds is de Ninety One GSF Emerging Market Local Currency Debt strategie. De Capital Group strategie heeft ook ongeveer $ 1,3 miljard aan beheerd vermogen, dus nog steeds voldoende mogelijkheden om te groeien, terwijl de grootste strategie in deze categorie ongeveer $ 2,9 miljard voor zijn rekening neemt.

LS: Management wordt natuurlijk de sleutel. Wat kun je ons vertellen over de mensen achter dit fonds?

EL: In onze analyse hebben we de People en Process rating geïnitieerd met Above Average en de Parent rating voor Capital Group met High. Wat is bij dit team opvalt, is de diepgang, de kwaliteit en de expertise van het portefeuillebeheerteam, en ze worden ondersteund door een sterk team van analisten en handelaren. De drie portefeuillebeheerders die aan het roer staan van deze strategie zijn Kirstie Spence, Robert Neithart en Luis De Oliveira en ze kunnen bogen op gemiddeld 30 jaar ervaring en 28 jaar gemiddeld dienstverband bij Capital Group, en ze hebben uitgebreide ervaring in opkomende markten.

Een onderscheidend kenmerk voor ons hier is dat het trio gelijke delen van de portefeuille beheert volgens hun eigen beleggingsstijl, terwijl ze binnen de omheining van de strategie blijven. Spence heeft de neiging zich meer te concentreren op fundamentele waarderingen, Neithart heeft meer een macro-uitgangspunt en Oliveira's favoriete jachtterrein zijn uit de gratie zijnde maar nog steeds aantrekkelijk gewaardeerde effecten. Ze worden ondersteund door zeven ervaren sovereign analisten, en ze kunnen ook putten uit de ervaring van drie analisten voor opkomende markten bedrijfsobligaties.

LS: People en Process op Above Average. Wat onderscheidt deze strategie dan van andere fondsen met het beleggingsproces? 

EL: In deze strategie halen de managers hun ideeën bij de analisten die zich echt richten op fundamenteel bottom-up onderzoek. En de analisten geven hen inzicht in welke effecten aantrekkelijk zijn en ze kijken naar valuta's van de landen die ze volgen, dus waar ze denken dat de valuta's zullen stijgen of dalen. Het leeuwendeel van het vermogen wordt belegd in staatsobligaties in lokale valuta, waarbij obligaties in harde valuta en de blootstelling aan valuta's beperkt zijn.

Maar de beheerders kunnen ook bescheiden off-benchmark uitstapjes maken naar inflatiegekoppelde obligaties in lokale valuta en naar bedrijfsobligaties. Ze behouden de looptijd van de strategie, zijnde de rentegevoeligheid van het fonds voor één jaar ten opzichte van die van de benchmark, de J.P. Morgan Government Bond Index-Emerging Market Global Diversified US Dollar. Het grootste deel van de alpha die ze genereren, is afkomstig van de landenselectie, waarbij de valuta- en effectenselectie hier minder belangrijk is.

LS: Natuurlijk heeft de activaklasse turbulente tijden doorgemaakt. Hoe presteert deze strategie de laatste tijd?

EL: Deze strategie leverde het sinds de lancering in september 2010 een rendement op jaarbasis voor beleggers op van 0,9%, waarmee het zowel de Morningstar-benchmark als het categoriegemiddelde versloeg en daarmee 90% van de concurrenten achter zich liet.

LS: We gaan zien of dat zo blijft. Dank je dat je dit fonds hebt toegelicht, Elbie. Voor Morningstar ben ik Lukas Strobl.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Lukas Strobl  is editorial manager voor de regio EMEA bij Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten