Welke Europese fondsen hebben de grootste blootstelling aan Credit Suisse?

Ruim 1.000 Europese beleggingsfondsen hebben het aandeel Credit Suisse in portefeuille. Morningstar onderzoekt welke actieve fondsen de grootste posities hebben.

James Gard 17 maart, 2023 | 9:21
Facebook Twitter LinkedIn

credit suisse shares down

Credit Suisse (CSGN) is de volgende bank die wereldwijde investeerders zorgen baart, na de ineenstorting van Silicon Valley Bank vorige week. Hoewel de twee niet direct met elkaar verbonden zijn, voelt het alsof we in een periode leven van verhoogd gevaar voor de banksector – en het wereldwijde financiële systeem.

De angst voor de dreigende ineenstorting van Credit Suisse wervelde woensdag over de markten, waardoor de waarde van de Zwitserse bank met 25% daalde; maar dit werd na sluiting van de markt gevolgd door het nieuws dat de Zwitserse centrale bank een reddingslijn van meer dan $ 50 miljard aanbood. Hierdoor stegen de aandelen donderdagochtend met meer dan 30%, waardoor beleggers het gevoel kregen dat de crisis was afgewend, maar voor hoe lang?

Om een beeld te krijgen van hoeveel blootstelling Europese beleggingsfondsen hebben aan Credit Suisse: meer dan 1.000 Europese beleggingsfondsen hebben een positie van meer dan 0,01% in de Zwitserse bank. Om de lijst te bekorten, laten we ETF's en indextrackers eruit, want maken niet zelf de keuze om Credit Suisse in portefeuille te hebben.

Logischerwijs domineren fondsen in Zwitserse franken de top 20. Door die te verwijderen, wordt de lijst gefocust op fondsen in euro's. De vermelde fondsen hebben portefeuilleposities gerapporteerd tot en met februari 2023. Indien die nog niet beschikbaar waren, hebben we gegevens per 31 januari genomen, en gegevens over 31 december als ook die niet beschikbaar zijn. Dit zijn de top 20 fondsen in termen van blootstelling voor Europa.

De uitschieter qua blootstelling is het in Spanje gevestigde fonds Merch-Oportunidades. Hier is Credit Suisse de grootste positie in de portefeuille met een weging van bijna 8%, terwijl Google-eigenaar Alphabet op de tweede plaats staat. Dit fonds heeft een Morningstar Quantitative Rating (MQR) van Negative. Ook in Duitsland en Italië gevestigde fondsen maken deel uit van de mix, maar Luxemburg is de belangrijkste vestigingsplaats in deze top 20. Buiten de top 20 daalt het percentage van de portefeuilleposities flink: 217 van de 233 fondsen in deze lijst hebben een belang tussen de 0,01% en 0,99%.

Als we naast de eurozonefondsen ook naar Scandinavië kijken, is de blootstelling veel kleiner. Als we kijken naar fondsen die in Zweedse kronen luiden, is Storebrand Europa de grootste met een weging van 0,14%. Afgezien van de Handelsbanken Europa Index hebben de rest van de 20 fondsen een blootstelling van minder dan 0,10%. In Noorwegen zijn er slechts 12 fondsen die een positie in Credit Suisse bezitten – net als in Zweden is de blootstelling grotendeels minder dan 0,10%. De enige uitzondering is SEB Prime Solutions Sissener Canopus met een weging van 0,83% per 28 februari 2023.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

James Gard  James Gard is editor bij Morningstar.co.uk.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten