Top-5 Aandelen Sector Edelmetalen: UBS aan kop

In het turbulente jaar 2002 met alle wereldwijde ontwikkelingen hadden beleggers behoefte aan een schuilplaats, maar vonden die bijna nergens. Beleggingen in olie en olie-gerelateerde bedrijven lieten uitmuntende prestaties zien, als een van de weinige gebieden op de financiële markten. En dan waren er edelmetalen. Maar niet alle metalen presteerden even sterk en positieve rendementen werden vooral in euro’s gemeten.

Ronald van Genderen 20 maart, 2023 | 9:47
Facebook Twitter LinkedIn

goud

In tijden van onrust en wanneer koersborden rood kleuren, kan goud of andere edelmetalen nog wel eens dienen als veilige vluchthaven voor beleggers. En zo geschiedde in 2022. Het jaar waarin er maar weinig schuilplaatsen waren voor beleggers in een wereld die werd gedomineerd door oorlog, geopolitieke spanningen, stagnerende economische groei, oplopende inflatie en rentes. Vrijwel alles daalde in het afgelopen jaar, behalve olie (en olie-gerelateerde aandelen) en inderdaad edelmetalen.

In het geval van edelmetalen dient daar wel een kanttekening bij te worden geplaatst. De positieve rendementen werden vooral behaald door een sterkere dollar, niet zozeer door hogere prijzen voor de edelmetalen zelf en niet alle edelmetalen lieten een prijsstijging zien.
Goud, het belangrijkste edelmetaal, zag de prijs namelijk min of meer stabiel blijven. Eind 2021 bedroeg deze 1.816 US dollar per troy ounce en dat was 12 maanden later opgelopen tot 1.827 US dollar per troy ounce. In euro’s gemeten resteerde echter een rendement van bijna 7%, hetgeen positief afsteekt tegen bijvoorbeeld een verlies van bijna 13% voor de MSCI World index. Ondertussen stegen de prijzen van zilver en platinum met bijna 11% en 19% gemeten in euros, terwijl palladium een dissonant was met een verlies van net geen 3%.

Beleggers kunnen tegenwoordig eenvoudig blootstelling verkrijgen aan edelmetalen via met name ETF’s. De afgelopen jaren is dat dan ook steeds populairder geworden. Zo bedroeg het totale beheerde fondsvermogen in Europa binnen de Morningstar categorie Grondstoffen – Edelmetalen nog 46,6 miljard euro per eind 2018. Dat is opgelopen naar bijna 100 miljard eind januari 2023. Onder andere door jaren met forse instroom, waaronder 2019 met ruim 10 miljard euro netto instroom en 2020 met meer dan 15 miljard euro aan nieuw beleggersgeld.

 

Mijnbouwbedrijven

Een andere, maar minder gebuikte manier, is via mijnbouwbedrijven met blootstelling aan edelmetalen. Immers, bij oplopende prijzen, zullen deze bedrijven daar uiteindelijk ook van profiteren. Ook hier hebben beleggers de afgelopen jaren meer geld naar toegesluisd, maar met een beheerd vermogen van net geen 18 miljard euro is de Morningstar categorie Aandelen Sector Edelmetalen aanzienlijk kleiner.

Bovendien lopen de prestaties van mijnbouwbedrijven niet per se gelijk aan de ontwikkeling van de genoemde edelmetalen. Zo behaalden fondsen in de categorie Aandelen Sector Edelmetalen over 2022 gemiddeld een rendement van -10,7%. Daarmee was het verlies kleiner dan dat van de MSCI World index, maar vormde het bepaald niet de schuilplaats die edelmetalen zelf het afgelopen jaar boden.

 

De Top-5

In de top-5 van deze week een overzicht van de vijf best presterende fondsen (waarvan een distributievergoedingvrije aandelenklasse beschikbaar is in Nederland) in de Morningstar categorie Grondstoffen - Edelmetalen op basis van hun prestaties over de periode van maart 2022 tot en met eind februari 2023.

UBS ETF Solactive Global Pure Gold Miners voert de ranglijst aan. De tracker volgt een index van Solactive die bestaat uit maximaal 30 bedrijven die minimaal 90% van hun inkomsten halen uit goudmijnbouw. Per eind februari 2023 bestond de index uit 24 namen en waren Perseus Mining, B2Gold en Centamin de grootste wegingen, ieder met een gewicht van circa 5%. De aandelen die het best presteerden over 2022 waren Alamos Gold (41,1%), Zhaojin Mining Industry (38,7%) en Capricorn Metals (34,5%).

R-co Thematic Gold Mining komt uit de stal van het Franse Rothschild & Co en bekleedt de tweede plek. Het fonds is in handen van het duo Charles Edouard Bilbault en Yoann Ignatiew. Zij hanteren een benadering die hen toestaat te beleggen in verschillende finaciële instrumenten, waaronder aandelen, preferente aandelen en converteerbare obligaties, van mijnbouwbedrijven die actief zijn in zeldzame- en edelmetalen. Hoewel ze vooral beleggenin grote international mijnbouwers (waaronder Barrick Gold en Newmont), hebben ze ook oog voor kleinere bedrijven met aantrekkelijke groeivooruitzichten. Filo Mining (80,8%), Teck Resources (42,3%) en Lundin Gold (28,6%) behoorden in 2022 tot de posities met het hoogste rendement in de portefeuille.

 

Top-5 Aandelen Sector Edelmetalen

top edel nl

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten