Credit Suisse overgenomen door UBS voor 3 miljard frank

Credit Suisse is gered doordat UBS de bank overneemt voor 3 miljard Zwitserse frank. Grote verrassing bij deze redding is dat 16 miljard frank aan additioneel Tier-1 kapitaal van Credit Suisse wordt afgewaardeerd tot nul. UBS zou moeten kunnen profiteren van de overname, zegt Morningstar-analist Johann Scholtz.

Robert van den Oever 20 maart, 2023 | 8:55
Facebook Twitter LinkedIn

ubs

Op de financiële markten kan een week erg lang zijn. Als UBS zijn landgenoot Credit Suisse een week geleden voor CHF 3 miljard had ovegernomen, dan zou dat een geweldige deal hebben geleken. Nu is de positie minder duidelijk. Credit Suisse heeft vorige week waarschijnlijk te maken gehad met een aanzienlijke netto-uitstroom van activa van klanten, waardoor de inkomstenbasis is uitgehold.

"Wij zijn echter van mening dat UBS waarde uit de overname kan halen", zegt Morningstar's bankenanalist Johann Scholtz: "Het is in een veel betere positie om een radicale herstructurering van de activiteiten van Credit Suisse door te voeren dan Credit Suisse zelf was. We hebben berekend dat de kostenbesparingsdoelstelling van UBS voor 2027 de gecorrigeerde bedrijfskosten van Credit Suisse voor 2022 met ongeveer 60% zou verlagen. De herstructurering brengt materiële kosten met zich mee, maar UBS kan die beter opvangen dan Credit Suisse. De uitdaging voor UBS zal zijn om het omzetverlies tijdens de herstructureringsperiode tot een minimum te beperken."

Een grote verrassing bij deze overname is dat de Zwitserse toezichthouders 16 miljard frank aan  additioneel tier 1-kapitaal afwaardeerden tot nul, waardoor UBS over extra kapitaal beschikt om afwaarderingen en herstructureringskosten op te vangen. Bovendien zullen de Zwitserse autoriteiten nog eens 9 miljard frank aan neerwaartse bescherming bieden. De gecombineerde 25 miljard frank aan neerwaartse bescherming plus liquiditeitssteun van de Zwitserse centrale bank als die nodig mocht zijn, zou er hopelijk voor moeten zorgen dat de wholesale-financieringskosten van UBS onder controle blijven. De opschorting van het aandeleninkoopprogramma van UBS is negatief, maar gezien de huidige marktomstandigheden had zo'n stap hoe dan ook toch gezet kunnen worden.

Scholtz geeft aan dat hij zijn Fair Value calculatie en Economic Moat rating binnenkort opnieuw zal vaststellen. Momenteel zijn beide beoordelingen under reveiw.

 

Effectenhandel afbouwen

UBS lijkt klaar om alle activiteiten van Credit Suisse te behouden, aldus Scholtz, behalve de effectenhandelsactiviteiten, die het zal afbouwen. UBS wil daarbij snel handelen, maar waarschuwde tijdens de telefonische vergadering wel dat sommige posities een zeer lange looptijd hebben. UBS bevestigde dat het toestemming heeft van de Zwitserse mededingingsautoriteit om de Zwitserse bankactiviteiten van Credit Suisse te behouden, aldus Scholtz: "Wij zien dit als positief. De Zwitserse bank van Credit Suisse is een franchise van hoge kwaliteit en zal samen met UBS een zeer dominante positie innemen op de Zwitserse markt. Het lijkt erop dat UBS de afsplitsing van Credit Suisse First Boston heeft geschrapt."

"De aandeelhouders van Credit Suisse zullen zich tekortgedaan voelen, maar in de huidige omstandigheden is tenminste iets redden het beste resultaat. Ondanks de liquiditeitssteun van de Zwitserse centrale bank en de eerder gezonde liquiditeitspositie van Credit Suisse, kwam de levensvatbaarheid van het bedrijf duidelijk in gevaar. De afschrijving van AT1-kapitaal bevestigt dat aandeelhouders blij mogen zijn dat ze niet niet volledig worden weggevaagd. Want in theorie zou AT1-kapitaal voorrang moeten hebben op gewone aandelen."

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten