Marktbarometer maart: enorm verschil tussen waarde en groei

Het is nog niet vaak voorgekomen dat er zo'n enorm verschil te zien is tussen de twee beleggingsstijlen waarde en groei. En niet alleen dat; ook het verschil tussen de prestaties van large- en small-caps is groot. Dit is Morningstar's Marktbarometer over maart.

Fernando Luque 03 april, 2023 | 16:07
Facebook Twitter LinkedIn

De voorbije maand maart toont een Morningstar Style Box met een zeer divers beeld met niet alleen lichtgroen en donkergroen, maar ook rood in beide kleurintensiteiten. Zelden eerder was het verschil in rendementen tussen de waarde- en de groeistijl zo groot. En behalve dat was er ook een groot verschil tussen large- en small-caps. 

De spagaat in rendement tussen large-cap waarde en large-cap groei is enorm: een verlies van 3% tegen een winst van 5,3%.

In de Morningstar Style Box valt daarnaast ook op dat bij de small-caps alledrie de segmenten lichtrood kleuren. Dat betekent een groot verschil in prestatie tussen de marktkapitalisaties; large-caps als geheel (alledrie de stijlsegmenten samen) boekten een winst van 1,5%, terwijl de small-caps juist een verlies van 3,3% lieten noteren.

Onderstaande weergave van de Morningstar Style Box over de diverse gemeten periodes, variërend van 1 maand tot 3 jaar, maakt inzichtelijk hoe de diverse stijlsegmenten gepresteerd hebben. Het rood aan de waarde-kant over afgelopen maand springt eruit:

mb maart 1

 

Kijken we verder terug in de historie naar langere periodes, dan zien we dat het verschil tussen beide zelfs nog groter is: 10,9% tegen 5% winst in het eerste kwartaal en 10,7% tegen 0,6% over 12 maanden. Deze afbeelding maakt dat duidelijk: 

 

Sectoren

Op sectorniveau waren er twee sectoren die het verlies bij large-cap waarde grotendeels verklaren: financials (-7,8%) en energie (-7,2%). De technologiesector, die onder groei valt, won juist 5,1%.

Ook deden de luxe-goederen concerns het goed binnen de groei-stijl. LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton, L'Oreal en Hermes wonnen respectievelijk 7%, 9,6% en 8,6% in maart. Maar het bedrijf dat het meeste bijdroeg aan het rendement van het large-cap groei segment, was Novo Nordisk met een winst van 9,7%.

mb maart 3

 

Waarderingen

Door de koersstijgingen bij de groei-stijl is large-cap groei nóg duurder geworden. De koers/Fair Value verhouding is gestegen van 1,06 per eind februari naar 1,13 per eind maart, een overwaardering van 13% dus. Het segment large-cap waarde daarentegen is nog altijd ondergewaardeerd, momenteel met zo'n 20%.

mb maart 4

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten