3 aandelen voor de AI revolutie

VIDEO - Van handhaving tot digitale transformatie en netwerk architectuur, co-beheerder Chris Ford van het fonds Sanlam Global Artificial Intelligence noemt zijn drie favoriete aandelen op het gebied van kunstmatige intelligentie.

Sunniva Kolostyak 18 april, 2023 | 8:55
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

Sunniva Kolostyak: Vandaag is bij mij in de studio Chris Ford van het Sanlam Global Artificial Intelligence Fund en hij geeft zijn top drie stock picks voor de sector kunstmatige intelligentie. Chris, dank je wel dat je er bent. Wat is je eerste aandeel?

Chris Ford: Wel, het was moeilijk kiezen, want er is veel om uit te kiezen. Het eerste aandeel waar ik het even over wil hebben, is een bedrijf dat Axon Enterprise heet. Axon is een heel interessant bedrijf dat veel mensen misschien kennen omdat oprichter en CEO van Axon lang geleden de Taser heeft uitgevonden. Die wordt nu op grote schaal gebruikt bij wetshandhaving over de hele wereld als alternatief voor traditionele vuurwapens. Maar wat Axon vervolgens heeft gedaan, is voortbouwen op die Taser-oplossing met een aanzienlijk scala aan detectieoplossingen, die nu toonaangevend zijn voor eerste-hulpverleners. Niet alleen politie, maar ook voor ambulancepersoneel en brandweer bij gebruik van hun bodycams, camera's op hun voertuigen of op drones, en dan alle cloudsoftware en -services en -analyses die daar bovenop komen.

Axon is echt geëvolueerd van een primaire leverancier van elektrische wapens om traditionele vuurwapens te vervangen tot een leverancier van oplossingen waarmee grote hoeveelheden gegevens worden vastgelegd op de plaats van een misdrijf, brand of ongeval. En die vervolgens kunnen worden gebruikt via hun platform genaamd Evidence.com om al die gegevens te verzamelen en die gegevens te verstrekken aan de rechtbank of aan openbare onderzoeken als er iets misgaat. Het is een heel belangrijk gebruik van AI.

Ze gebruiken convolutionele neurale netwerken voor objectherkenning, gezichtsherkenning en andere vormen van kunstmatig intelligente systemen om deze interpretatie van enorme hoeveelheden gegevens te vergemakkelijken. En waar dit in de praktijk toe leidt, is dat eerste-hulpverleners niet langer onevenredig veel tijd achter een bureau zitten om hun ervaringen op te schrijven na een incident, maar ook dat het vastleggen van gegevens voor interpretatie veel objectiever en veelomvattender gebeurt. En dat leidt natuurlijk niet alleen tot een verkenning van bijvoorbeeld het juridische proces, maar helpt ook om hulpverleners verantwoordelijk te houden voor hun daden. En natuurlijk voor degenen onder ons die met afschuw hebben gekeken naar het gedrag van rechtshandhavingsprofessionals op de Noord-Amerikaanse markt, met name in de loop van de afgelopen jaren. Dit vermogen om vuurwapens te vervangen door elektrische alternatieven en om die mensen verantwoordelijk te houden voor hun acties door het gebruik van slimme, intelligente technologieën voor het verzamelen van gegevens, is naar onze mening buitengewoon belangrijk.

Kolostyak: Wat is je tweede stock pick?

Ford: De tweede is een heel ander aandeel. Axon is vrij duur. Het noteert tegen 9 keer de omzet. Dit aandeel is precies het tegenovergestelde; het noteert tegen 11 keer de winst en het is een aandeel dat veel mensen zullen kennen: Hitachi. En Hitachi is een veteraan op de Japanse markt. Iedereen is wel eens iets van Hitachi tegengekomen op een bepaald moment in zijn leven. Maar Hitachi is de afgelopen, laten we zeggen, vijf, misschien zeven jaar echt aanzienlijk veranderd. En het heeft zijn bedrijfsportfolio enorm gerationaliseerd, waarbij sommige oudere divisies zijn opgedoekt. Hun trager groeiende, meer activa-intensieve bedrijven concentreren zich op twee richtingen: groene transformatie in het algemeen en digitale transformatie en natuurlijk is het digitale transformatie waar we echt in geïnteresseerd zijn.

Hitachi heeft een platform dat ze Lumada noemen en Lumada is wereldwijd het toonaangevende Internet of Things-platform. Door een aantal overnames en investeringen in het afgelopen decennium, hebben ze Lumada naar deze toppositie gebracht, waardoor ze nu niet alleen in staat zijn om de digitale AI-tools te bieden om faciliteren de IoT-wereld, maar dankzij een aantal overnames hebben ze nu ook de professionele services en vaardigheden waarmee ze verbonden blijven aan andere bedrijven terwijl ze voorzichtig wereld van kunstmatige intelligentie betreden.

En dat is echt belangrijk omdat de meeste bedrijven intern niet over voldoende vaardigheden beschikken om hen door de aard ervan in de kunstmatig intelligente wereld te laten komen. AI is nieuw en enigszins verontrustend voor mensen die deze vaardigheden niet hebben iof bij wie ze niet waarneembaar zijn. Dus het hebben van bedrijven zoals Hitachi die in staat zijn om anderen te helpen om in de AI-wereld te komen, wordt volgens ons buitengewoon belangrijk.

Dit bedrijf wordt nog steeds gewaardeerd als een traditioneel industrieel conglomeraat en we denken dat het publiek hier een verkeerd beeld van heeft. Dit zal over een paar jaar worden gezien als een bedrijf voor digitale en groene transformatie dat zijn inkomsten zeer, zeer aanzienlijk sneller laat groeien dan wat eerder van Hitachi werd verwacht, met naar onze mening 20%. Ook zal het de EBIT-marges uitbreiden van midden naar hoge enkele cijfers in de lage dubbele cijfers. En we denken dat de markt daarvoor een aanzienlijk hogere premie zal betalen.

Kolostyak: Dus we hebben wetshandhaving en digitale transitie. Wat is je derde aandeel?

Ford: Dus de laatste zit een beetje tussen Axon en Hitachi en heet Arista. Arista Networks is een mooi bedrijf dat in Silicon Valley is opgericht door een deel van de echte aristocratie van de technologiewereld in Silicon Valley, met name Andy Bechtolsheim, die nu denk ik in de 70 is, maar een van de allereerste pioniers in netwerken was in de jaren negentig en tachtig. En ook Ken Duda, een van de belangrijkste softwareontwikkelaars op het gebied van netwerken.

Arista kan echt supersnel kunnen schakelen voor netwerkarchitecturen. Waarom is dat belangrijk? Welnu, een van de kenmerken van de kunstmatig intelligente wereld is dat data alleen maar groter en groter en complexer wordt. En naarmate dat groter wordt, wordt de kracht van de krachtige computerfaciliteiten ook groter en groter. Je hebt voor de groeiende hoeveelheid data dus steeds krachtigere computers nodig, en dus is een van de problemen daarmee dat het verplaatsen van deze enorme hoeveelheid gegevens erg moeilijk is en dat traditionele schakeltopografieën binnen datacenters daarvoor echt niet meer geschikt zijn. En Arista, de toonaangevende leverancier van Ethernet-switching binnen datacenters, is volgens ons buitengewoon goed gepositioneerd om die bottleneck echt uit dit hele construct te halen.

Ze nemen ook deel aan de legacy-markt, maar hebben slechts een marktaandeel van ongeveer 17% van de totale overstapmarkt. Ze hebben ongeveer 30%, iets meer dan 30% van de totale overstapmarkt in de voorhoede en naarmate de markt in die richting evolueert, bevinden ze zich op een heel, heel goede plek om hiervan te profiteren. En om er een paar cijfers over te geven, die toonaangevende overstapmarkt in datacenters werd vorig jaar geschat op ongeveer $ 500 miljoen. Het zal tegen 2027 waarschijnlijk meer dan $ 6,5 miljard bedragen, dus zeer hoge groeiniveaus.

Kolostyak: Chris, dank je wel dat je ons je stock pickswilde geven. Voor Morningstar ben ik Sunniva Kolostyak.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Sunniva Kolostyak  is data journalist bij Morningstar.co.uk

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten