Philips verrast met sterk operationeel herstel

Beleggers zijn blij verrast met de operationele prestaties van Philips: omzet en winst namen sterker toe dan was verwacht. Een extra voorziening van €575 miljoen voor de apneu-kwestie is een eerste stap voor compensatie van patiënten in een traject dat lang gaat duren en veel méér kan gaan kosten.

Robert van den Oever 24 april, 2023 | 0:23
Facebook Twitter LinkedIn

Philips 1

Een koersstijging van 12% illustreert hoe opgetogen beleggers zijn over de kwartaalcijfers van Philips (PHIA). Een extra voorziening van €575 miljoen voor compensatie van patiënten die schade hebben geleden door ondeugdelijke apneu-apparaten duwt Philips netto in de rode cijfers, maar beleggers kijken vooral naar de operationele prestaties.

Waar Philips eerder nog belemmerd werd in het uitleveren van orders voor medische apparatuur, waardoor de omzet in voorgaande kwartalen achterbleef, is dat probleem  inmiddels goeddeels voorbij. Daardoor groeide de vergelijkbare omzet op groepsniveau met 6%. De grootste bijdrage daaraan kwam van de divisie medische apparatuur die 15% omzetgroei boekte door de inhaalslag bij het wegwerken van bestellingen uit het orderboek. De aangepaste operationele winst steeg fors van €243 miljoen naar €359 miljoen. De operationele marge steeg van 6,2% naar 8,6%. 

Niet alleen de omzetgroei, maar vooral ook de margegroei bewijst volgens Morningstar-analist Javier Correonero dat Philips zich in het eerste kwartaal sterk wist te herstellen: "een significante verbetering" noemt hij het en hij wijst op de verbeterde productiviteit die de toeleveringsketen efficiënter liet draaien en voor hogere besparingen zorgde dan eerder geraamd.

De analist is verder positief over de voortgang van de besparingen en de dubbelcijferige orderinname bij de divisie diagrnostics & treatment. Hij handhaaft zijn Fair Value op €25 per aandeel bij een actuele koers van omstreeks €19,80. 

 

Nieuwe voorziening apneu-schade

De voorziening van €575 miljoen zal volgens Philips zelf zeker niet de laatste zijn. CEO Roy Jakobs noemde het "een belangrijke eerste stap" in een juridisch traject waarbij patiënten die schade hebben geleden, Philips aansprakelijk hebben gesteld in de Verenigde Staten en ook in andere landen. Onduidelijk is hoe lang dit kan gaan duren en hoeveel geld het uiteindelijk gaat kosten.

Meer juridisch gesteggel is er in aantocht voor Philips, want de Ondernemingsraad van het bedrijf is naar de Ondernemingskamer in Amsterdam gestapt om de eerder aangekondigde reorganisatie waarbij 10.000 banen vervallen, te laten toetsen. Tegelijk proberen Philips en de Ondernemingsraad er ook buiten de rechter om uit te komen.

 

Koers -60% in twee jaar tijd

De aandelenkoers van Philips in de afgelopen twee jaar fors gedaald als gevolg van de tegenvallers omtrent de apneu-kwestie waarbij Philips massaal apneu-apparaten moest terugroepen en vervangen, omdat er schuimdeeltjes konden loslaten die patiënten zouden kunnen inademen en die bovendien mogelijk gevaarlijke stoffen bevatten.

In april 2021 bereikte de koers een hoogste punt van iets boven de €50 en vanochtend koerst het aandeel iets boven de €19, dus ruim 60% lager. 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten