Is goud momenteel interessant?

Goud is de afgelopen tijd in prijs gestegen, gevoed door onzekerheid onder beleggers over een mogelijke economische recessie. Toch zijn sommige mijnbouwbedrijven die goud delven ondergewaardeerd volgens Morningstar. We lopen de vijf gouddelvers die Morningstar volgt voor u na.

Sunniva Kolostyak 08 mei, 2023 | 8:20
Facebook Twitter LinkedIn

gold bars

De favoriete crisisinvestering van iedere belegger leeft weer op: goud. De recente onrust in de banksector en de aanhoudende inflatie hebben de spotprijs opgestuwd tot boven de $2.000, waardoor beleggingsfondsen en ETF's in goud per eind maart boven aan de rendementslijstjes kwamen te staan.

De aandelenanalisten van Morningstar volgen vijf mijnbouwbedrijven die goud delven. Drie daarvan beschouwen we als ondergewaardeerd, één is licht overgewaardeerd en één noteert rond zijn Fair Value, ofwel reële waarde. Volgens aandelenanalist John Mills zijn Newcrest Mining (NCM), Newmont (NEM) en Barrick (GOLD) momenteel ondergewaardeerd met kortingen van respectievelijk 12%, 11% en 8%.

Mills legt uit dat de goudprijs de laatste tijd is gestegen als gevolg van angst voor het financiële systeem en een mogelijke recessie. Hogere goudprijzen hebben goud-gerelateerde aandelen ondersteund, maar er blijft bezorgdheid bestaan over stijgende rentetarieven, die de kosten van het aanhouden van goud verhogen en over de kosteninflatie voor de mijnbouwbedrijven.

Bovendien levert goud geen inkomen op, dus lijkt het minder aantrekkelijk als contanten en obligaties wel een behoorlijke rente-opbrengst opleveren: “Beleggingen in goud kennen geen inkomensstromen voor hun eigenaren, terwijl nu de stijgende rendementen op obligaties die categorie relatief aantrekkelijker maken. Ondertussen drijft de inflatie van arbeid en brandstof de kostencurve op en dat beïnvloedt de marges van gouddelvers”, aldus Mills.

Het aandeel Agnico Eagle (AEM) kent een premie van 8% en Kinross (KGC) lijkt fair gewaardeerd.

Al deze aandelen, behalve Kinross, staan in de top-6 van de Morningstar Global Gold index, die bedrijven omvat die betrokken zijn bij de winning van goud. Deze index is dit jaar tot dusver 16% in gestegen (in dollars) ondanks een lichte dip in februari. Maar de toppen die index bereikte tijdens de covid-pandemie liggen nog ver weg, net als de kortstondige piek toen de oorlog in Oekraïne uitbrak.

Vooruitblikkend zegt Mills dat Morningstar er nu van uitgaat dat de goudprijs tot 2025 gemiddeld ongeveer $1.880 per ounce zal bedragen (vergeleken met een eerdere schatting van $1.810). De projectie voor de middellange termijn is verhoogd tot $1.700 per ounce vanaf 2026 (vergeleken met eerder $1.600). Goud heeft de neiging om niet erg gecorreleerd te zijn met de bredere economische cyclus en wordt beschouwd als veilige haven in het beleggingsuniversum. Ook wordt het gezien als een inflatiehedge.

“Investeringen en juwelen nemen het grootste deel van de wereldwijde vraag naar goud voor hun rekening. Een vertraging van die vraag is het belangrijkste risico. Een vermindering van Chinese investeringen in vaste activa, waardoor de vraag naar koper afneemt, zou ook enige impact hebben”, voegt Mills toe.

De World Gold Council registreerde een toename van de vraag naar goud in 2022. Die steeg (exclusief over-the-counter of OTC-transacties) met 18% op jaarbasis tot het hoogste jaarlijkse totaal sinds 2011. Aankopen door de centrale banken en sterke retailinvesteringen joegen de vraag aan. 

 

Vijf interessante goudaandelen

Analyse door John Mills

Newmont (NEM)

Newmont is 's werelds grootste gouddelver die in 2022 ongeveer 6 miljoen ounces aan goud uit de grond haalde, en dat was goed voor ongeveer 5% van de totale goudproductie in 2022. De all-in kosten van ongeveer $1.200 per ounce in 2022 plaatsen het bedrijf aan de bovenkant van het tweede kwartiel van de AISC-curve - naar onze mening niet laag genoeg om een Economic Moat te rechtvaardigen.

We voorspellen dat Newmont de goudproductie zal verhogen tot ongeveer 6,4 miljoen ounces in 2027. De stijging wordt gedreven door een hogere goudproductie uit het belang van 38,5% dat Newmont heeft in de joint venture Nevada Gold Mines samen met Barrick. Ook de mijnen in Ghana en het belang van 40% in de Pueblo Viejo-mijn in de Dominicaanse Republiek dragen daar aan bij. Dit wordt gedeeltelijk tenietgedaan door dalende productie in de Yanacocha-mijn die tegen het einde van onze vijfjarige prognoseperiode aan het einde van zijn levensduur zal komen. Het aandeel van 38,5% van Newmont in NGM en de Ahafo- en Boddington-mijnen zijn goed voor ongeveer 45% van de midcycle-productie in 2027. 

Barrick Gold (GOLD)

Barrick is 's werelds op één na grootste gouddelver en produceerde in 2022 bijna 4,1 miljoen ounces goud en ongeveer 440 miljoen pond koper. Barrick's AISC van ongeveer $1.200 per ounce in 2022 plaatst het aan de bovenkant van het tweede kwartiel van de AISC-curve, en dat is dus ook niet laag genoeg voor een Economic Moat.

We voorspellen dat Barrick de goudproductie zal verhogen tot ongeveer 4,6 miljoen ounces in 2027, gedreven door een verhoogde productie in zijn NGM-joint venture met Newmont en de Pueblo Viejo-mijn in de Dominicaanse Republiek waar het een belang van 60% in heeft. Het aandeel in de NGM-joint venture, Pueblo Viejo, en Loulo-Gounkoto zijn samen goed voor ongeveer tweederde van Barrick's midcycle-productie in 2027.

Agnico Eagle Mines (AEM)

Agnico Eagle produceerde in 2022 ongeveer 3,1 miljoen ounces goud, waarmee het de op twee na grootste ter wereld is. Het bedrijf kent een lager kostenniveau dan zijn grotere concurrenten Newmont en Barrick, met een AISC van ongeveer $1.100 per ounce in 2022, waardoor Agnico ongeveer in het midden van het tweede kwartiel van de curve zit. Net als bij Newmont en Barrick denken we echter dat de kosten per eenheid niet laag genoeg zijn om een Economic Moat te rechtvaardigen.

We voorspellen dat de goudproductie van Agnico Eagle in 2027 ongeveer 3,6 miljoen ounces zal bedragen. Dit is mogelijk door de aankoop van het resterende 50%-belang in de Canadese Malartic-mijn in 2023 en verhoogde productie in zijn Macassa-, Meadowbank- en Detour Lake-mijnen. Dat wordt gedeeltelijk gecompenseerd door lagere productie in de Fosterville-mijn in Australië. Detour Lake, Canadian Malartic, Meadowbank, Meliadine en LaRonde zijn goed voor meer dan 70% van Agnico Eagle's midcycle-productie in 2027. 

Kinross Gold (KGC)

Kinross produceerde in 2022 meer dan 1,9 miljoen ounces. Het bedrijf heeft de hoogste kosten per eenheid van de gouddelvers die Morningstar volgt. De gemiddelde AISC van ongeveer $1.300 per ounce in 2022 plaatst Kinross rond het 55e percentiel van de goudkostencurve. We voorspellen dat de toerekenbare productie van Kinross licht zal dalen tot ongeveer 1,8 miljoen ounces in 2027. Kinross' Paracatu-mijn in Brazilië en Tasiast-mijn in Mauritanië zijn goed voor meer dan de helft van de midcycle-productie in 2027. 

Newcrest Mining (NCM)

Newcrest wint goud en koper uit eigen mijnen in Australië, Papoea-Nieuw-Guinea, Canada en uit mijnen waar het een minderheidsbelang in bezit in Ecuador. We schatten dat het bedrijf in het boekjaar 2023 meer dan 2,1 miljoen ounce goud en ongeveer 140.000 ton koper zal produceren, waarbij de overname van Brucejack zal resulteren in een toename van de goudproductie tot gemiddeld meer dan 2 miljoen ounce per jaar voor het volgende decennium. Ongeveer 80% van de geschatte midcycle-inkomsten is afkomstig van goud en het grootste deel van de rest komt uit koper.

Newcrest heeft geen Economic Moat, ondanks een geschiedenis van goedkope productie en mijnen met een lange levensduur. Wel was er in 2013 een onverwachte tijdelijke kostenpiek. Het bedrijf is goed voor minder dan 2% van de wereldwijde mijnbouwproductie en concurreert vooral op prijs.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Sunniva Kolostyak  is data journalist bij Morningstar.co.uk

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten