Top-5 financials: Algebris aan kop

De financiële sector gaat door een tumultueuze periode waarbij aanhoudende renteverhogingen, mismanagement van renterisico en wegstromende depositogelden culmineerden in de ondergang van vier Amerikaanse banken en een geforceerde overname van Credit Suisse, met een controversieel randje, door UBS. De top-5 laat zien welke financials fondsen zich het beste door deze storm hebben weten te manoeuvreren.

Jeffrey Schumacher, CFA 08 mei, 2023 | 10:05
Facebook Twitter LinkedIn

Rinkelende alarmbellen, opgeworpen reddingsboeien en de vrees voor naschokken houden de bankensector en beleggers in hun greep: de financiële wereld schudt op haar grondvesten als gevolg van de crisis onder Amerikaanse banken. Cryptobanken Silvergate en Signature Bank werden slachtoffer van de nasleep van het FTX debacle, Silicon Valley Bank legde het loodje na een bank run, terwijl de restanten van First Republic Bank na een iets langere lijdensweg in handen zijn gekomen van JP Morgan. De bankenangst zette andere zwakke schakels in de sector eveneens onder druk, waarbij de zorgen oversloegen naar de andere kant van de oceaan en Credit Suisse in handen dreef van UBS.

En passant kreeg de markt voor AT1 obligaties met een vertrouwensbreuk te maken nadat de georkestreerde Zwitserse reddingsactie voor de nodige consternatie zorgde. De rust en het vertrouwen zijn nog niet wedergekeerd, aangezien PacWest de volgende Amerikaanse regiobank is die in moeilijkheden is gekomen. Daarmee is 2023 tot op heden een historisch jaar gebleken voor de financiële sector.

 

Domino-effect

Hoewel een combinatie van mismanagement van het renterisico en falend toezicht en regulering ten grondslag liggen aan het domino-effect onder de Amerikaanse regiobanken, heeft het monetaire beleid van de Fed hier ook een rol in gespeeld. De oplopende inflatie, in 2021 door Fed voorzitter Jerome Powell nog bestempeld als een tijdelijk fenomeen, bleek veel hardnekkiger dan gedacht, waarop de Amerikaanse centrale bank in een poging de inflatie te temmen met een reeks agressieve renteverhogingen in recordtempo de beleidsrente opschroefde van 0% naar niveaus rond de 5%.

Hoewel de impact hiervan langzaam zichtbaar lijkten te worden op de economie, creëerde het een onbedoeld bijeffect, namelijk een groot verschil in de rente die spaarders op hun bankrekening vergoed kregen versus wat ze in geldmarktfondsen of kortlopende obligaties konden verdienen. Een (digitale) bank run creëerde problemen voor deze banken, terwijl obligatieportefeuilles eveneens klappen kregen.

 

Grote gevolgen

De bankenmalaise zal leiden tot verscherpt toezicht en toenemende wet- en regelgeving, strengere stress tests en verhoogde kapitaalbuffers, maar ook tot meer grotere banken die too big to fail zijn. Gevolgen zullen er ook zijn voor de mate van kredietverstrekking, waarin de regiobanken in de Verenigde Staten een belangrijke rol speelden en daarmee een drijfveer waren achter de groei van de Amerikaanse economie.

Met een verlies van 1,95% over de eerste vier maanden van 2023 is de MSCI World/Financials een duidelijke achterblijver en presteert de sector als geheel alleen beter dan de energiesector. De problemen onder met name Amerikaanse regiobanken worden echter duidelijk zichtbaar wanneer we verder inzoomen op de sector. De MSCI World/Banks index noteert een verlies van 4,19%, maar de KBW Nasdaq Regional Banking index, waarin de Amerikaanse regiobanken zijn verenigd, verliest per eind april bijna een kwart van haar waarde. De Europese bankenindex laat daarentegen een heel ander beeld zien: een winst van 9,8%.

 

De Top-5

De top-5 is gebaseerd op een rangschikking van de year-to-date rendementen per eind april voor de fondsen geclassificeerd in de Morningstar categorie Aandelen Sector Financiële Dienstverlening, waarbij fondsen met een significante blootstelling aan een specifieke subsector of regio buiten beschouwing zijn gelaten om zo de zuiverheid van de peer group te waarborgen.

De top-5 wordt aangevoerd door Algebris Financial Equity Fund, met een rendement van 2,5%. Dat heeft de strategie, die wordt beheerd door Mark Conrad, te danken aan de grote kaspositie van het fonds (15-20%) en de overweging van Europese banken. Het Europese continent biedt volgens Conrad momenteel de beste mogelijkheden om te beleggen in financials omdat de naschokken naar verwachting minder krachtig zullen zijn dan in de Verenigde Staten. Daarbij stelt hij dat Europese banken nog steeds kunnen profiteren sterke ruggensteun vanuit fundamenteel, waarderings- en sentiment oogpunt. Ze handelen naar zijn mening op crisisniveaus, waarbij vele Europese bankaandelen een dubbelcijferige total payout yield bieden (het rendement voor aandeelhouders via aandeleninkoop en dividendrendement).

De topposities in de portefeuille worden ingenomen door UniCredit, Banco Santander, Societe Generale en ING Groep, terwijl de Griekse financials Piraeus Financial Holdings en Alpha Services and Holdings tot de best presterende aandelen in de portefeuille behoorden. Daarmee gaven ze tegenwicht aan de negen Amerikaanse regionale banken in de portefeuille, die allen 15-30% onderuit gingen in de eerste vier maanden van 2023.

Op de tweede plaats staat Robeco New World Financials, dat door de analisten van Morningstar wordt gewaardeerd met een Medalist Rating van Bronze. Het team, bestaande uit financials veteraan Patrick Lemmens, Michiel van Voorst en Koos Burema, voert consequent de kenmerkende, op groei gerichte aanpak van de strategie uit waarin top-down trendanalyse gecombineerd wordt met bottom-up aandelenselectie.

De portefeuille is structureel onderwogen naar banken, daar de managers beter groeimogelijkheden zien in andere segmenten binnen de financiële sector. In de afgelopen kwartalen hebben de beheerders hun blootstelling aan Amerikaanse financials teruggebracht door onder andere posities in Charles Schwab en Morgan Stanley af te bouwen, maar het fonds werd wel geraakt door de recente onrust doordat het kleine belangen had in Signature Bank en SVB.

Binnen de bankensector ziet het team kansen voor Europese rivalen en in opkomende markten. Ook werd de blootstelling aan Japanse financials verhoogd, mede door het aankopen van Resona. Deze lokaal georiënteerde bank is volgens de beheerders het best gepositioneerd om te profiteren van een koerswijziging van de Bank of Japan, mocht deze besluiten het yield curve control mechanisme verder te reviseren of zelfs het negatieve rentebeleid te normaliseren.

Het team heeft ook geleidelijk de blootstelling aan het thema digital finance teruggebracht, waarbij meer speculatieve groeinamen plaatsmaakten voor bedrijven van betere kwaliteit in onder andere financiële data en handelsplatformen. Dat betekent niet dat het fonds niet langer is blootgesteld aan opkomende en potentieel disruptieve bedrijven, want de beheerders blijven overtuigd van de langetermijnvooruitzichten voor betalingsbedrijven zoals Block of Marqeta, terwijl de teloorgang van digitale valuta in 2022 hun verwachtingen voor op blockchain gebaseerde ecosystemen niet heeft aangetast.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten