Scoren de Dividend Aristocrats ook goed op ESG?

Hoe verhouden dividendbeleggen en ESG zich tot elkaar? In het kader van de themaweek over income investing buigt Morningstar zich over die vraag. En komt tot verrassende antwoorden.

Jocelyn Jovene 15 mei, 2023 | 13:44
Facebook Twitter LinkedIn

ESG pistol

Een manier om uw portefeuille met inkomensaandelen te vergroten, is het gebruik van doelgerichte indices en exchange-traded funds (ETF's). Dat universum kent een populaire indexcategorie; de "Dividend Aristocrats".

In Europa moeten beursgenoteerde bedrijven die in aanmerking komen voor de index een marktwaarde hebben van ten minste $ 3 miljard, een gemiddeld dagelijks handelsvolume van ten minste $ 5 miljoen, en hun dividenden elk jaar gedurende ten minste 10 opeenvolgende jaren hebben verhoogd. In de Verenigde Staten moet dat 20 jaar zijn volgens de S&P methodologie.

Beleggers die ESG een belangrijke rol willen geven bij hun beleggingskeuzes, kunnen zich afvragen of dergelijke indices ook verenigbaar zijn met hun ESG focus. We hebben gekeken naar de portefeuilleposities van twee ETF's op basis van de Morningstar Bronze-rated S&P Euro Dividend Aristocrats en de Silver-rated S&P Euro Dividend Aristocrats. Dankzij onze data-analyse met behulp van Morningstar Direct hebben we vastgesteld dat beide fondsen voor ten minste 78% dezelfde onderliggende activa in hun portefeuilles hebben.

 

Risicovolle posities

De ETF die deze indices repliceert, bestaat uit ongeveer 40 posities. Die hebben gemiddeld genomen een laag ESG-risico, ook al zijn sommige posities risicovoller dan andere. Dat is het geval voor Bouygues (de grootste participaties van beide indices) en voor Buzzi Unicem en Glanbia. Volgens Morningstar Sustainalytics zorgen "de zakenrelaties van Bouygues met zijn waardeketen voor blootstelling aan omkopings- en corruptierisico's". De totale blootstelling van het bedrijf is hoog en ligt iets boven het gemiddelde van de subsector.

Buzzi Unicem's "CO2-voetafdruk wordt beïnvloed door de aard van zijn activiteiten en de energiebron die ervoor wordt gebruikt. Bij Glanbia leiden de "product- en dienstenportfolio en het klantenbestand tot blootstelling aan kwaliteits- en veiligheidskwesties", zegt Morningstar Sustainalytics: "Soorten wangedrag zijn onder meer onveilige functies, onvoldoende transparantie en misleidende marketing."

De indices omvatten ook bedrijven met een gemiddeld ESG-risico, zoals Solvay, BASF, Ageas, Sanofi, CRH en Recordati, in hun top 20-posities.

Desalniettemin zijn de meeste bedrijven in de indices 'laag risico' en vertegenwoordigen ze ongeveer 62% van de SPDR S&P Euro Dividend ETF, met een gemiddeld risico dat 18% lager ligt dan dat van de hele ETF.

 

dividend aristocrats 052023 JJ

Source: Morningstar Direct, data as of May 11, 2023

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jocelyn Jovene

Jocelyn Jovene  is editor van Morningstar in Frankrijk.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten