Hoe veilig is mijn dividend?

Een aantal grote beursgenoteerde bedrijven in Europa zal naar verwachting hun dividend sneller verhogen dan de vrije kasstroom die ze kunnen genereren stijgt. Dat kan voor de lange termijn gevaarlijk zijn. Morningstar legt uit waarom.

Jocelyn Jovene 15 mei, 2023 | 14:24
Facebook Twitter LinkedIn

percentage

Het dividend is een restant van de nettowinst die een onderneming mag uitkeren aan haar aandeelhouders. Toch heeft de geschiedenis geleerd dat beleggers zich zelden druk maken om de veiligheid van hun dividenden. Dus wanneer een bedrijf zijn dividend verlaagt, keldert zijn aandelenkoers meestal.

Soms maken bedrijven dividend tot de kern van het verhaal rond hun aandeel, in de hoop beleggers te overreden, maar ontberen ze voldoende kasstroom om cash terug te geven aan hun aandeelhouders. Dan kunnen ze ervoor kiezen om schulden aan te trekken, activa te verkopen of hun dividend te verlagen. Ook dat zal resulteren in een dalende aandelenkoers. Kijk maar eens hoe sommige Europese telecombedrijven of nutsbedrijven onhoudbare dividenden beloofden en zagen dat hun aandelenkoers achterbleef bij de bredere markt. De vraag hoe veilig uw dividenden zijn, is dus terecht.

 

Focus op vrije kasstroom

Tja, hoe veilig is het? Een manier om ernaar te kijken is om na te gaan hoe solide en houdbaar de kasstroom  is. Meer specifiek, hoeveel vrije kasstroom wordt gegenereerd door het bedrijf waarin u belegt. Vrije kasstroom is het bedrag aan contanten dat een bedrijf overhoudt na zijn investeringen die nodig zijn om te blijven groeien.

Wanneer een bedrijf vrije kasstroom genereert, kan dit extra geld worden aangewend voor verschillende doeleinden die overigens niet allemaal tegelijk kunnen: het verminderen van schulden, financiering van fusies en overnames, teruggave van contanten aan aandeelhouders in de vorm van terugkoop van aandelen of eenmalige bijzondere dividenden. Wanneer een bedrijf een steeds hogere vrije kasstroom genereert, groeit ook het vermogen om geld terug te geven aan zijn aandeelhouders.

Er zijn andere manieren om te beoordelen of de financiën van een bedrijf gezond zijn: de omzetgroei, de winstmarge, het rendement op kapitaal, de hefboomwerking. Al deze factoren kunnen op de een of andere manier van invloed zijn op de hoeveelheid geld die een bedrijf genereert. De vrije kasstroom brengt deze factoren samen.

In ons onderzoek hier gaan we ervan uit dat vrije kasstroom de voorkeursmaatstaf is. We zullen daarom controleren of zowel de vrije kasstromen als de dividenden die worden uitgekeerd aan aandeelhouders voor dit jaar en de volgende twee jaar groeien en hoeveel dividenden worden gedekt door vrije kasstromen.

 

Het voorbeeld

We hebben gekeken naar de 50 grootste beursgenoteerde Europese bedrijven die deel uitmaken van de Euro Stoxx 50-index, met een totale marktwaarde van € 4.100 miljard.
We hebben financiële dienstverleners (meest banken en een paar verzekeraars) uitgesloten van ons universum, omdat ze niet communiceren over vrije kasstromen. We hebben de consensusgegevens uit Factset gehaald via ons Pitchbook-platform voor de 44 resterende aandelen.

Tussen 2022 en 2025 zal de cumulatieve vrije kasstroom naar verwachting € 255 miljard bedragen, vergeleken met € 225 miljard in 2022, ofwel 4,2% per jaar. Over dezelfde periode zullen de cumulatieve dividenden naar verwachting stijgen van € 95 miljard naar € 128 miljard, ofwel 10,5% per jaar. Gemiddeld vertegenwoordigen dividenden ongeveer 50% van de beschikbare vrije kasstroom. Dit betekent dat in totaal de helft van de vrije kasstroom zal worden toegewezen aan andere doeleinden dan dividenden.

 

Top-10 is veilig

Van de top-10 bedrijven in onze steekproef is de dekkingsgraad van dividenden redelijk en in lijn met het totaal van gemiddeld 50% (de enige uitzondering is Allianz waar het dividend tussen 90% en 100% van de tussen 2023 en 2025 gerealiseerde vrije kasstroom ligt). De top 10 bestaat grotendeels uit wereldmarktleiders in hun eigen branche, zoals ASML, LVMH, Linde en L’Oréal. Ze hebben Wide of Narrow Moat ratings, dus Morningstar's analisten verwachten dat deze bedrijven op de lange termijn aandeelhouderswaarde blijven creëren.

Op basis van consensusschattingen wordt van hen verwacht dat ze hun vrije kasstroom sneller laten groeien dan dat ze dividenden uitkeren. Dat is bij de meesten het geval, met uitzondering van ASML, Linde en TotalEnergies. De belangrijkste reden waarom laatstgenoemd oliebedrijf het niet zo goed doet, is dat het in 2022 recordwinsten en -kasstroom genereerde en dat zijn cashgeneratie tussen 2023 en 2025 zal normaliseren. Toch zou het dividend goed gedekt moeten zijn.

 

Probleemgevallen

Bij sommige grote Europese bedrijven op de lijst is het dekken van dividenden met hun vrije kasstromen minder vanzelfsprekend. BASF, Munich Re, Enel, Inditex betalen dividenden die het grootste deel van hun vrije kasstromen opslokken en in sommige gevallen zelfs méér dan wat ze theoretisch aan hun aandeelhouders zouden kunnen uitkeren op basis van hun vrije kasstroom.

In het geval van BASF worden spanningen verwacht omdat analisten een dalende vrije kasstroom voorspellen tussen 2022 en 2025 (-10% per jaar), terwijl dividenden relatief stabiel worden geacht (+1% per jaar). Iberdrola en Prosus zullen naar verwachting negatieve vrije kasstromen genereren, terwijl ze dividenden blijven uitkeren aan hun aandeelhouders, wat betekent dat ze andere financieringsbronnen moeten vinden.

 

Het grotere plaatje

Bij het selecteren van aandelen vanwege hun dividend is het dus zaak om een grondige analyse toe te passen van veel factoren: u kunt kijken naar de geschiedenis en strategie van het bedrijf: groeit het? Hoe winstgevend is het? Hoe sterk is de balans? Hoe goed zijn managers in het toewijzen van kapitaal? Maakt het dividend deel uit van het beleid richting aandeelhouders of heeft inkoop van eigen aandelen de voorkeur? Onthou dat een aandeel kopen voor alleen het dividendrendement verre van voldoende is.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jocelyn Jovene

Jocelyn Jovene  is editor van Morningstar in Frankrijk.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten