Top-5 Aandelen India: Franklin aan kop

Indiase aandelen kijken over de eerste vier maanden van 2023 tegen een substantiële underperformance aan in vergelijking met de wereldwijde en opkomende markten. Aan de ene kant door tegenvallende groei, maar meer nog door controverses rondom één van de grootste conglomeraten van het land, de Adani Group. De meeste ondernemingen binnen de groep zagen de hun aandelenkoersen kelderen.

Ronald van Genderen 22 mei, 2023 | 8:55
Facebook Twitter LinkedIn

Met een verlies van 5,70 procent (in euro’s) is de aandelenmarkt van India dit jaar één van de slechtst presterende markten ter wereld. Ter vergelijking, de MSCI World index behaalde een positief rendement van bijna 6 procent. Toegegeven, opkomende landen hadden het in het algemeen moeilijk, maar het verlies van 0,64 procent voor de MSCI EM Index was aanzienlijk minder groot dan dat voor de MSCI India index.

De prestaties van de Indiase aandelenmarkt stond in de eerste vier maanden van 2023 onder druk. Enerzijds kwam dit doordat buitenlandse investeerders zich terugtrokken en door voorzichtigheid onder beleggers toen de economische groei tot stilstand kwam.

Anderzijds was er sprake van een controverse rondom de Adani Group. De holding vormt één van India’s grootste conglomeraten. Het bedrijf werd 35 jaar geleden opgericht door Gautam Shantilal Adani en kende sindsdien een stormachtige groei met bedrijfsactiviteiten die zich met name richten op de sectoren energie en industrie. Per eind 2022 had het conglomeraat (gemeten aan de hand van de marktwaarde van de zes afzonderlijke bedrijfsonderdelen) een totale beurswaarde van iets meer dan 74 miljard euro. Daarmee was het de op twee na grootste beursgenoteerde bedrijf van India na Reliance Industries en Tata Consultancy Services.

 

Beschuldigingen van fraude

In januari van dit jaar kwam er een voorlopig einde aan het succesverhaal, nadat er beschuldigingen waren van grootschalige fraude en aandelenmanipulatie. De aantijgingen werden geuit door Hindenburg Research, een onderzoeks- en adviesbureau voor shortsellers. Hoewel het bureau er baat bij heeft om dergelijke beschuldigingen te publiceren, hebben ze wel degelijk een reputatie om misstanden aan het licht te brengen bij beursgenoteerde bedrijven.

In dit specifieke geval, signaleerde Hinderburg Research zorgen over de schulden en de boekhouding bij de Adani Group. Tegelijkertijd bracht het bureau een rapport uit waarin het beweerde dat het Indiase conglomeraat zich in de loop van decennia schuldig heeft gemaakt aan aandelenmanipulatie en boekhoudfraude.

Kort na de publicatie van het rapport ondervonden de bedrijven van de Adani Group een scherpe daling van hun aandelenkoersen. Adani Total Gas incasseerde het grootste verlies (-75,02 procent), maar Adani Transmission (-61,26 procent), Adani Green Energy (-51,92 procent) en Adani Enterprises (-51,28 procent) lieten ook een veer. Alleen Adani Power (-26,61 procent) en Adani Ports & Special Economic Zone (-18,61 procent) wisten de schade enigszins beperkt te houden.

 

De Top-5

De top-5 van deze week geeft een overzicht van de vijf best presterende fondsen (waarvan een distributievergoedingvrije aandelenklasse beschikbaar is in Nederland) in de Morningstar categorie Aandelen India op basis van hun prestaties over de eerste vier maanden van 2023.

Franklin India wist de afgelopen vier maanden het verlies voor beleggers het best te beperken en voert deze ranglijst aan. Het fonds krijgt van Morningstar’s fondsanalisten een Morningstar Medalist Rating van Bronze toegekend. Hoofdbeheerder is Sukumar Rajah die sinds oktober 2005 aan het roer staat en kan bogen op een 31-jarige beleggingscarrière. Hij wordt nauw ondersteund door Murali Yerram, een van de langstzittende teamleden met 14 jaar ervaring in de sector. De beheerders maken gebruik van een 15-koppig Franklin India-team, een van de grootste teams onder Indiase aandelenfondsen.

De strategie maakt gebruik van een bottom-up, quality/growth benadering die zich richt op bedrijven met duurzame concurrentievoordelen, een hoog rendement op kapitaal, terugkerende winsten, groeipotentieel in de vrije kasstroom en kwaliteitsmanagement. De portefeuille bestaat typisch uit circa 50 aandelen waarbij de tien grootste posities goed zijn voor circa 50% van het vermogen, een concentratie die gebruikelijk is binnen deze categorie. Onder de grootste posities treffen we ICICI Bank en HDFC Bank, die beide bijna de maximale weging van 10% krijgen toebedeeld. In 2023 behoren PB Fintech (31,10%), Tata Motors (22,16%) en Cummins India (12,45%) tot best presterende aandelen. Het fonds had geen posities in bedrijven die onder het Adani conglomeraat vallen.

Op de derde plaats staat FSSA Indian Subcontinent dat een Morningstar Medalist Rating heeft van Gold. Volgens de analisten van Morningstar wordt dit fonds beheerd door een van de beste beheerders in de categorie. Vinay Agarwal heeft bijna twee decennia aan beleggingservaring en onderscheidt zich met zijn uitzonderlijke kennis van de managementteams van Indiase bedrijven, zijn gedegen kennis van portefeuilleposities en het belegbare universum, en zijn sterke passie voor beleggen. Hij wordt ondersteunt door een team van 23 leden dat wordt geleid door de in hoog aanzien staande Martin Lau.

De bottom-up, op convictie gebaseerde beleggingsbenadering van het team richt zich op het leveren van een positief absoluut rendement en heeft zichzelf bewezen in meerdere marktcycli. Het is gericht op hoogwaardige bedrijven met groeivooruitzichten op lange termijn tegen een redelijke waardering. De kwaliteit van het managementteam van een onderneming staat daarbij hoog in het vaandel, gevolgd door de kwaliteit van de franchise en de balans. De portefeuille van dit fonds heeft met 40 posities iets minder namen in portefeuille dan het fonds van Franklin, maar de top-10 concentratie is ongeveer gelijk. De grootste posities zijn HDFC Bank, Colgate-Palmolive (India) en Kotak Mahindra Bank, terwijl Lumax Auto Technologies (27,06%), Blue Star (20,59%) en Bajaj Auto (19,71%) de beste prestaties leverden in het lopende jaar. Ook hier was er geen blootstelling aan de Adani Group.

 

Top-5 Aandelen India

India NL

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten