Dit zijn de nieuwste ratingwijzigingen door Morningstar

De fondsanalisten van Morningstar hebben weer een flink aantal fondsen herbeoordeeld. In dit overzicht krijgt u de nieuwe Morningstar Medalist Ratings en de upgrades van beleggingsfondsen met  de argumentatie van onze fondsanalisten.

Robert van den Oever 23 mei, 2023 | 11:50
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar analyst ratings

Upgrades

 

Robeco Euro Credit Bonds C EUR - van Silver naar Gold

Elbie Louw

Dit fonds profiteert van een ervaren beheerteam en de ondersteuning van een groeiende groep bedrijfsobligatie specialisten. Daarom gaat de People Pillar rating omhoog van Above Average naar High. Bovendien wint de strategie duidelijk vanwege het flexibele beleggingsproces dat gebruik maakt van Robeco's robuuste fundamentele research en en risicobeheer capaciteiten.

Hoofdbeheerder Victor Verberk werkt al sinds 2008 bij Robeco en werd in 2020 gepromoveerd tot chief investment officer vastrentende waarden en duurzaamheid. Daarom heeft hij in februari 2023 de dagelijkse taken overgedragen aan ervaren credit analist Take Wiersma. Co-beheerders Jan Willem de Moor en Peter Kwaak bepalen nu de strategie, terwijl Verberk top-down inbreng geeft.

Morningstar-analist Elbie Louw heeft vertrouwen in de capaciteiten van het ervaren beheerdersduo en het ondersteunende team van 23 credit analisten. De Morningstar Medalist Rating krijgt een upgrade van Silver naar Gold.

 

Robeco Global Credits CH EUR - van Bronze naar Silver

Elbie Louw

Op deze strategie zijn dezelfde argumenten van toepassing als op het fonds Robeco Euro Credit Bonds. De stap terug die hoofd beheerder Victor Verberk heeft gezet, wordt goed opgevanhen door co-beheerder Reinout Schapers en door credit analist Take Wiersma.

Het 23-koppigeondersteunende analistenteam produceert ieder kwartaal vooruitblikken die het team helpen om posities te kiezen en risico's in te schatten, en om regio's en thema's en individuele namen te kiezen die veelbeloned zijn. Het beleggingsproces is goed doordacht met top-down credit beta beheer en bottom-up effectenselectie. De Morningstar Medalist Rating voor dit fonds krijgt een upgrade van Bronze naar Silver.

 

Nieuwe ratings

 

RobecoSAM Euro SDG Credits C EUR - Silver

Elbie Louw

Dit fonds profiteert van een ervaren beheerteam, diepgaande middelen voor credit-analyse en een flexibele strategie die kan bogen op de robuuste fundamentele research en risicobeheer capaciteiten van het fondshuis. Jan Willem de Moor en Peter Kwaak staan sinds de oprichting in 20210 aan het roer en beiden hebben bijna 20 jaar ervaring in de beleggingswereld.

Dit beheerdersduo leidt ook de Robeco Euro Credit Bonds strategie, samen met Victor Verberk, Robeco's chief investment officer voor vastrentende waarden en duurzaamheid. Het wereldwijde credit team omvat een groeiend aantal investment grade portefeuillebeheerders en 23 credit analisten die gemiddeld 18 jaar ervaring hebben.

Deze strategie repliceert die van Robeco Euro Credit Bonds, maar dan met een duurzaamheidscomponent. Dat betekent dat alleen obligatie-uitgevers in aanmerking komen die positief bijdragen aan de Sustainability Development Goals (SDG's) van de Verenigde Naties, conform Robeco's eigen SDG beoordelingsraamwerk. Morningstar-analist Elbie Louw kent de strategie een Silver rating toe, terwijl Robeco Euro Credit Bonds een Gold rating heeft.

 

RobecoSAM Global SDG Credits CH EUR - Silver

Elbie Louw

Dit fonds is de Global variant en volgt dezelfde strategie als de Euro variant, maar hier staan Victor Verberk en Reinout Schapers als co-beheerders aan het roer. Samen leiden ze dit fonds sinds de oprichting in 2018. Beide staan ook samen aan het hoofd van de Robeco Global Credits strategie, die een Gold rating draagt.

Toen Verberk in 2020 binnen Robeco de CIO vastrentende waarden en duurzaamheid werd, bleef hij het beheer van dit fonds doen, maar in februari 2023 legde hij de dagelijkse leiding ervan neer om zich meer te kunnen concentreren op puur investment management.

Schapers leidt naast deze strategie ook de opkomende markten credit strategie en andere duurzame credit strategieën. De beheerders worden ondersteund door hetzelfde 23-koppige analistenteam als de Euro variant.

Deze strategie repliceert die van Robeco Global Credits, maar dan met een duurzaamheidscomponent. Wel schult er een beperking in het gebruik van credit default swaps (cds); Robeco Global Credits kan beta blootstelling toevoegen via ofwel index-linked ofwel single-issuer cds's, maar de SDG variant kan alleen single-issuer cds's gebruiken.

 

RobecoSAM Global SDG Credit Income CH EUR - Bronze

Elbie Louw

Deze strategie staat eveneens onder leiding van Victor Verberk en Reinout Schapers sinds de oprichting in 2018, met Evert Giesen als derde beheerder sinds 2020. Verberk bepaalt de top-down positionering terwijl Schapers en Giesen de effectenselectie voor hun rekening nemen.

Deze variant richt zich in het bijzonder op inkomen door te mikken op een rendement dat hoger ligt dan dat van een investment grade credit portefeuille. Daartoe bestaat de portefeuille voor eenderde uit investment grade obligaties, eenderde high-yield en eenderde emerging market debt. Vanwege de duurzaamheidscomponent komen alleen obligatie-uitgevers in aanmerking die een neutrale of positieve bijdage leveren aan de Sustainability Development Goals (SDG's) van de Verenigde Naties, conform Robeco's eigen SDG beoordelingsraamwerk.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten