Dit zijn de 10 beste Europese aandelen van dit moment

Een concurrentievoorsprong, goed doordachte kapitaalallocatie en een (soms stevige) onderwaardering. Allemaal factoren die van toepassing zijn op de 10 Europese aandelen die Morningstar beschouwt als de kwalitatief beste en gunstigst geprijsde bedrijven. We zetten ze voor u op een rij.

Valerio Baselli 24 mei, 2023 | 14:31
Facebook Twitter LinkedIn

binoculars on blue background

In de afgelopen anderhalf jaar hebben beleggers te maken gehad met veel onzekerheid en volatiliteit op de financiële markten. Veel waarnemers voorspellen dat deze omstandigheden zullen aanhouden – hogere rentetarieven en aanhoudende inflatie kunnen immers leiden tot een economische vertraging.

Tegen deze achtergrond kunnen beleggers opteren voor aandelen van bedrijven die zekerheid kunnen bieden op het gebied van cashflow en bedrijfsfundamentals. Daarom hebben onze analisten de lijst van Best Companies to Own opgesteld met 117 namen die voldoen aan bepaalde Morningstar-criteria.

Bij het vinden van deze bedrijven kijken we naar aanzienlijke concurrentievoordelen die stabiel zijn of zelfs toenemen. Dat heet in Morningstar-terminologie de Economic Moat. De beste bedrijven hebben daarnaast voorspelbare kasstromen en worden beheerd door teams die bewezen hebben dat ze slimme keuzes maken bij kapitaaltoewijzing. Als je een aandeel koopt, ben je immers eigenaar van een stukje van dat bedrijf. Het is belangrijk om de kwaliteit van het bedrijf waarvan u eigenaar bent te begrijpen.

Het idee achter deze lijst is om solide, hoogwaardige bedrijven aan te wijzen waar Morningstar's aandelenanalisten positief over zijn. Een belegging in deze aandelen biedt beleggers een veel betere positie dan het najagen van marktbewegingen of de kortstondige bloei van een bedrijf van lage kwaliteit.

Maar pas wel op; de beste bedrijven zijn niet altijd de beste aandelen om te kopen. De prijs die u betaalt om een aandeel in een bedrijf te bezitten, solide of niet, is ook erg belangrijk. Daarom richten we ons op de beste bedrijven met de meest ondergewaardeerde aandelenkoersen. Meer specifiek richten we ons hier op de 10 beste Europese bedrijven van hoge kwaliteit en 4 of 5 sterren op de Morningstar Star Rating, wat betekent dat ze ondergewaardeerd zijn in vergelijking met de reële waarde (Fair Value) die Morningstar's analisten calculeren.

Van deze 10 aandelen is Just Eat Takeaway in het bijzonder vermeldenswaardig, omdat de onderwaardering maar liefst 79% bedraagt. En betalingsprovider en fintech Adyen ook, want dat is het enige aandeel met een Wide Moat in combinatie met een positieve Moat Trend en een ‘exemplary’ kapitaalallocatie.

 

Just Eat Takeaway 

Star Rating: ★★★★★
Economic Moat: Narrow
Fair Value: € 81
Fair Value Uncertainty: Very High

Just Eat Takeaway (TKWY) rapporteerde over het eerste kwartaal van 2023 een daling van 14% bij de bestellingen en 8% bij de bruto transactiewaarde (bij constante valutakoersen). Dat is lager dan verwacht. Zuid-Europa, Australië en Nieuw-Zeeland blijven de grootste negatieve factoren, maar de omzetten vielen over de hele linie tegen.

Daling van de bestellingen werd al verwacht als gevolg van moeilijk vergelijkbare cijfers en een lager aantal bestellingen die weinig opleveren. De daling van de bruto transactiewaarde pakte minder erg uit dan verwacht, omdat restaurants de inflatie doorberekenen en Just Eat bewust het aantal bestellingen met een lage waarde vermindert. Wat de vooruitzichten betreft, verhoogde het management de vooruitzichten voor de aangepaste EBITDA voor boekjaar 2023 van € 225 miljoen naar € 275 miljoen en introduceerde het een omzetverwachting met een verwachte groei van de bruto transactiewaarde van -4% naar 2%, waarbij de groei in de tweede helft van het jaar zal zitten.

"Het management verwacht ook dat de vrije kasstroom (exclusief werkkapitaalbewegingen) medio 2024 positief zal worden, wat volgens ons haalbaar is gezien de recente verbeteringen in de winstgevendheid en kostenbeheersing", zegt Ioannis Pontikis, senior aandelenanalist bij Morningstar. “We verwachten niet dat we onze schatting van de reële waarde van € 81 wezenlijk zullen wijzigen, aangezien onze waardebepalende factoren op lange termijn intact blijven. Het aandeel is dus sterk ondergewaardeerd."

 

Adyen 

Star Rating: ★★★★
Economic Moat: Wide
Fair Value: € 1.870
Fair Value Uncertainty: High

Adyen (ADYEN) verovert de e-commercemarkt stormenderhand door de complexe betalingsbehoeften van grote en internationale verkopers op te lossen. Het combineert de gehele waardeketen voor wederverkopers, inclusief de afwikkeling, op één enkel platform. Het biedt wereldwijd lokale wervingsdiensten, verlaagt de kosten voor handelaren en stelt haar klanten in staat om in een oogwenk wereldwijd te schalen. De sterke positie in de snelgroeiende e-commerce door technologische innovatie en snelle groei van het marktaandeel zal de belangrijkste groeimotor voor Adyen blijven.

In december 2022 verhoogden de analisten van Morningstar hun schatting van de reële waarde voor Adyen tot € 1.870 per aandeel van eerder € 1.770: "We hebben ons model enigszins opgefrist en onze schatting van de reële waarde impliceert een ondernemingswaarde/EBITDA-ratio voor 2022 van 58. Dat weerspiegelt de zeer sterke groeipercentages die we van Adyen verwachten", stelt Morningstar's aandelenanalist Niklas Kammer.

"Onze voorspelling is gebaseerd op een sterke volumegroei in het e-commerce segment en toenemende volumes van in-store transacties. We verwachten een gemiddelde jaarlijkse omzetgroei van 29% in de komende vijf jaar, naarmate Adyen meer grote wederverkopers binnenhaalt en uitbreidt bij bestaande klanten. Over de komende 10-jaars periode daalde het verwachte gemiddelde van de jaarlijkse omzetgroei naar 19%," aldus de analist.

Kammer verwacht aanzienlijke margegroei, gezien het schaalbare bedrijfsmodel van Adyen en hij verwacht een aanzienlijke personeelsgroei in de komende 10 jaar: "Wij zijn van mening dat Adyen zal moeten investeren in marketing, verkoop en technologie als het zijn groeivooruitzichten wil nastreven. Onze verwachting voor de EBITDA-marge groeit van 64% in 2021 naar 76% in 2031."

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten