Dit zijn de aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen

Morningstar brengt het maandelijkse overzicht van aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen. De lijst bevat de meest ondergewaardeerde aandelen op voor risico gecorrigeerde, sector-gewogen basis uit de Morningstar European Market Large-Mid Cap Index. Bekijk welke aandelen de aantrekkelijkst gewaardeerde zijn voor juni.

Robert van den Oever 06 juni, 2023 | 14:18
Facebook Twitter LinkedIn

De Europe Large-Mid Cap Pick List biedt een overzicht van de aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen. De lijst bestrijkt de meest ondergewaardeerde mid- en large-cap aandelen op voor risico gecorrigeerde, sector-gewogen basis uit de Morningstar European Market Large-Mid Cap Index. Deze lijst is niet bedoeld als een modelportefeuille. Wel dient de Europe Large-Mid Cap Pick List als ideeëngenerator voor beleggers met kansrijke aandelen verdeeld over een aantal sectoren.

De Morningstar European Market Large-Mid Cap Index daalde in mei met 2,3% en sloot de maand af op een stand van 3.468. Daarmee is de markt momenteel ondergewaardeerd, want de gemiddelde koers/Fair Value ratio van actief gevolgde aandelen uit de Morningstar Europe Market Large-Mid Cap Index indiceert een korting van 12% ten opzichte van de Fair Value. Eem maand eerder was de korting nog geringer, namelijk 8%.

Op relatieve basis is industrie de duurste sector in de Index, waarbij het gemiddelde aandeel noteert tegen een korting van 4% ten opzichte van de Fair Value die Morningstar ervoor berekent. De financiële sector is de goedkoopste en die kent een korting van 23% ten opzichte van Morningstar's Fair Value.

Kijken we naar de Europe Large-Mid Cap Pick List, dan noteert die per ultimo mei tegen een korting van gemiddeld 36% ten opzichte van de Fair Value. De goedkoopste sector is hier cyclische consumentengoederen die een gemiddelde korting van 64% heeft ten opzichte van de Fair Value.

Voor juni laat Europe Large-Mid Cap Pick List wijzigingen zien in zes sectoren die ieder twee nieuwe aandelen op de lijst verwelkomen. De nieuwkomers op de Europe Large-Mid Cap Pick List voor deze maand zijn onder andere de volgende aandelen:

 

AkzoNobel
De succesvolle uitvoering van het perfomance improvement programma van de verffabrikant heeft geleid tot een structureel hogere winstgevendheid. De beoogde kostenbesparingen lijken haalbaar, nu het management van AkzoNobel (AKZA) zich volledig richt op het herstructureren van de verf- en coatingsbusiness. De omvangrijke en sterke marktpositie in Azië biedt ruimte om sneller te groeien dan de gemiddelde economische groei in de markten waar AkzoNobel actief is.

Vodafone
Het telecombedrijf gaat voortvarend te werk met het afstoten van niet-kernactiviteiten en netwerken om de bedrijfsstructuur te vereenvoudigen. Dat moet de waarde van de kernonderdelen beter tot zijn recht laten komen, met mogelijk een hogere aandelenkoers tot gevolg. Vodafone's (VOD) marktpositie in Duitsland garandeert min of meer een stabiele kasstroom en een bescheiden groei, vanwege het bezit van een eigen netwerk. Aanwezigheid in groeimarkten zoals Afrika en het Midden-Oosten moeten de omzetgroei opstuwen.

Renault
De alliantie met Nissan biedt schaalvoordeel en inkoopmacht die de bedrijven los van elkaar niet zou kunnen realiseren. Renault (RNO) is de op een na grootste producent van lichte bedrijfswagens, na Stellantis. De budgetmerken, zoals Dacia, hebben geprofiteerd van een toegenomen vraag vanuit kostenbewuste consumenten die zoeken naar waar voor hun geld.

DSM Firmenich
De diervoedingsbusiness zal profiteren van wereldwijde megatrends zoals toenemende welvaart en verstedelijking, wat zal leiden tot een hogere vleesconsumptie. DSM Firmenich (DSFIR) loopt voorop in ESG en de innovaties op dat gebied zullen omzet en winst opstuwen. De transitie naar een volledig toegewijde voedings- en gezondheidsonderneming heeft geleid tot een herwaardering van het bedrijf.

Euronext
De ontwikkelingen in de derivaten- en aandelenhandel zullen de concurrentiepositie van Euronext (ENX) versterken, vooral omdat toezichthouders de handel uit de 'dark pools' proberen weg te halen, waardoor de volumes bij Euronext groeien. De uitbreiding van de liquiditeitspool naar Milaan zal de proposite van Euronext richting handelaren en effecten-uitgevers duidelijk versterken, aldus Morningstar-analist Niklas Kammer.

Philips
De grote klantenbasis van Philips (PHIA) voor medische apparatuur bestrijkt veel ziekenhuizen in Europa en de Verenigde Staten en dat biedt de mogelijkheid tot cross-selling; zorgen dat bestaande klanten al hun apparatuur bij Philips kopen. Philips is leidend in grote, nog onontgonnen markten in de zorgverlening en dat biedt groeikansen. Door de jaren heen is de brede conglomeraatstructuur afgebouwd door desinvesteringen en een focus op medische toepassingen. Dat biedt meer stabiliteit en voorspelbaarheid.

 

De volledige lijst

Bekijk hier de volledige Europe Large-Mid Cap Pick List voor juni:

ELMCP 06-2023 1

ELMCP 06-2023 2

ELMCP 06-2023 3

 (klik op afbeeldingen voor vergroting)

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten