Best en slechtst presterende ETF's in mei

Cybersecurity, halfgeleiders en cloud computing waren de best presterende typen ETF's afgelopen maand, terwijl de sectoren industriële metalen en energie het moeilijk hadden. Morningstar zet de best en slechtst presterende ETF's over mei voor u op een rij.

Valerio Baselli 13 juni, 2023 | 8:26
Facebook Twitter LinkedIn

running race

De maand mei gaf een afgetekende winnaar onder de ETF's, want de WisdomTree Cybersecurity UCITS ETF USD Acc boekte een rendement van 20% en daarmee komt het boven aan de lijst over afgelopen maand terecht. Het thema cybersecurity is sterk teruggekomen nadat recentelijk een aantal grote bedrijven en overheidsinstellingen te maken kregen met cyberaanvallen. Dat bracht de urgentie van dit thema eens te meer onder de aandacht; bedrijven en overheid moeten er budget vrijmaken om hun beveiliging op te schroeven en daar kunnen beveiligingsbedrijven van profiteren.

In het eerste kwartaal presteerde de cyberindustrie nog wat magertjes, maar de groeivooruitzichten zijn goed: De Europese Unie wil €1 miljard besteden aan het opbouwen van vijf 'security operations centers' die kunnen ingrijpen als er een grootscheepse cyberaanval zou plaatsvinden. In breder perspectief zijn de fundamentals van de cyber security sector solide: data van Morningstar's analisten laten zien dat de corporate uitgaven  voor cybersecurity vorig jaar en in de afgelopen maanden geen vertraging laten zien.

Semiconductors waren het anderer winnende thema in mei, met de Lyxor MSCI Semiconductors ESG Filtered UCITS ETF Acc die met 19,9% rendement net achter nummer 1 van WisdomTree bleef. De benchmark omvat large- en mid-cap securities uit 23 ontwikkelde markten en 8 opkomende markten.

De belangrijkste naam binnen de portfolio is Nvidia (NVDA), momenteel de beurslieveling in de technologiesector, en diens prestatie joef de hele index aan in de voorbije maand. Het aandeel Nvidia won 44% in mei en daarmee passeerde de marktkapitalisatie de grens van $1.000 miljard. Het is voor het eersf dat een chipbedrijf dat weet te bereiken. De analisten van Morningstar vinden Nvidia nu overgewaardeerd. en hebben daarom recentelijk met een bredere blik naar de chipsector gekeken en de interessante aandelen daarbinnen.

De slechtst presterende ETF's waren er 5 die op verschillende manieren blootstelling hebben aan metalen, waaronder rodium, zink, nikkel en koper. Rodium is samen met iridium het zeldzaamstet niet-radioactieve metaal op aarde en de waarde ervan is nauw verbonden met de automotive industrie. De productie wordt geraakt door politiiek en industrieel disfunctioneren in landen zoals Zuid-Afrika waar 83% van de werldproductie plaatsvindt. Rodium wordt gebruikt in katalysatoren voor brandstofauto's, vliegtuigen en kernreactoren.

De onrust in dat land wordt weerspiegeld in de prestatie van de iShares MSCI South Africa UCITS ETF USD  die 12,8% verloor in mei, omdat internationale beleggers huiverig werden vanwege kwesties zoals een intensere energiecrisis en beschuldigingen door de VS dat zuid-Afrika wapens zou leveren aan Rusland.

Om een idee te geven over hoe volatiel deze sector is; in april was een ETF die specifiek rodium volgt nog juist de best presterende ETF van die maand met een winst van 24%.

Intussen zette de daling van de gasprijzen op de Amerikaanse markt door. De markt heeft inmiddels te maken met stijgende voorraden, die momenteel 33% boven het niveau van 2022 liggen en 20% hoger dan het vijfjaars gemiddelde. Mild voorjaarsweer, lage vraag naar gas, onderhoud aan pijpleidingen en een daling in de export van LNG vanuit de VS hebben de spotprijs flink gedrukt.

 

De maandelijkse top en flop ETF's vallen vaak samen met zeer volatiele en en risicovolle producten, die het best de rol van satelliet in de portefeuille kunnen spelen naast een reeks van meer stabiele kernposities. Daarom krijgt u ook een overzicht van de grootste Europese ETF's in termen van beheerd vermogen. die zijn geschikter om als kernpositie te kunnen dienen. Hun prestaties lopen over de maand mei uiteen van  +1,8% voor de Invesco S&P 500 ETF tot in negatief terrein voor de iShares Core FTSE 100 UCITS ETF GBP die 5% in de min dook.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten