Shell stelt aandeelhoudersrendement centraal

Shell doet er alles aan om het waarderingsgat ten opzichte van zijn grote Amerikaanse concurrenten te dichten. Daarom krijgt het rendement voor aandeelhouders voorrang boven groei. Maar is dat genoeg om morrende aandeelhouders tevreden te stellen? Morningstar denkt van niet.

Robert van den Oever 21 juni, 2023 | 13:21
Facebook Twitter LinkedIn

Shell logo

Het was nogal een verandering die Shell-CEO Wael Sawan aankondigde tijdens de Capital Markets Day; in plaats van een vermindering van de olieproductie houdt de oliereus nu vast aan gelijkblijven van de productie tot 2030. De winsten daaruit zullen in hogere mate dan voorheen ten goede komen aan aandeelhouders, want die krijgen een 15% hoger dividend vanaf het tweede kwartaal van 2023 en daarnaast gaat Shell voor $5 miljard aan eigen aandelen inkopen in de tweede helft van 2023. Goed nieuws voor aandeelhouders dus, want die krijgen méér toegeschoven dan voorheen.

De focus op de resultaten blijkt ook uit twee andere maatregelen om minder geld uit te geven: ten eerste gaan de kapitaalinvesteringen omlaag in vergelijking met voorgaande jaren. Voor 2024 en 2025 mikt Shell nu op $22-25 miljard aan investeringen. Dat was $22 miljard in 2022 en in 2023 zal dat naar verwachting uitkomen in de range van $23-27 miljard. Ten tweede moeten ook de operationele kosten omlaag, en wel met $2 tot 3 miljard structureel per jaar tegen eind 2025. Dat wil Shell onder andere bereiken door enkele desinvesteringen te doen.

 

Onderwaardering hardnekkig probleem

Alle maatregelen die de begin 2023 aangetreden Sawan neemt, doen feitelijk het beleid van zijn voorganger Ben van Beurden teniet. Maar daar heeft Sawal een reden voor, want hij vecht tegen een al lang bestaand probleem: Shell heeft een fikse onderwaardering ten opzichte van zijn grote Amerikaanse concurrenten zoals Exxon en Chevron. Dat gat wil Sawan op zijn minst verkleinen.

De oorzaken van die discount zijn volgens Morningstar's olie-analist Allen Good vooral de verschillen in kapitaalallocatie tussen Shell en zijn concurrenten en ook de strategie rond de energietransitie. Sawan maakt duidelijk dat projecten rondom energietransitie ook adequate rendementen moeten boeken en dat ze aan dezelfde kapitaalinvesteringseisen moeten voldoen als andere bedrijfsonderdelen.

 Analist Good is positief over de aankondigingen van Shell. Maar hij merkt tegelijk op dat Shell onmogelijk de volledig olie-gerichte strategie van zijnn Amerikaanse concurrenten kan matchen. Toch heeft Shell voldoende mogelijkheden om te balanceren tussen waarde halen uit traditionele olie- en gasproductie en een gezond renderende energietransitiebusiness.

Shell is volgens de analist de top pick onder de Europese integrated oils, zeker nu het door de dividendverhoging het niveau van zijn Franse concurrent TotalEnergies evenaart. De Morningstar-analist handhaaft zijn Fair Value van €30 per aandeel Shell (SHELL) aan Euronext Amsterdam. De actuele koers beweegt zich tussen €27 en 28.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten