Dit zijn de nieuwste ratingwijzigingen door Morningstar

De fondsanalisten van Morningstar hebben in de voorbije weken weer een flink aantal fondsen herbeoordeeld. U krijgt twee upgrades en één nieuwe rating van een UBS-fonds dat vananf nu gevolgd wordt.

Robert van den Oever 28 juni, 2023 | 11:37
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar analyst ratings

Upgrades

 

Allianz Europe Equity Growth Select W3 EUR - van Bronze naar Silver

Ronald van Genderen

Deze strategie wordt beheerd door een goed toegerust, kwalitatief hoogstaand team dat ervaren beleggers combineert met meer junior, maar wel getalenteerde leden. De doorgewinterde en hoog aangeschreven teamleider Thorsten Winkelmann heeft gezorgd voor een sterke beleggingscultuur. Ondanks enkele veranderingen een paar jaar geleden, helpen de consistente aanpak en stabiliteit van de groep om een voorsprong op de concurrentie te behouden.

Hoewel we geen van de onderliggende pijler-beoordelingen hebben gewijzigd, hebben veranderingen in het concurrentielandschap binnen de Morningstar Categorie voor Europese large-cap groeiaandelen geleid tot een upgrade van de Morningstar Medalist Rating van Bronze naar Silver voor de 'clean' W3 EUR fondsklasse.

 

BGF Global Allocation - van Bronze naar Silver

Jason Kephart

Het bekwame beheerteam van BGF Global Allocation bestaat nog maar een paar jaar in zijn huidige vorm, maar het heeft al indrukwekkende verbeteringen aangebracht in het beleggingsproces van de strategie die in de toekomst goed vvoor beleggers zouden moetne uitpakken.

BlackRock heeft in april 2019 de wereldwijde obligatie-CIO Rick Rieder benoemd tot hoofdmanager, samen met medemanagers Russ Koesterich en David Clayton. Rieder en zijn hoog aangeschreven vastrentende waarden team hebben stabiliteit gebracht binnen het fondshuis na een reeks managerswisselingen en analistenwisselingen die volgden op de pensionering van strategie-architect Dennis Stattman in 2017.

De bewezen wereldwijde 60/40-strategie is nu op de goede weg. Het management heeft ook de mogelijkheden voor risicobeheer van de strategie aangescherpt. Het team maakt gebruik van BlackRock's enorm uitgebreide middelen voor risicobeheer om ervoor te zorgen dat er geen onbedoelde posities en blootstellingen in de portefeuille terechtkomen. Al met al zorgen deze veranderingen voor een robuuster beleggingsproces dan bij veel van zijn concurrenten. Dat leidt tot een upgrade van de Process Pillar rating van Above Average naar High, en dat resulteert dan weer in een upgrade van de Morningstar Medalist Rating; die gaat voor de 'clean' D2-fondsklasse van Bronze naar Silver.

 

Nieuwe ratings

 

UBS ES All China - Bronze

Claire Liang

We volgens vanaf nu dit fonds met een Morningstar Medalist Rating van Bronze. Hoofdmanager Bin Shi is een ervaren en slimme belegger in Chinese aandelen die met succes verschillende winnaars in een vroeg stadium heeft weten te ontdekken en die lovenswaardige langetermijnresultaten heeft behaald voor de meeste van zijn strategieën.

Hoewel het ondersteunende team van negen de afgelopen jaren een hoger personeelsverloop heeft gezien, wat niet ideaal is, stelt het ons gerust dat het team alle opengevallen posities heeft ingevuld en zijn middelen heeft versterkt door twee junior analisten toe te voegen in 2022.

Shi past op dit fonds dezelfde benchmark-averse, buy-and-hold beleggingsbenadering toe als op zijn andere Chinese aandelenstrategieën, die op de lange termijn toegevoegde waarde hebben op zowel de onshore als offshore Chinese aandelenmarkten. Hoewel deze volledig Chinese strategie in beide markten kan beleggen zonder limiet op A-aandelen, heeft Shi een voorliefde voor offshore Chinese aandelen gezien hun hogere kwaliteit en aantrekkelijkere waarderingen. Dit schaadde de relatieve prestatie van de strategie ten opzichte van de MSCI China All Shares Index tussen 1 juni 2018 en 30 april 2023. Desalniettemin presteerde de strategie in deze periode nog steeds beter dan de categoriebenchmark MSCI China Index en zijn concurrerende fondsen in Chinese aandelen.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten