Is strategic beta het beste van twee werelden?

VIDEO - Morningstar's Monika Calay vertelt hoe strategic beta ETF's populair zijn geworden  in de Verenigde Staten, terwijl Europese beleggers nog steeds voorzichtig zijn.

Sunniva Kolostyak 28 juni, 2023 | 14:05
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

Sunniva Kolostyak: Welkom bij Morningstar. Ons research team heeft een nieuw rapport over ETF's uitgebracht. Bij mij is vandaag Monika Calay van het passive research team om daar over te praten. Monika, dank je wel dat je hier bent.

Het rapport gaat over strategic beta ETP's. Wat is dat en waarom zou je in zo'n type product willen beleggen?

Monika Calay: Laten we er precies naar kijken. Strategic beta fondsen, of smart beta zoals sommigen ze noemen, zijn een soort mix van actieve en passieve benaderingen. Ze werken dus door bepaalde indexen te volgen die actieve posities innemen tegen marktkapitalisatie-gewogen benchmarks. Dat is hun draaiboek. Maar hier is de adder onder het gras. In tegenstelling tot traditionele actieve fondsen, kunnen deze strategic beta fondsen hun strategie niet halverwege het spel wijzigen. Dus wat de markt ook voor hen in petto heeft, ze zullen de index volgen. In die zin zijn het meer passieve fondsen.

Nu vraag je je misschien af, waarom kiezen voor dit soort strategie? Nou, het is eigenlijk een goede plek voor beleggers die een beetje van beide werelden willen, actief en passief beleggen. Aan de ene kant hopen ze de marktkapitalisatie-benchmarks te verslaan. En aan de andere kant voelen ze zich misschien ook op hun gemak bij deze op regels gebaseerde benadering die het soort risico's minimaliseert waar actieve fondsen gevoelig voor zijn, zoals het risico van sleutelpersonen en actieve managers. Dus, zoals bij elke op regels gebaseerde strategie, is er minder ruimte voor menselijke vergissingen.

Kolostyak: Het rapport dat je hebt geschreven gaat helemaal over de groei van deze markt. Hoe is dit universum geëvolueerd? Hoe populair is dit type product geworden?

Calay: We hebben in ons nieuwste rapport een deep dive gedaan en ons gericht op het wereldwijde landschap van strategische bèta-ETP's, maar dan door een regionale lens. Het interessante is; strategic beta fondsen hebben aan populariteit gewonnen in de VS, maar als je naar Europa kijkt, is het beeld anders. In Europa vertegenwoordigen deze fondsen ongeveer 6,8% van het totale ETP-vermogen; dat is een druppel op een gloeiende plaat in vergelijking met de VS, waar ze ongeveer 20% van de markt uitmaken. Europese beleggers hebben dus verschillende voorkeuren voor dit soort producten, en ze zijn niet zo snel aan boord gesprongen. Maar het lijkt erop dat de Europese markt een beetje volwassener is geworden, en ik denk dat ook vermogensbeheerders hun focus hebben verlegd naar andere gebieden, zoals themabeleggen of ESG.

Een ander ding dat ons opviel, was een aanzienlijke daling van het aantal nieuwe lanceringen. Kun je geloven dat er vorig jaar slechts vier strategische bèta-ETP's in Europa zijn gelanceerd? Dat is een groot verschil met de hoogconjunctuur. Zo zagen in 2017 zo'n 80 strategic bèta fondsen het levenslicht.

Kolostyak: Wauw. Dus je hebt dit jaar vergeleken met vorig jaar. Kun je me meer vertellen over wat vorig jaar populair was en of je dit jaar ook de verandering hebt gezien?

Calay: Zeker. Dus het is de afgelopen anderhalf jaar een beetje een flip-flop geweest. Weet je nog hoe kwaliteitsaandelen in 2022 uit de gratie waren? Nou, ze hebben een soort comeback gemaakt in 2023. Dus bedrijven als Microsoft, Meta, NVIDIA, Alphabet, Tesla, dat zijn enkele van de grootste bestanddelen van onze Morningstar Global Quality Factor-indices. Welnu, ze hebben allemaal aanzienlijke winsten geboekt in 2023 na een moeilijk 2022 als gevolg van de stijgende rente en hoge waarderingen. In 2022 waren de markten volatiel, dus risicoverlagende strategieën, zoals fondsen met een lage volatiliteit, waren in trek. Maar in 2023 hebben ze tot nu toe een trage start gehad, en dat komt door hun lichtere blootstelling aan technologie en grotere blootstelling aan financiële instellingen. Het is dus een constant veranderend landschap.

Kolostyak: Wat ik me tot slot afvraag is de complexiteit ervan, want het klinkt nogal moeilijk te begrijpen als je nieuw bent op dit gebied. Dus ik denk, is dit voor de gemiddelde particuliere belegger te ingewikkeld om zich op te storten?

Calay: We moedigen beleggers altijd aan om producten te kiezen waarmee ze vertrouwd zijn, zodat ze het risico- en beloningsprofiel van dat product begrijpen. En marktkapitalisatie is een goed uitgangspunt voor de meeste beleggers. En voor sommige beleggers wordt het niet alleen hun startpunt, maar ook hun eindpunt. Maar sommige beleggers willen misschien hun portefeuille naar bepaalde factoren neigen, en die beleggers moeten zich ervan bewust zijn dat factoren voortdurend in beweging zijn en dat deze cycliciteit eerder een kenmerk van het product is dan een foutje. Als je erover nadenkt om in dit soort strategie te gaan, moet je dus echt nadenken over het spelen van het langdurige spel, nadenken over het grotere geheel, de lange termijn, want succes op dit gebied wordt gemeten in decennia in plaats van in jaren.

Kolostyak: Monika, dank je wel dat je vandaag bij ons was. Voor Morningstar ben ik Sunniva Kolostyak.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Sunniva Kolostyak  is data journalist bij Morningstar.co.uk

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten