De nieuwste ratingwijzigingen door Morningstar's fondsanalisten

De fondsanalisten van Morningstar hebben weer een groot aantal fondsen opniew beoordeeld. Deze keer krijgt u de recente upgrades en downgrades.

Robert van den Oever 07 juli, 2023 | 9:51
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar analyst ratings

Upgrades

 

GQG Partners Emerging Markets Equity - van Silver naar Gold

Gregg Wolper

Vanwege zijn ervaren, getalenteerde hoofdbeheerder, de flexibele benadering, de diepgaande researchcapaciteiten en de solide prestaties verdient het GQG Partners Emerging Markets Equity fonds een upgrade van de Morningstar Medalist Rating van Silver naar Gold. Omdat het beperken van verliezen prioriteit is voor deze strategie, zoekt hoofdbeheerder Rajiv Jain naar bedrijven met een solide financiële basis die moeilijke economische omstandigheden goed hebben weten te doorstaan en die actief zijn in een tak van industrie die eerder groeit dan stagneert.

Jain blijft hier vertrouwen op dezelfde creatieve en succesvolle kwaliteits-groei benadering die hij sinds eind jaren negentig toepast, waardoor deze strategie een beoordeling van High voor de Process Pillar krijgt. De beoordeling voor de People Pillar van deze strategie is opgewaardeerd van Above Average naar High vanwege de expertise, ervaring, creativiteit en bewezen staat van dienst van Rajiv Jain en het ervaren analistenteam met leden van diverse achtergronden dat hij heeft opgebouwd. Hoewel de strategie risicobewust is, moeten beleggers dit niet zie als een all-weather fonds. Het is echter wel een van de beste langetermijnkeuzes in zijn categorie.


M&G European Sustain Paris Aligned - van Silver naar Gold

Michael Born

Na onze herbeoordeling van het M&G European Sustain Paris Aligned fonds werd de Process Pillar opgewaardeerd van Above Average naar High. Hoewel we al van mening waren dat het fonds profiteerde van een goed uitgevoerde aanpak en een aanwijsbare voorsprong op vergelijkbare fondsen heeft, maakten we ons wel zorgen over de overdraagbaarheid van de aanpak naar een universum zonder het Verenigd Koninkrijk, waarbij het track record gericht is op pan-Europese blootstelling.

Aangezien de beheerder echter nog steeds off-benchmark-posities in het VK kan gebruiken en de prestaties niet aantoonbaar hebben geleden, vinden we nu dat deze zorgen niet langer van toepassing zijn. De Morningstar Medalist Rating wordt opgewaardeerd van Silver naar Gold als gevolg van deze wijziging. 

 

Downgrades

 

BNY Mellon Global Absolute Return Instl W Acc - van Bronze naar Neutral

Matias Möttöla, CFA

We hebben de People Pillar van de multi-asset-strategie verlaagd. Als gevolg hiervan hebben alle fondsklassen nu een Morningstar Medalist Rating van Neutral, terwijl eerder de voor Nederland relevante 'clean' fondsklasse een Bronze rating had. Het team wordt geleid door de ervaren Matthew Merritt die geflankeerd wordt door twee portefeuillemanagers met een lang dienstverband bij het fondshuis is door de wol geverfd en goed toegerust, maar we maken ons zorgen over hun aanhoudende onvermogen om hun beleggingsproces zo uit te voeren dat de resultaten hun categorie en index op voor risico gecorrigeerde basis weten te verslaan. Hoewel het op dit moment nog niet al te zorgwekkend is, zijn er de laatste tijd wel verschillende medewerkers uit de lagere rangen van het team vertrokken.

 

Capital Group AMCAP (LUX) Z - van Gold naar Bronze

Stephen Welch

Hoewel dit fonds in ervaren handen is, heeft het de afgelopen tijd een flinke transitie doorgemaakt. Sinds 2020 zijn drie managers met pensioen gegaan en Lawrence Solomon zal in juni 2023 met pensioen gaan. Om die opengevallen posities in te vullen, heeft het fondshuis Gregory Wendt, Cheryl Frank, Jessica Spaly en Martin Jacobs als nieuwe managers aangesteld. Met de aanstaande pensionering van Solomon zal ongeveer 35% van de activa sinds 2020 onder verantwoordelijkheid van iemand anders vallen.

Naast de wisselingen in het team hebben de managers van de strategie begin 2021 een aantal grote wijzigingen aangebracht in hun beleggingsaanpak. Het fondshuis moedigde toen fondsbeheerder aasn om vaker volledig belegd te blijven; het actualiseerde de criteria voor aandelen om in aanmerking te komen voor de fondsportefeuille van ongeveer 200 aandelen. Capital Group heeft een solide geschiedenis in het vinden van de juiste mensen, maar dit nieuwe team moet zichzelf eerst nog bewijzen. De Morningstar Medalist Rating van de in Luxemburg gevestigde fondsklassen gaat omlaag van Gold naar Bronze.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten