Koersdaling Philips na uitblijven apneu-nieuws

Meevallende cijfers van Philips over het tweede kwartaal kunnen het aandeel niet weerhouden van een koersdaling; de orderinname is gedaald en beleggers blijven in onzekerheid over eventuele verdere voorzieningen voor de apneu-affaire.

Robert van den Oever 24 juli, 2023 | 9:57
Facebook Twitter LinkedIn

Philips 1

Philips (PHIA) is maandagochtend de grootste daler in de AEX met een verlies tot 7% na tweedekwartaalresultaten die hoger uitkwamen dan analisten hadden verwacht. Het aandeel is de afgelopen maanden sterk opgelopen, anticiperend op herstel dat nu naar voren komt uit de cijfers van Philips. Van omstreeks €14 eind maart 2023 is de koers opgelopen naar bijna €21.

De omzet steeg 9% op vergelijkbare basis tot €4,5 miljard en de operationele winst steeg van €11 miljoen naar 221 miljoen. De aangepaste EBITA steeg van €216 miljoen naar 453 miljoen, waarbij dit cijfers als percentage van de omzet steeg van 5,2% naar 10,1%. Deze cijfers liggen hoger dan analisten hadden verwacht, net als over het eerste kwartaal het geval was.

Philips verhoogt vanwege de verbeterde prestaties de verwachtingen voor heel 2023 naar een vergelijkbare omzetgroei in de 'mid single digits' en een aangepaste EBITA-marge aan de bovenkant van de 'high single digit' range. Philips benadrukt dat er onzekerheden blijven bestaan.

De inname van nieuwe orders laat een trendbreuk zien: van 1% groei in het tweede kwartaal van 2022 naar een daling van 8% in het voorbije tweede kwartaal. Als Rusland niet meegeteld wordt, dan bedraagt de daling 4%, aldus Philips, dat aantekent dat de divisies Diagnosis & Treatment en Connected Care beide een 'high single digit' daling lieten zien. Philips wijst naar de periode 2020-2022 als een periode van "sterke groei" die nu "genormaliseerd" is om de dalingen bij beide divisies toe te lichten.

 

Onzekerheid over apneu-kwestie

Philips bracht geen nieuws over het grootste probleemdossier waar het al tijden mee kampt: de apneu-apparaten die ondeugdelijk bleken en waarvoor het forse voorzieningen heeft moeten treffen. In april kondigde Philips een voorziening van €575 miljoen aan voor deze kwestie, maar CEO Roy Jakobs zei er meteen bij dat dat zeker niet de laatste zou zijn. Bij zijn aantreden als nieuwe CEO nam Jakobs in het najaar van 2022 al een afboeking van €1,3 miljard op de apneu-activiteiten voor zijn rekening.

Nu Philips bij de tweedekwartaalcijfers geen nieuwe informatie geeft over de apneu-zaak, blijven beleggers in onzekerheid over hoe groot de schade kan worden. Die onzekerheid lijkt het negatieve sentiment rondom het aandeel te bepalen, samen met de gedaalde inname van nieuwe orders.

Wel gaat de eerder aangekondigde reorganisatie gestaag voort; er zijn inmiddels 6.600 banen verdwenen van de aangekondigde 10.000 die per 2025 geschrapt moet zijn. Het doel voor eind 2023 is 7.000.

Morningstar hanteert een Narrow Moat rating voor Philips en een Fair Value van €25 per aandeel.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten