Best en slechtst presterende ETFs in juli

Digitale assets, blockchain, de oliesector en Turkse aandelen behoren tot de best presterende beleggingen over de voorbije maand juli. Tegelijk hadden aandelen rondom zonne-energie en gas het moeilijk. Dit is Morningstar's overzicht van de best en slechtst presterende ETF's over juli aan de hand van Morningstar's eigen data.

Valerio Baselli 11 augustus, 2023 | 0:17
Facebook Twitter LinkedIn

running race

Blockchain is terug, als we de prestaties van exchange-traded producten (ETP's) in juli mogen geloven. Ondertussen was zonne-energie de grootste achterblijver, ondanks hittegolven in grote delen van Europa. Uit data van Morningstar blijkt dat WisdomTree Blockchain UCITS ETF USD Acc bovenaan de lijst van best presterende ETP's stond over juli, met een winst van 26%. Deze werd gevolgd door nog eens drie ETF's met blootstelling aan digitale activa en blockchain.

Verder heeft de hele industrie omtrent digitale assets geprofiteerd van een aantal opmerkelijke ontwikkelingen in de wereld van cryptovaluta. Een belangrijke gebeurtenis is dat BlackRock een race op gang bracht om bitcoin-ETF's op de markt te brengen. Deze aanvraag van 's werelds grootste vermogensbeheerder was de eerste op dit gebied, maar werd al snel gevolgd door andere aanvragen, onder meer van de fondshuizen Invesco en WisdomTree.

 

De best presterende ETF's in juli

Op de vijfde plaats vinden we de WisdomTree Heating Oil ETF met een rendement van 21% in juli. De VanEck Oil Services ETF A USD Acc en de WisdomTree Gasoline staan ook in de ranglijst, met rendementen variërend van 16,5% tot 17,5%.

Al met al sloten de oliefutures juli positief af, aangezien de Amerikaanse ruwe olie-benchmark de grootste maandelijkse stijging sinds januari 2022 boekte. Brent-olie, de wereldwijde benchmark, zag zijn grootste maandelijkse stijging sinds mei vorig jaar.

Robbie Fraser, onderzoeker bij Schneider Electric, zegt in een notitie: "Terwijl de wereld naar de VS blijft kijken om een deel van de productieverlagingen door Rusland en Saoedi-Arabië tegen te gaan, suggereert de activiteit van boorplatforms dat Amerikaanse producenten geen haast hebben om het gat te dichten en de weg vrij te maken voor een gestaag onderaanbod op korte termijn. Bovendien wijzen de meeste economenenquêtes en metingen van het consumentenvertrouwen op een verbeterende situatie, die over het algemeen leidt tot meer vraag naar bijvoorbeeld benzine en kerosine. Dit terwijl tegelijkertijd de angst voor een recessie nauwelijks is verdwenen, "

Ten slotte beleefden Turkse aandelen een zeer sterke maand, met rendementen rond de 18%, omdat internationale investeerders vertrouwen toonden in de belofte van de regering om terug te keren naar een meer orthodox beleid.

 

De slechtst presterende ETF's in juli

De rangschikking van de slechtst presterende ETF's in juli aan de andere kant, wordt aangevoerd door de Global X Solar UCITS ETF USD Acc. Die verloor 6,3% omdat hogere rentes diverse problemen voor deze industrie veroorzaakte, onder meer hogere financieringskosten. Bovendien ontstond het effect dat de financiers die nog interesse hadden uit meer projecten konden kiezen, waardoor steeds meer projecten buiten de boot vielen vanwege de liquiditeitskrapte.

WisdomTree Natural Gas verloor 5,9% en was de op een na slechtst presterende ETF ind e afgelopen maand. Desalniettemin zijn er volop indicaties in de huidge markt dat, ondanks de gestage daling van deze ETF na zijn piek vorig jaar, de vraag naar gas in de tweede helft van dit jaar zal stijgen en dat is een gunstige ontwikkeling voor dit segment.

 

De grootste ETF's in juli

De maandelijkse top en flops onder de ETF's vallen vaak samen met de meest volatiele en daarmee ook meest risicovolle producten. In de beleggingsportefeuille kunnen zulke producten met hoog risico het neste de rol van satelliet spelen als aanvulling op een stabiele kern. De grote, breder ssamengestelde ETF's zijn geschikt voor zo'n rol als kernpositie in de portefeuille. Daarom zetten we de grootste Europese ETP's op een rij, gerangschikt naar omvang van het beheerd vermogen.

De prestaties van deze ETF's varieerde in juli van 5% in de plus voor de iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF USD tot een iets geringere winst van 0,9% voor de iShares Core € Corp Bond UCITS ETF EUR. Dit is het volledige overzicht:

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten