Deze bedrijven krijgen een gewijzigde Fair Value na kwartaalcijfers

Nu het cijferseizoen zijn einde nadert, is het een goed moment om te bekijken wat de gepresenteerde resultaten betekenen voor het oordeel van Morningstar's aandelenanalisten, en dan specifiek de Fair Value die ze aan aandelen toekennen. Van 30 bedrijven is de Fair Value verhoogd en van 12 is die naar beneden bijgesteld.

Fernando Luque 14 augustus, 2023 | 8:07
Facebook Twitter LinkedIn

Daarmee is de de toon is vrij positief te noemen. Het aandeel dat de grootste verhoging kreeg, van 190 naar 257 euro, is Ferrari. In het tweede kwartaal boekte de Italiaanse sportwagenfabrikant een winst per aandeel van 1,83 euro, waarmee het de verwachtingen versloeg en fors hoger uitkwam dan in dezelfde periode vorig jaar. Ferrari zelf stelde zijn omzetprognose voor het hele jaar bij van 5,7 miljard euro naar 5,8 miljard.

Ook bij andere autofabrikanten is de Fair Value omhoog gegaan. Voor Mercedes-Benz Group ging die van 109 naar 111 euro. Voor Volkswagen is de reële waarde verhoogd van 338 naar 344 euro en voor het Franse Renault is de stap kleiner, namelijk van 86 naar 87 euro.

De reden voor deze opwaartse bijstellingen is niets anders dan de goede kwartaalresultaten die deze fabrikanten bekendmaken. Mercedes-Benz boekte in het tweede kwartaal een winst per aandeel van 3,34 euro, 0,18 euro méér dan de verwachte 3,16 euro en hoger dan de 2,91 euro van vorig jaar. Renault boekte een winst per aandeel van 7,59 euro; dat is 5,28 euro méér dan vorig jaar en iets beter dan verwacht. Bij Volkswagen bedroeg de winst per aandeel in het tweede kwartaal 6,48 euro, minder dan de 7,46 euro van vorig jaar. De geconsolideerde inkomsten stegen met 15% tot 80,1 miljard euro versus 69,5 miljard euro een jaar geleden.

 

Twee Franse grootmachten

Twee van de grootste Franse bedrijven naar marktkapitalisatie, Hermes International en L'Oréal, hebben ook hun reële waarde naar boven bijgesteld zien worden. In het geval van Hermes bedroeg de stijging 28%, van 990 naar 1.270 euro per aandeel, aangezien het bedrijf in de eerste helft van 2023 een sterke omzetgroei en verbeterde winstgevendheid optekende. Morningstar-analist Jelena Sokolova merkt op: "We hebben onze raming van de reële waarde voor Hermes verhoogd, aangezien het bedrijf een sterke omzetgroei en verbetering van de winstgevendheid rapporteerde in de eerste helft van 2023.

Voor L'Oréal verhoogden we onze schatting van de reële waarde naar 376 euro per aandeel, gedreven door een hogere prognose voor de jaarlijkse omzetgroei die nu 7,0% is tegenover eerder 6,2%, gedeeltelijk gecompenseerd door iets lagere operationele marges."

In de bancaire sector hebben we deze maand alleen de reële waarde van de Nederlandse bank ING Groep verhoogd van 17 naar 19 euro, wat overeenkomt met 1,5 keer de boekwaarde van ING in 2021 en 11 keer wat we schatten dat ING in 2023 zal verdienen.

 

Daling China reden voor verlaging

Bij de verlagingen van de Fair Value springt het Finse bedrijf Kone eruit, een van 's werelds toonaangevende fabrikanten van liften en roltrappen. De reële waarde daalt van 56 euro naar 48 euro. Analist Grant Slade geeft als reden dat "de daling van de marktactiviteit in China - 's werelds grootste markt voor nieuwe liftapparatuur en de belangrijkste geografische locatie voor Kone - zich in het tweede kwartaal voortzette met 5%-10% volgens Kone, waarbij het tempo van de daling afneemt ten opzichte van de eerste drie maanden van 2023. Er zijn nog steeds geen tekenen dat recente Chinese beleidsmaatregelen om de Chinese vastgoedmarkt nieuw leven in te blazen, een broodnodige ommekeer voor de sector teweegbrengen."

Morningstar heeft ook de reële waarde voor het Spaanse bedrijf Corporacion Acciona Energias Renovables verlaagd met 9% van 35 naar 32 euro, als gevolg van lagere elektriciteitsprijzen op korte termijn, rekening houdend met de daling van de elektriciteitsprijzen op de markt sinds de vorige update van Morningstar's aandelenanalisten.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten