Chinees vastgoedbedrijf Country Garden in grote moeilijkheden

De Chinese vastgoedontwikkelaar Country Garden verkeert in zwaar weer. Het kan rentebetalingen op leningen niet voldoen en een faillissement dreigt. Op de beurs keldert het aandeel.

Jocelyn Jovene 14 augustus, 2023 | 12:20
Facebook Twitter LinkedIn

Het aandeel Country Garden is maandag 14 augustus met 16% gedaald, nadat de dag ervoor was aangekondigd dat de handel in verschillende obligaties van de in Shanghai en Shenzhen genoteerde Chinese vastgoedontwikkelaar was opgeschort. Sinds het begin van dit jaar is het aandeel van de vastgoedontwikkelaar al met 70% gedaald.

De Amerikaanse bank Morgan Stanley heeft aangekondigd dat het zijn rating voor het aandeel heeft verlaagd naar 'Onderwogen'. De zakenbank wijst op verhoogde risico's op een verslechtering van de liquiditeit, die "op korte termijn tot een faillissement zou kunnen leiden". Dit zou de waarde van de activa en activiteiten van het bedrijf verder kunnen verlagen en het zou jaren duren om dit op te lossen.

Het nieuws drukte fors op de Chinese aandelenmarkten, waar de MSCI China-index met 2,4% daalde en de Chinese munt, de yuan afzakte naar de dieptepunten die we voor het laatst in november 2022 hebben gezien.

Country Garden is een particuliere vastgoedgigant die voorkomt op de Forbes-lijst van de 500 grootste bedrijven ter wereld. Tot voor kort was baas Yang Huiyan de rijkste vrouw van Azië. In 2022 had het bedrijf een omzet van bijna 61 miljard euro (vergeleken met 5,2 miljard in 2012) en een verlies van 855 miljoen euro.

Op de aandelenmarkt heeft Country Garden de moeilijkheden van China Evergrande in 2021 redelijk goed doorstaan, voordat het in 2022 zijn eerste significante beurscorrectie doormaakte, die het tegen het einde van het jaar gedeeltelijk herstelde.

 

Country Garden riskeert wanbetaling

De groep, die lange tijd als financieel sterk werd beschouwd, kon afgelopen maandag twee rentebetalingen op leningen niet voldoen. Country Garden heeft een betalingstermijn van 30 dagen en loopt het risico in september in gebreke te blijven. Volgens marktbronnen heeft het bedrijf bank CICC ingehuurd om zich voor te bereiden op de financiële herstructurering van zijn schuld, die eind 2022 in totaal € 36 miljard bedroeg.

Net als Evergrande zou het faillissement van Country Garden rampzalige gevolgen hebben voor het financiële systeem en de economie van China. Na jaren van het zero-covid beleid worstelt deze nu al om tot een meer duurzame groeidynamiek te komen.

Country Garden had op 10 augustus een winstwaarschuwing afgegeven en verwachtte een nettoverlies van ongeveer 45-55 miljard yuan voor de eerste zes maanden van 2023 versus een winst van 1,91 miljard yuan in dezelfde periode van het voorgaande jaar. "Sinds 2021 is de industrie een ongekend moeilijke periode ingegaan met tal van ongunstige factoren, wat heeft geleid tot ernstige moeilijkheden en uitdagingen voor de verkoop en open marktfinanciering van de industrie", zei Country Garden in een persbericht. Het bedrijf dringt er bij zijn aandeelhouders op aan om het persbericht met de halfjaarcijfers van eind augustus "zorgvuldig" te lezen.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jocelyn Jovene

Jocelyn Jovene  is editor van Morningstar in Frankrijk.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten