Markt te negatief over Adyen: aandeel is nu goedkoop

Adyen maakt een enorme koersval mee na zijn halfjaarcijfers. Morningstar oordeelt dat de markt overreageert en te veel naar de korte termijn kijkt. Er is margedruk en groeivertraging, maar beleggers moeten de cijfers van het afgelopen halfjaar niet zomaar op de toekomst plakken. Lees de analyse van Morningstar-analist Niklas Kammer.

Robert van den Oever 18 augustus, 2023 | 10:36
Facebook Twitter LinkedIn

Een dag na de dramatische koersval van Adyen (ADYEN) komt Morningstar met een beoordeling die voorbij de waan van de dag kijkt. Het aandeel Adyen ging donderdag na de publicatie van de halfjaarcijfers onderuit doordat beleggers schrokken van hoge kosten en ernstige groeivertraging in Noord-Amerika. Na een aanvankelijke daling van 25% zette de koersval door na de analistencall met het management van Adyen. Uiteindelijk sloot het aandeel 39% lager.

Op vrijdagochtend opent het aandeel Adyen opnieuw lager met -5,5%. De markt ziet in de resultaten en de toelichting van Adyen zelf reden tot bezorgdheid. Morningstar's aandelenanalist Niklas Kammer, die de banken en fintechs volgt, is niet zo pessimistisch. Hij kijkt vooral naar de lange termijn.

De analist waarschuwt om het grote pijnpunt, de groeivertraging in Noord-Amerika, niet zomaar te extrapoleren naar de toekomst. Toenemende concurrentie en prijsdruk onder betalingsverwerkers zijn er inderdaad, maar die zijn er al langer en daar heeft Kammer al gedurende de corona-periode op gewezen, toen beleggers vol enthousiasme de aandelenkoers richting de €3.000 duwden; de markt heeft zich lange tijd te zeer blindgestaard op de hoge groei die Adyen liet zien, maar waarvan je kon zien aankomen dat die niet op dat niveau kon blijven.

Door de toenemende inflatie en stijgende rente gaan klanten op zoek naar goedkopere betalingsverwerkers om hun kosten te drukken. Dat doen ze voor een deel van hun transactievolume, maar tegelijk blijven ze nog altijd klant bij Adyen, merkt Kammer op. Ook al is deze beweging gaande en zien we toenemende concurrentie onder prijsvechters in Noord-Amerika, Adyen zal zich niet in die strijd mengen, verwacht Kammer. Adyen heeft een voorsprong op zijn concurrenten wat de omvang van zijn netwerk betreft, het niveau van de dienstverlening en de functionaliteiten die het zijn klanten kan bieden. En dat is bovendien makkelijk schaalbaar. Dat alles is ook de reden voor de Wide Moat die Morningstar aan Adyen toekent.

Dezelfde waarschuwing geldt ook ten aanzien van de margedruk. Door hoge kosten voor het aantrekken van nieuw personeel is die gekrompen naar 43%, maar als de wervingscampagne ten einde komt, stijgen de kosten niet verder, maar gaan al die nieuwe mensen wel omzet en winst binnenbrengen. Kammer verwacht dat marge volgend jaar alweer zal stijgen.

Wel verlaagt de analist zijn Fair Value van €1.870 naar €1.660. De actuele koers beweegt rond de €850. Omdat de markt te nagatief is over met name Noord-Amerika en de prijsdruk, zal het 6 tot 12 maanden kunnen duren voor de aandelenkoers het gat met Morningstar's Fair Value zal gaan dichten. Momenteel is het aandeel Adyen goedkoop, oordeelt Morningstar.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten